PFA’s kunder er mest stressede i september

Blandt kunderne i PFA Pension topper stressniveauet lige nu. I september er der en tredjedel flere stresstilfælde sammenlignet med året som helhed. Her giver PFA’s eksperter et bud på hvorfor, og stressekspert Chris Norre giver dig nogle afstressende tips.

’Mest af alt holder jeg af hverdagen’, lyder det i et kendt digt af Dan Turèll. Der er dog nogle danskere, der ikke helt kan genkende dette billede. For når feriemålet, stranden eller sommerhuset er forladt, og hverdagens faste rutiner med arbejde og børnehentning presser sig på igen, stiger antallet af stresstilfælde blandt PFA’s kunder med 34 pct. i forhold til en gennemsnitslig måned på året.

”Folk har jo typisk lige været på en ferie, som skulle være afslappende, men der er mange, der ikke oplever ferien som specielt afslappende og måske ikke får lagt arbejdsopgaverne helt væk. Det kan også være, at det var meningen at hygge sig med familien, men så går det hele op i hat og briller, fordi man pludselig skal være mere sammen, end man plejer. Den ro og afklaring, man ville forvente i ferien, er der mange, der ikke får. Og så kommer de tilbage til arbejdet, hvor der måske er lige så meget kaos som før,” siger Rasmus Ruby Johansen, der er chef for Sundhed & Skade i PFA.

Stigningen i stressbehandlinger i september sker blandt de 200.000 PFA-kunder, der har en helbredssikring, og tallene er baseret på år 2014 og 2015. Tallene tyder også på, at flere bliver ramt af stress. Fra 2014-2015 er der sket en stigning i behandling for stress på 24 pct., og samlet er 33 pct. af de psykiske lidelser, som PFA tildeler behandling for, stress*. Dermed er stress den psykiske lidelse, der er i størst vækst.

”En stigning på over en tredjedel i september er et signifikant udsving, men generelt har vi jo set stigninger i behandlingskrævende stress hos vores kunder de senere år, så det er mest sandsynligt, at vi desværre også i år vil se, at der er flere, der rammes i september. Vi har stor fokus på forebyggelse af stress hos både virksomheder og deres medarbejdere, og vi har en ambition om at være med til at vende udviklingen, men dagens arbejdsmarked og familieliv er krævende, så det kommer ikke til at ske på en nat,” siger Rikke Bay Haaber, der er chef for området Strategisk Sundhed & Forebyggelse i PFA.

Den ro og afklaring, man ville forvente i ferien, er der mange, der ikke får. Og så kommer de tilbage til arbejdet, hvor der måske er lige så meget kaos som før

Rikke Bay Haaber og Rasmus Ruby-Johansen forklarer, at den høje forekomst af stress bl.a. kan have noget at gøre med de store krav, mange moderne mennesker stiller til sig selv og andre både på arbejdet og derhjemme. For stress handler om balancen mellem krav på den ene side og ressourcer på den anden. Hvis der er flere krav end ressourcer på flere områder i livet, kan det give stress.

”Arbejde, familie og økonomi er tre parametre, der kan udløse stress. Vores erfaring siger, at de fleste mennesker godt kan klare at være pressede på én parameter - fx kan de fleste godt klare at være pressede på jobbet, hvis det kører godt med familien derhjemme, og økonomien er i orden. Men hvis der er to af de tre, der begynder at skrante – fx hvis du både er presset i familielivet og på økonomien, så bliver det sværere,” siger Rasmus Ruby-Johansen.

I alt er der ca. 1900 PFA-kunder om året, der får tilkendt behandling for stress. Behandlingen består typisk af en psykolog og i meget svære tilfælde en psykiater.

*Den store stigning i stresstilkendelser kan have mange årsager. Bl.a. kan typen af kunder der er tilgået PFA Helbredssikring og ændrede arbejdsgange for, hvordan man kategoriserer de psykiske skader i PFA Sundhedscenter, have betydning for udviklingen.

Hvis du føler dig stresset

Hvis du over en længere periode føler dig meget stresset og har svært ved at overskue hverdagssituationer, så er det bedste, du kan gøre, at konsultere egen læge. Han eller hun vil kunne foretage en professionel vurdering i forhold til, om du har brug for behandling. Hvis sidstnævnte er tilfældet, vil lægen kunne give dig en anbefaling, som du vil kunne bruge til behandling.

Du bør ikke tage diverse stress-tests på internettet, da de generelt giver et overfladisk og ikke retvisende billede.

Gode råd mod stress

Stressekspert Chris Norre giver her nogle gode råd til, hvordan du kan holde stress for døren i hverdagen. Chris Norre er indehaver af firmaet Mind Business og rådgiver virksomheder og private om bl.a. stress og mindfulness.

  1. Hold pauser i løbet af arbejdsdagen, hvor du ikke tænker på arbejde – lige meget hvor travlt du har. Det giver dig en bedre nattesøvn. Uden pauser vil hjernen først gå i gang med at bearbejde dagens indtryk, når du går i seng, og så kan du ikke sove. Søvnproblemer og stress hænger ofte sammen og er en dårlig og selvforstærkende cocktail. Uden tilstrækkelig søvn bliver din stresstærskel mindre, og du vil i længden præstere dårligere, hvilket igen kan give stress. 
  2. Det er godt at være flittig på jobbet, men øv dig i at sige stop og lægge arbejdet fra dig, når du ikke kan gøre mere. Dernæst bør du så vidt muligt planlægge og sætte system i arbejdsopgaver og undgå sent aftenarbejde, også selvom du ikke skal tidligere op en sædvanlig. 
  3. Tag dig tid til familien og prøv at være nærværende, når du kommer hjem fra arbejde. Hvis du fx har små børn, så leg med dem i et stykke tid og prøv i det hele taget at lave noget, der ikke involverer skærme som fx computere, tablets og smartphones. Hvis du ikke har børn, kan det være at strikke, tegne eller anden fritidsinteresse. Lad alle de ting, der står på din huslige mentale to do liste ligge. Sørg i øvrigt for at have nogle gode stunder med dine venner. 
  4. Inden næste ferie: sørg for at geare ned og træn din evne til at være nærværende, altså at koncentrere dig om det, du laver lige nu og de mennesker, du er sammen med lige nu. Når du er bevidst om at være nærværende, giver det dig ro i hovedet og får dig til at koble af – når du har fri. Hvis du ikke kobler af i ferien, bliver tingene hurtigt pressede igen på arbejdet, og risikoen for stress er større. 
  5. Det kan være hårdt at komme tilbage på arbejde med dets ofte høje tempo og stramme deadlines. Det kan skabe nogle svære følelser i kroppen. Lær at stoppe op, træk vejret helt ned i maven og føl luften sprede sig til hele kroppen og mærk efter kroppens signaler. Den øvelse vil lære dig at blive opmærksom på advarselssignaler, så du kan blive bevidst om et evt. problem og handle på det, inden det bliver alvorligt. Samtidig bliver du også mere opmærksom på det, der går godt.

Sådan kan PFA hjælpe:

Først skal du vurderes af din egen læge, som kan give dig en anbefaling til behandling for stress. Med en Helbredssikring fra PFA kan du med lægens anbefaling i hånden anmelde skaden til PFA Sundhedscenter på tlf. 70 80 78 70 som vil vurdere, om din Helbredssikring dækker behandlingen.