Det kan det amerikanske valg betyde for din pension

Bliver det Hillary Clinton eller Donald Trump der skal indtage verdens mest magtfulde embede? Det er spørgsmålet, vi får svar på, når de ca. 150 millioner* registrerede amerikanske vælgere går til stemmeurnerne for at vælge USA’s næste præsident den 8. november.

Selvom der er mindst otte timers flyvning til den anden side af Atlanten, så kan det amerikanske valg få indflydelse på de ting, der sker i vores del af verden, herunder noget så konkret som din pensionsopsparing, som er investeret i fx aktier og obligationer. Det fortæller chefstrateg i PFA Henrik Henriksen.

Se videoen herunder:

Clinton kan få markeder til at ånde lettet op

”Vi har set i år, at der har været noget uro på aktiemarkederne op til det amerikanske præsidentvalg. Det er helt normalt, at aktiemarkedet har det vanskeligt i den periode, fordi der er lidt usikkerhed. Hvis Clinton bliver valgt, vil der komme en form for lettelsens suk fra de internationale aktiemarkeder, fordi hun betyder mere af det samme. Man kan diskutere, om det er godt eller skidt, men det er noget, investorerne kan forholde sig til. Jeg tror, der vil komme en positiv reaktion,” siger Henrik Henriksen.

Hvis Donald Trump vinder, er der mere usikkerhed, forklarer Henrik Henriksen og peger på nogle økonomisk negative tiltag, som Donald Trump har signaleret, at han vil iværksætte, hvis han bliver præsident. 

Økonomisk usikkerhed om Trump

”Trump vil øge beskatningen af varer fra Mexico og Kina, og det kan føre til gengældelse fra de her lande, som i sidste ende kan blive dyrt for amerikanerne. Han vil også begrænse indvandringen, og det kan betyde, at lønningerne kommer til at stige hurtigere, og at vi derfor får større inflation og højere renter hurtigere. Jeg tror, det umiddelbart vil give en negativ reaktion på aktiemarkederne, og særligt emerging markets vil blive urolige med udsigten til Trump som præsident,” siger chefstrategen.

Han understreger, at der ikke er nogen, der helt ved, hvad Donald Trump har tænkt sig at gennemføre af politik.

Langsigtet opsparing

Grundlæggende er pension en meget langsigtet opsparing, og som opsparer bør man slå koldt vand i blodet uanset udfaldet, mener chefstrategen.

”Som udgangspunkt kommer det amerikanske præsidentvalg til at betyde forholdsvis lidt for pensionsopsparerne. Navnligt, hvis Clinton bliver valgt. Hvis Trump bliver valgt, og det markerer begyndelsen på en anti-frihandelsbevægelse, så kan det blive mere systematisk

 

*Det registrerede antal vælgere ved sidste præsidentvalg var 153 mio. http://www.census.gov/data/tables/2012/demo/voting-and-registration/p20-568.html. Det var 71 % af dem, der stemte. Mange stemmeberettigede er ikke registrerede