PFA introducerer nye investeringsprofiler

Profil C
til Profil Middel

Tilmeld dig webinar og hør mere

Kom til webinar og bliv klogere på ændringerne af PFA’s investeringsprofiler og PFA Klima Plus

Tilmeld dig

PFA introducerer nye investeringsprofiler

I PFA ønsker vi at skabe det højst mulige afkast til vores kunder, så de kan gå pensionisttilværelsen i møde med ro i maven. Vi har derfor udviklet tre nye investeringsprofiler med netop den ambition: Profil Lav, Middel og Høj, som vil afløse de nuværende investeringsprofiler B, C og D den 1. april 2025. 

Du kan her læse mere om investeringsrisiko, forventninger til afkast og udbetalinger i Profil Middel. 

Fra investeringsprofil C til Profil Middel: De vigtigste ændringer


PFA skaber afkast på din pensionsopsparing ved at placere den i aktier, obligationer og investeringer med tilsvarende risici. Med den nye Profil Middel vil du får flere aktier mv. og færre obligationer mv. end i profil C. Ligesom i profil C vil andelen af aktier og tilsvarende investeringer i Profil Middel falde i takt med, at du nærmer dig pensionsalderen, men i Profil Middel sker det over en væsentlig længere periode, da aktiedelen som udgangspunkt er højere. Vores analyser viser, at ændringerne på længere sigt vil give dig et højere forventet afkast og dermed større udbetalinger i din pensionisttilværelse, men der er ikke nogen garanti for dette, og du må forvente nogle større udsving i dit afkast i enkelte år.

De primære ændringer er:

  • Din andel i aktier mv. vil blive forøget på bekostning af obligationer mv.
  • Andelen af aktier mv. vil begynde at falde tidligere
  • Reduktionen af andelen af aktier mv. vil fortsætte efter, du er gået på pension. 

 

Se andelen af aktier mv. i din opsparing

Du kan beregne, hvor lang tid du har til pension ved at trække din alder fra det aftalte pensionstidspunkt på din pensionsordning. Hvis der står folkepensionsalder, er det den folkepensionsalder, som gælder for din aldersgruppe. Hvis du fx er 53 år, vil din forventet folkepensionsalder være 69 år, og du skal derfor indtaste 16 år til pensionering.

Du kan se dit aftalte pensionstidspunkt i dit pensionsbevis, som ligger på Mit PFA under Dokumenter

Er du gået på pension, kan du taste 'år siden pension' ved at sætte et minus foran

Andel af aktier mv.
Nuværende - Profil C
Ny - Profil Middel

Bliv klogere på profilændringerne

Se film med PFA’s privatøkonom, Camilla Schjølin Poulsen, der fortæller om baggrunden for de nye profiler og de vigtigste ændringer.
  

Nedtrapning kort fortalt

Se film med PFA’s privatøkonom, Camilla Schjølin Poulsen, og få en hurtig forklaring på, hvordan investeringen af din opsparing bliver tilpasset i takt med, at du nærmer dig pension. 

 
Forøgelsen af andelen af aktier mv. sker gradvist

Dit skifte til PFA Middel sker pr. 1. april 2025, hvorefter andelen af aktier mv. i din pensionsopsparing gradvist vil blive øget. Formålet med at øge andelen af aktier mv. gradvist er at mindske påvirkningen fra eventuelle udsving på de finansielle markeder, mens vi flytter din opsparing til din nye profil. Vi forventer, at omlægningen er gennemført den 31. december 2025. Du kan altid se den aktuelle fordeling mellem aktier mv. (andele i Høj risiko fondene) og obligationer mv. (andele i Lav risiko fondene) på Mit PFA. Vælg Din opsparing og herefter Investeringsoversigt.

 
Læs mere om din nye investeringsprofil 

Kan jeg forvente et højere afkast?

Et højere forventet afkast trods større udsving på den korte bane
Med det nye profildesign drager du fordel af, at aktier typisk giver et højere afkast end fx obligationer. Rådet for Afkastforventninger, som er et uafhængigt råd etableret af brancheforeningen, Forsikring & Pension, forventede i deres seneste prognose, at globale aktier vil give et afkast på 7,1 procent årligt over de næste 10 år, mens det tilsvarende afkast for stats- og realkreditobligationer blot er 3,0 procent. Derfor vil en højere andel af aktier og investeringer med lignende risiko betyde, at du opnår et højere forventet investeringsafkast og dermed større forventede udbetalinger i din pensionstilværelse.

Aktiernes højere forventede afkast skyldes, at virksomhederne får del i den fremdrift, som er i økonomien. Når økonomien vokser, vil virksomhederne tjene flere penge, og det vil afspejle sig i deres aktiekurs. Samtidig vil en investering i aktier typisk have en højere beskyttelse mod stigende inflation, da virksomhederne ofte har mulighed for at sende den stigende inflation videre til kunderne ved at øge priserne. På den måde kan virksomhederne fastholde indtjeningen, selvom inflationen stiger. Det er ikke tilfældet med investeringer i obligationer, hvor afkast typisk bliver udhulet, hvis inflationen stiger.

Historien viser da også tydeligt, at aktier typisk har leveret et bedre afkast end fx obligationer. Med de højere afkast følger til gengæld også en højere investeringsrisiko forstået som et større udsving i afkastet fra år til år. Da pension er meget langsigtet opsparing, er det dog mere relevant at se på risikoen over en længere årrække fremfor fra år til år.

Der er selvfølgelig ingen garanti for, at aktier selv med en lang investeringshorisont også i fremtiden vil give et bedre afkast end obligationer og andre mere sikre investeringer. Men så længe den globale økonomi fortsætter med at vokse, som det har været tilfældet gennem historien, er det sandsynligt, at virksomhederne kan blive ved med at skabe stigende overskud og dermed afkast til investorerne.

Hvordan vil det påvirke mine pensionsudbetalinger?

Vores analyser viser, at den større andel af aktier mv. på lang sigt vil give dig et højere forventet investeringsafkast og dermed større forventede udbetalinger i din pensionisttilværelse. Tilsvarende er forventningerne lavere, hvis du har kortere tid til pensionering, da du vil have kortere tid med en høj andel af aktier mv.

For dig, som er tæt på pension

Du skal være særligt opmærksom på risikoen, hvis du er tæt på pension
For dig som er tæt på pension, så skal du være særligt opmærksom på, at risikoen på din opsparing forhøjes, og at vi som noget nyt fortsætter nedtrapningen af risikoen, efter du har startet udbetaling af din pensionsordning. Det mener vi vil øge din forventede pensionsformue og dermed dine forventede pensionsudbetalinger. Det vil dog også betyde, at udsvingene på din opsparing kan øges særligt på den korte bane.  
 
Hvis du er usikker på, om du har den rette investeringsprofil, kan du nemt og hurtigt få hjælp af investeringsguiden på Mit PFA, hvor du også kan ændre din investeringsprofil. Guiden vil fra 1. april 2025 være opdateret med de nye profiler, men du kan tage den allerede nu og få svar på, hvilken investeringsprofil der passer til dig. Vælger du at skifte profil inden 1. april 2025, overføres du automatisk til den nye profil den 1. april 2025. 

For dig, som planlægger at gå tidligere på pension end det fastsatte tidspunkt i dit pensionsbevis

Planlægger du at gå tidligt på pension?
Hvis du planlægger at gå tidligere på pension end pensionstidspunktet på din pensionsordning, så skal du være særligt opmærksom på, at risikoen på din opsparing nedtrappes i forhold til pensionstidspunktet på din pensionsordning og ikke i forhold til en eventuel tidligere pensionsdato.

Hvis du er usikker på, om du har den rette investeringsprofil, kan du nemt og hurtigt få hjælp af investeringsguiden på Mit PFA, hvor du også kan ændre din investeringsprofil. Guiden vil fra 1. april 2025 være opdateret med de nye profiler, men du kan tage den allerede nu og få svar på, hvilken investeringsprofil der passer til dig. Vælger du at skifte profil inden 1. april 2025, overføres du automatisk til den nye profil den 1. april 2025.

For dig, som ønsker så små udsving i dit afkast som muligt

Foretrækker du så små udsving i din opsparing som muligt?
Nogle foretrækker små udsving i afkastet og dermed i opsparingen som muligt – det kan fx være, fordi de ikke kan sove om natten, når værdien af deres opsparing stiger og falder på kort sigt, eller fordi de har en sårbar økonomi eller er tæt på pension. Hvis dette gælder for dig, skal du være særligt opmærksom på, at risikoen på din opsparing forhøjes i de nye profiler. Det gør den, fordi vi mener, at det vil øge din forventede pensionsformue og dermed dine forventede pensionsudbetalinger. Det vil dog også betyde, at udsvingene på din opsparing øges på den korte bane.

Hvis du er usikker på, om du har den rette investeringsprofil, kan du nemt og hurtigt få hjælp af investeringsguiden på Mit PFA, hvor du også kan ændre din investeringsprofil. Guiden vil fra 1. april 2025 være opdateret, men du kan tage den allerede nu og få svar på, hvilken risikoprofil der passer til dig. Vælger du at skifte profil inden 1. april 2025, overføres du automatisk til den nye profil den 1. april 2025.

For dig, som er tæt på pension og har en sårbar økonomi

Er du tæt på pension, og foretrækker du så få udsving i din opsparing som muligt?
For dig som er tæt på pension og har en sårbar økonomi, så skal du være særligt opmærksom på, at risikoen på din opsparing forhøjes, og at vi som noget nyt fortsætter nedtrapningen af risikoen, efter du har startet udbetalingen af din pensionsordning. Det mener vi vil øge din forventede pensionsformue og dermed dine forventede pensionsudbetalinger. Det vil dog også betyde, at udsvingene på din opsparing øges på den korte bane. Generelt anbefaler vi kunder, som er tæt på pension og har en sårbar økonomi, at vælge en mere forsigtig tilgang til risikoen på deres pensionsopsparing.

Hvis du er usikker på, om du har den rette investeringsprofil, kan du nemt og hurtigt få hjælp af investeringsguiden på Mit PFA, hvor du også kan ændre din investeringsprofil. Guiden vil fra 1. april 2025 være opdateret med de seneste ændringer, men du kan tage den allerede nu og få svar på, hvilken investeringsprofil der passer til dig.  Vælger du at skifte profil inden 1. april 2025, overføres du automatisk til den nye profil den 1. april 2025. 

Læs også om de vigtigste ændringer i de andre investeringsprofiler

Tilmeld dig et webinar

Kom til webinar og bliv klogere på ændringerne af PFA’s investeringsprofiler og PFA Klima Plus
 

Det er vigtigt for os, at du er tryg ved ændringerne af din investeringsprofil, og at du hurtigt kan få svar, hvis du har spørgsmål. Derfor inviterer vi dig til webinar, hvor du kan få mere at vide om baggrunden for ændringerne, og hvad de betyder for dig.

Læs mere og tilmeld dig

Få en anbefaling til valg af profil via PFA’s investeringsguide

Er du usikker på, om du har den rette investeringsprofil, kan du nemt og hurtigt få hjælp af investeringsguiden på Mit PFA, hvor du også kan ændre din investeringsprofil. Guiden vil fra 1. april 2025 være opdateret med de seneste ændringer, men du kan tage den allerede nu og få svar på, hvilken investeringsprofil der passer til dig. Vælger du at skifte investeringsprofil inden 1. april 2025, overføres du automatisk til den tilsvarende nye profil den 1. april 2025. 

 

Vi skærper vores klimafokus i PFA Klima Plus

Hvis du har opsparing i PFA Klima Plus, vil ændringerne i din investeringsprofil også gælde for denne del af din opsparing. Derudover styrker vi fra 1. april 2025 vores klimafokus i PFA Klima Plus, så vi fx ikke kun fravælger olie-, kul- og gasselskaber, men også selskaber med stor tilknytning til den fossile sektor.

Som konsekvens af det øgede klimafokus forventes afkastet i PFA Klima Plus at blive lidt lavere og have større udsving end afkastet fra den øvrige opsparing i PFA Plus, da vi ikke kan sprede investeringerne på samme måde. Vi har derfor justeret pensionsvilkåret for PFA Klima Plus, så dette fremgår tydeligt.

Du kan tage investeringsguiden på Mit PFA og ud fra dine holdninger til klima og risiko få en anbefaling til, hvor stor en andel af din opsparing der bør være placeret i PFA Klima Plus.

Få svar på de hyppigst stillede spørgsmål

Se forskellen på nuværende og kommende vilkår

Ændringerne medfører en justering i dine pensionsvilkår. Du kan her se en oversigt, som viser forskellen på dine nuværende og kommende vilkår.

Fra den 1. april 2025 vil de nye pensionsvilkår også ligge på mitpfa.dk eller i app’en Mit PFA, hvor du også vil få en ny pensionsoversigt.