Trumps forskellige sikkerheds- og handelspolitiske udmeldinger skabte stor uro på de finansielle markeder i februar. Mens udsigterne til handelskrig svækkede de amerikanske aktier, blev de europæiske aktier og renter omvendt løftet af muligheden for ukrainsk våbenhvile og tegn på et styrket europæisk sammenhold.
Det globale aktieindeks faldt med 0,7 procent i februar, hvilket har reduceret årets aktieafkast til 2,3 procent i danske kroner. I årets første to måneder har især europæiske aktier trukket op, mens de amerikanske aktier er tæt på niveauet ved årets start. I februar fortsatte de amerikanske statsrenter den faldende trend fra januar, mens tyske og danske statsrenter er steget en smule.
Den divergerende udvikling mellem amerikanske og europæiske aktier og obligationsrenter skyldes dels udviklingen i Ukraine og dels USA’s optrapning af handelskonflikter med Kina, Mexico og Canada.
Selvom USA og Ruslands bilaterale forhandlinger om fred i Ukraine fik en blandet modtagelse af europæiske politikere, var forhandlingerne gunstige for de europæiske aktier, som steg pænt i kølvandet på de forbedrede udsigter til en fred. Det er dog en fred, der vil kræve øgede udgifter til det europæiske forsvar, hvorfor forsvarsaktierne er steget med knap 12 procent i februar. Også de lange renter fik et nøk op, da forsvarsudgifterne ventes at blive finansieret gennem øget europæisk gældsætning. I den kontekst betyder det mindre, at ECB står klar til at sænke de korte renter af flere omgange i den kommende tid.
I USA har Trump selv og hans finansminister udtalt, at han vil arbejde på at bringe de offentlige underskud i balance og de lange renter ned. Samtidig har økonomiske nøgletal peget i retning af aftagende vækst i 2025 efter to år med vækstrater på næsten 3 procent. Det har fået de amerikanske statsrenter til at falde på trods af, at Fed fortsat har sat sine rentenedsættelser på pause.
Positive afkast i alle PFA’s investeringsprofiler
Alle PFA’s investeringsprofiler har leveret positive afkast i årets første to måneder. Profilerne med flest aktier og aktielignende investeringer har givet det højeste afkast, mens profiler med flest obligationer og obligationslignende investeringer har givet lavere afkast.
Vores aktieinvesteringer leverede et negativt afkast på -0,6 procent i februar, da udenlandske aktier, herunder amerikanske, trak ned. Vores danske aktier leverede et positivt afkast på 4,0 procent og har siden årsskiftet bidraget positivt til det samlede aktieafkast, som lander på 2,3 procent.
Vores investeringer i obligationer har i februar leveret et positivt afkast på 0,8 procent, da de lavere renter har givet kursgevinster på obligationerne. Det er især udenlandske obligationer, herunder amerikanske og kreditobligationer, der har løftet afkastet. Siden årets start har vores obligationer givet et afkast på 1,2 procent.
I PFA’s profiler med lav risiko indgår også alternative investeringer og investeringer i ejendomme. Alternative investeringer har leveret et positivt afkast i februar og år til dato. Ejendomme har leveret et negativt afkast, hvilket hovedsageligt skyldes negative værdireguleringer i vores udenlandske ejendomme.
Fravalg af våben koster på afkast i Klima-profilerne
Alle profilerne i vores klimafokuserede pensionsløsning, PFA Klima Plus, har ligeledes leveret positive afkast i årets første to måneder, som dog var en smule lavere end i vores almindelige PFA Plus-profiler. Forskellen skyldes bl.a. negative afkast fra unoterede investeringer samt, at der ikke investeres i våbenproducenter. Ejendomsinvesteringerne i Klima Plus har leveret et positivt afkast i februar og år til dato.
Investeringer kan styrke Europa
I starten af marts har Trump accelereret handelskrigen med 25 procent toldsatser på import fra Mexico og Canada, ligesom den militære hjælp til Ukraine er sat på pause. Det har øget presset på de europæiske lande, som også er på Trumps radar i forhold til kommende toldsatser. Uroen har ført til et styrket europæisk sammenhold og fremlæggelse af fælles planer for, hvordan forsvarsbudgetterne og støtten til Ukraine kan løftes. Samtidig arbejder Tyskland på en infrastrukturpakke, der i størrelse kan sammenlignes med de investeringer, der blev foretaget, da Øst- og Vesttyskland blev genforenet i starten af 90’erne.
Vi har stadig et positivt syn på afkastmulighederne i 2025. Det understøttes af udsigten til væsentlige investeringer i Europa samtidig med, at USA's økonomi stadig fremstår forholdsvis robust. Den tiltagende handelskrig med stigende importpriser og lavere forventet vækst kan dog skabe midlertidige fluktuationer i aktiemarkedet, som vi har set det i løbet af februar. Ligeledes vil behovet for øget gældsætning i Europa de kommende år fastholde statsrenter på de nuværende relativt høje niveauer.
Vi forventer derfor, at obligationer kan give et positivt afkast i 2025. Afkastpotentialet er dog højere for aktier end obligationer, men grundet den stigende usikkerhed har vi i løbet af de seneste måneder reduceret aktieovervægten.