Har du betalt for meget – eller for lidt – i skat i 2023?

Privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen.

Privatøkonom i PFA, Camilla Schjølin Poulsen.

Omkring hver fjerde dansker vil i disse dage åbne en årsopgørelse med røde tal. Skat har de fleste af vores oplysninger, men der er nogle få fradrag, som du selv skal oplyse. PFA’s privatøkonom, Camilla Schjølin Poulsen, har her udpeget de vigtigste punkter på tjeklisten, herunder hvad du skal være særligt opmærksom på for at undgå ekstraskat på din indbetaling til ratepension og aldersopsparing.

Her skal du passe særligt på
Øverst på årsopgørelsen står ordene ”vær opmærksom på”. Her kan der fx stå en advarsel om, at du i 2023 har indsat for mange penge på en pensionsordning, fx på en aldersopsparing eller en ratepension. Det er vigtigt at reagere, hvis du får denne advarsel. Ellers risikerer du en unødvendig høj strafafgift eller dobbeltbeskatning af beløbet på helt op til 80 pct., og det er virkeligt ærgerlige penge, da det er forholdsvist nemt at løse problemet ved at række ud til din bank eller pensionsselskab.

På ratepensionen kan du potentielt blive ramt af en dobbeltbeskatning med marginalskat op til 80 pct., da du ikke får fradrag for indbetalingerne, men skal betale skat ved den senere udbetaling. Skattestyrelsen melder, at vi i gennemsnit taler vi om 9.000 kr. indbetalt for meget pr. person, så der er mange penge på spil.

På aldersopsparing sker der ikke dobbeltbeskatning, men indsætter du for meget, udløses en straksafgift på 20 pct., som dog kan blive nedsat til 4 pct., hvis du aktivt flytter beløbet til en anden pensionstype. Også på aldersopsparingen er der årligt omkring 40.000 danskere, der indbetaler for meget.

Du er i ekstra fare for straksafgift eller dobbeltbeskatning, hvis du har:

·       Skiftet job i løbet af 2023

·       Flere arbejdsgivere på samme tid, hvis du fx er freelancer

·       Indbetalt til en privat pension i banken ved siden af din arbejdsgiverpension.

PFA holder øje med, at du ikke overskrider grænsen for dine indbetalinger i PFA. Hvis du indbetaler mere, så vil det gå til livsvarig pension (livrente). Indbetaler du andre steder end PFA, så kender vi ikke din samlede indbetaling, og derfor risikerer du, at den overstiger fradragsloftet.

Du kan på pfa.dk læse mere om, hvad du skal gøre for undgå at betale ekstraskat, og hvad dine muligheder er, hvis du har betalt for meget -> Ratepension – undgå ekstraskat (pfa.dk)

Rentefradraget
2023 bød på stigende renter, og derfor vil mange danskere nu prise sig lykkelige for rentefradraget, som typisk har en værdi omkring 33 pct. Dvs. har man en årlig renteudgift på 50.000 kr., så kan man trække 16.500 kr. fra i skat.

Renter på alle almindelige lån hos banken og kreditforeninger bliver heldigvis helt automatisk indberettet. Men har du fx lånt penge i udlandet eller via et privat lån, skal du selv huske at indberette renteudgiften for at få fradraget. Og har du købt ny bolig, haft byggelån eller omlagt dit boliglån i 2023, så har du sandsynligvis betalt en garantiprovision eller stiftelsesprovision til banken, som kan fradrages, og dette beløb skal du også selv indberette for at få en hjælpende hånd til udgiften.

Befordringsfradraget
Omkring 1,2 mio. danskere benytter sig årligt af befordringsfradraget, som kan være mange penge værd. Har du mere end 12 km. til arbejde, er du berettiget til kørselsfradrag, uanset om du tager bil, bus, cykel eller tog. Har du fx 45 km til arbejde, så vil 140 årlige arbejdsdage udløse et kørselsfradrag på 20.200 kr., hvilket giver ca. 5.200 kr. i hånden efter skat.

Har du hjemmearbejde nogle dage om måneden, skal du huske, at disse dage ikke giver fradrag.

På Skats hjemmeside kan du beregne dit kørsesfradrag -> Kørselsfradrag (befordringsfradrag) | skat.dk

Servicefradraget
Dette fradrag giver en hjælpende hånd til udgifter i hjemmet eller sommerhuset, som fx rengøring, vinduespudsning, havearbejde og børnepasning. Arbejdet skal være udført i 2023 og være betalt senest 28. februar 2024. Fradraget er på max 6.600 kr. pr. person, og har man som par haft udgifter for fx 13.000 kr. i 2023, så får man 3.300 kr. i hånden efter skat.

En interessant ting omkring servicefradraget er, at den seneste skattereform har gjort, at fradraget næsten fordobles fra 2024. Nemlig helt op til 11.900 kr. pr. person.

Rejsefradrag
Har du mange rejsedage, hvor du er væk hjemmefra udover 24 timer, så husk det ofte oversete rejsefradrag, hvor man får et fradrag for fx kost og logi. Selv hvis arbejdsgiver dækker alle udgifter på rejsen, kan man stadig opnå et lille skattefradrag pr. døgn.

Vil du undgå røde tal, når årsopgørelsen åbner, så gør dit forarbejde
Den allerbedste måde at slippe for restskat er at have godt styr på forskudsopgørelsen og løbende rette den til, hvis noget ikke længere ser retvisende ud. Du kan rette den så mange gange, du har lyst til.

Opdager du, at du har snydt sig selv for skattefradrag i tidligere år, så fortvivl ikke. Du kan faktisk rette i dine tal ca. fire år tilbage i tid, dvs. indtil 1. maj gælder det årene 2023, 2022, 2021 og 2020, hvor man kan få beløb tilbage, som man har betalt for meget i skat.