Bliver det endnu en sort september for aktieafkastet?

Chefstrateg i PFA, Tine Choi Danielsen.

Aktiekurserne er faldet lidt fra toppen i august, og dermed har september indtil videre levet op til sit ry som en historisk svær måned for aktier. PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen, er imidlertid ikke bekymret for, at vi står foran en større nedtur, og hun ser lige nu flere lyspunkter end krisetegn i økonomien.

Det er velkendt, at september historisk har været en vanskelig måned for investorer. Blandt andet har det store amerikanske aktieindeks S&P500 hele 52 gange siden 1928 sluttet med negativt aktieafkast i september, og det er mere end nogen anden måned. Men trods den triste historik, ser PFA’s chefstrateg Tine Choi Danielsen lige nu ingen tegn på, at vi bevæger os mod dystre tider.

”Mange af de mørke skyer, som har hængt over økonomien, er aftaget eller drevet længere ud i horisonten. Inflationen i USA og Europa falder fortsat, og samtidig ser det ud til, at vi kommer igennem rentestigningerne uden den markante vækstopbremsning, som mange havde frygtet. Og mens høj inflation tidligere har presset forbruget, så stimuleres det nu af en reallønsfremgang i form lønstigninger, der ligger over inflationsniveauet. Det er godt for virksomhedernes afsætning og dermed for aktiemarkederne,” siger Tine Choi Danielsen.

Amerikansk økonomi i fortsat bedring
Hun er derfor heller ikke bekymret over, at kursudviklingen i september indtil nu er negativ (-0,9 procent i MSCI ACWI), hvilket er i tråd med det gennemsnitlige historiske afkast for måneden.

”Kigger vi eksempelvis på den amerikanske fremstillings- og servicesektor, har der i de seneste måneder været en lille, men positiv fremgang i begge sektorer. Der har også været en fremgang i detailsalget, ligesom flere analytikere på det seneste har opjusteret deres forventninger til virksomhedernes indtjening. Endelig er mange af de store tech-virksomheder, som har trukket aktiemarkederne, ganske velkonsoliderede og derfor godt rustede til at tackle de højere renter, så længe vækstudsigterne forbliver intakte,” siger Tine Choi Danielsen.

Hun påpeger samtidig, at den almindelige amerikaner er mindre forgældet end tidligere, og at mange har fastforrentede boliglån, hvorfor det høje renteniveau kun har haft begrænset negativ indvirkning på deres gældsbyrde. Anderledes forholder det sig med mange mindre virksomheder, hvor vi ifølge chefstrategen allerede har set en stigning i konkurser, blandt andet som følge af det højere renteniveau. Indtil videre har det dog ikke givet de store udslag i aktieafkastet.

”Aktieafkastet er trukket af de store selskaber i form af de såkaldte ’Magnificent Seven’ – Alphabet, Nvidia, Meta, Amazon, Apple, Microsoft og Tesla - som i år har stået for over 70 procent af afkastet i S&P500. Det giver selvfølgelig en risiko, hvis de pludselig taber terræn. Omvendt kan der også være lommer med afkastpotentiale i andre sektorer, som ikke har mærket samme fremgang,” siger Tine Choi Danielsen.

Varm tech-sektor har lunet på afkastet til PFA’s kunder
Hun påpeger, at PFA har været godt positioneret i den amerikanske tech-sektor, og at en typisk PFA-kunde i markedsrente år-til-dato kan glæde sig over afkast på 8 pct., som ligger i toppen af det kommercielle pensionsmarked. Det giver et godt boost til opsparingen, og medmindre der sker et markant kursskifte i økonomien, ser chefstrategen gode muligheder for at fastholde det positive afkast året ud.

”Man kan altid spørge, om aktiekurserne er steget mere, end de burde, og ser man på forholdet mellem pris og indtjening, ligger de da også i den høje ende. Det skal man naturligvis have in mente, men jeg synes generelt, at det ser realistisk ud, og i PFA har vi derfor en neutral risiko, som afspejler troen på, at de gode afkast kan bevares, omend afkastpotentialet er blevet mindre,” siger Tine Choi Danielsen.   

Kort om septembers triste aktiehistorie

Ser vi på det amerikanske aktieindeks, S&P500, så skiller september sig ud ved at være:

 

  • Den måned, der i gennemsnit har givet laveste afkast

  • Den måned, der oftest har haft negativt afkast

  • Den eneste måned, hvor afkastet oftere er negativt end positivt