Markedskommentar: ECB’s redningskrans kan give lille aktiehop

De europæiske aktier har haltet efter amerikanske aktier den seneste måneds tid, men dagens rentemøde i Den Europæiske Centralbank (ECB) kan meget vel sætte mere fart i pedalerne.

Hvis centralbanken forlænger det storstilede obligationsopkøbsprogram, forventer PFA’s seniorstrateg Rasmus Pilegaard, at det vil give et positivt løft til aktiemarkederne. Samtidig vil forbrugere og virksomheder kunne få billig lånefinansiering i en rum tid endnu.

”Jeg forventer, at vi vil få en lille, men positiv reaktion på aktiemarkederne, hvis ECB med Mario Draghi i spidsen lever op til markedets forventninger og forlænger opkøbsprogrammet med seks måneders ekstra opkøb for 80 mia. euro om måneden. Det er nødvendigt, fordi inflationen i Europa stadig ikke viser tegn på at bevæge sig mod ECB’s mål på knap 2 pct.,” siger Rasmus Pilegaard, der selv har arbejdet i centralbanken.

Hans vurdering er på linje med en rundspørge fra erhvervsmediet Bloomberg. Rasmus Pilegaard understreger, at det i så fald vil være en forlængelse af den model, som blev indført i marts i år, hvor ECB skruede de månedlige opkøb op fra 60 til 80 mia. euro om måneden. Han vurderer samtidig, at ECB i dagens manøvre vil være nødsaget til at justere på rammerne for opkøbsprogrammet, så banken ikke løber tør for obligationer, der opfylder kravene.  Ved opkøbsprogrammets start fastlagde ECB nogle rammer for, hvor stor en andel man kunne købe af forskellige obligationsserier. I fx Tyskland er man nu ved at nå grænsen for, hvad der kan købes inden for de rammer.

”Det mest sandsynlige er, at ECB udvider rammerne ved at øge, hvor stor en andel man kan købe af den enkelte obligationsserie og åbner op for at købe obligationer med lavere rente end indlånsrenten på minus 0,4 pct. Hvis Draghi overrasker og justerer på, hvor mange obligationer der kan købes i de enkelte lande, kan det blive væsentlig nemmere at fortsætte opkøbsprogrammet i længere tid. Sådan en justering er dog mere politisk betændt, da den specielt tilgodeser lande med høj gæld og forvrider incitamenterne til at bringe orden i budgetterne,” siger seniorstrategen.

Mindre opkøb kan give mavepuster

Til gengæld vil den sidste mere kontroversielle manøvre give en større optur på aktiemarkederne og obligationer fra lande med høj gæld, vurderer seniorstrategen. Han nævner også, at det på den anden side kan give en kraftig mavepuster til aktiemarkederne, hvis ECB vælger at nedjustere de månedlige opkøb eller vælger at forlænge opkøbsprogrammet med en kortere periode end de seks måneder. ECB’s store opkøbsprogram er dog først og fremmest skabt for at hæve inflationen gennem højere vækst og forbrugslyst i de europæiske økonomier. 

”ECB’s opkøb af obligationer medvirker til at holde renterne lave. De seneste par måneder har vi set mindre rentestigninger i Europa end i USA. Hvis vi får den forventede forlængelse af opkøbsprogrammet, er det med til at styrke forbrug og investeringer i Europa. Bl.a. holder det boligrenterne nede, så det fortsat er billigt at låne til et hus eller lejlighed. Når forbruget stiger, kommer væksten op, og det kan skabe flere arbejdspladser og inflation på længere sigt,” siger seniorstrateg Rasmus Pilegaard.

Det nuværende opkøbsprogram slutter i marts 2017, men ECB har hele tiden signaleret, at det kan forlænges indtil inflationen bevæger sig sikkert mod ECB’s mål på knap 2 pct.