Markedskommentar: Olielande kæmper om markedet

 

Senest viser en ny prisliste for januar, at Irak sænker priserne på det asiatiske marked til det laveste niveau i 11 år. Dermed følger Irak i hælene på Saudi Arabien, der i sidste uge varslede lavere priser i asien.

 

”De gyldne tider ser ud til at være forbi for de olieproducerende lande. Der er et overudbud af olie på markedet, og indtil videre er der ingen, der gør tegn til at reducere produktionen,” siger Henrik Henriksen.

 

En lavere produktion ville ellers betyde, at olieproducenterne kunne stabilisere priserne. Men i frygt for selv at miste markedsandele til konkurrenterne fortsætter olielandene med at producere olie i stor stil.

 

”USA har øget produktionen af olie fra fem til over otte millioner tønder om dagen i løbet af de seneste fem år. Og i Rusland har man endnu mere brug for olieindtægterne nu end normalt på grund af sanktionerne fra Vesten og den negative effekt, som det foreløbige fald i olieprisen har haft på den russiske økonomi,” siger Henrik Henriksen.

 

Heller ikke i Saudi Arabien, der er et af de største olielande i verden og den største producent i sammenslutningen af olielande, OPEC, ønsker man at sænke produktionen. Og her spiller den højspændte politiske situation i Mellemøsten ind.

 

”Den øjeblikkelige situation på oliemarkedet har givet Saudi Arabien en mulighed for at sende et klart signal til russerne om, at de ikke bryder sig om den støtte, de giver til Iran, som er saudiernes største fjende. Saudi Arabien er heller ikke tilfreds med den meget lidt håndfaste støtte, USA har signaleret til dem i kampen mod Islamisk Stat,” forklarer Henrik Henriksen.