Guide: Sæt fokus på social sundhed på arbejdspladsen
Vores sociale velbefindende er et centralt element i vores generelle sundhed. Som mennesker er vi sociale væsener og afhængige af forbindelser med andre mennesker for at føle os glade og sunde i livet. Uanset om det er i vores privatliv eller på arbejdspladsen, så bidrager det til vores sociale sundhed at være en del af et fællesskab, opretholde sociale forbindelser og føle sig værdsat af andre.
Hvorfor er fokus på social sundhed vigtigt på arbejdspladsen netop nu?
Vi ved fra undersøgelser, at medarbejdernes generelle sundhed og trivsel kan have stor indflydelse på produktiviteten og engagementet på arbejdspladsen. Det er derfor nok ikke den store overraskelse, at dine medarbejderes sociale velbefindende har en betydelig indflydelse på, hvordan de trives på daglig basis. Faktisk har forskning vist, at medarbejdere med ’fremragende social sundhed’ er mere produktive ...
Læs mereSe mindre
På arbejdspladsen bliver social sundhed typisk målt på, i hvor høj grad en medarbejder har en følelse af at høre til på arbejdspladsen. Fra relationer med kolleger til at kunne tilslutte sig virksomhedens værdier, men social sundhed handler også om at føle sig værdsat som person, kollega og medarbejder.
Det seneste halvandet år med social afstand og fjernarbejde har forstyrret vores sociale forbindelser og kastet folk ud i et arbejdsmiljø, der kan have været – og måske stadig er - ensomt og isolerende. Som følge heraf risikerer medarbejdernes generelle helbred og produktivitet at falde, men det kan også påvirke deres følelse af tilhørsforhold til arbejdspladsen, fordi vi skal finde nye måder at nedbryde sociale barrierer på, fremme kommunikation og genoprette forbindelsen mellem mennesker på arbejdspladsen.
Her er en række gode råd:
• Vis medarbejderne at du holder af dem
– en kultur, der prioriterer sociale interaktioner og rummelighed, er langt mere effektivt end at implementere enkelte tiltag uden langsigtet værdi.
• Kend dine medarbejderes behov
– dét, der er vigtigt for én medarbejder, er ikke nødvendigvis (lige så) vigtigt for en anden medarbejder.
• Husk at anerkende hinanden og hinandens indsats
- en anerkendelseskultur hjælper medarbejderne med at skabe stærke sociale forbindelser på arbejdspladsen, og det gør dem gladere og sundere.
• Sæt fokus på medarbejdersamarbejde
- som arbejdsgiver kan du eksempelvis facilitere nye arrangementer og aktiviteter, der bringer medarbejderne tættere sammen, fx samarbejde om projekter og deltagelse i arbejdsrelaterede arrangementer (fester, udflugter m.m.).
• Opmuntr til pauser
- pauser er nødvendige for at genoplade hjernen og få ny energi til den næste opgave eller det næste møde.
• Giv mulighed for frivilligt arbejde eller deltagelse i aktiviteter, der støtter en velgørende sag
- at give noget tilbage gennem frivilligt arbejde – eller ved deltagelse i en aktivitet, der går til en god sag - øger den sociale sundhed og skaber en stærk følelse af ansvar og engagement.