November måned udviklede sig positivt for både aktier og obligationer, og alle PFA’s investeringsprofiler fik løftet årets afkast. En sikker og entydig afgørelse på det amerikanske præsidentvalg satte gang i markederne, og især amerikanske aktier fik god vind i sejlene. Vi forventer, at den positive udvikling kan fortsætte året ud, og at vi kan afslutte 2024 med flotte afkast i alle investeringsprofiler.
Afgørelsen på det amerikanske præsidentvalg i starten af november, satte gang i de finansielle markeder efter en lidt stille oktober måned. Det globale aktieindeks leverede et afkast på 6,6 procent i november, hvoraf knap halvdelen skyldes en 3 procent styrkelse af dollaren. Globale aktier har dermed givet et afkast på 25,9 procent, når der omregnes til kroner.
Især amerikanske aktier trak op, da markedet forventer, at Trumps politik vil understøtte den amerikanske økonomi, selvom hans handelspolitik vil udfordre forholdet mellem USA og resten af verden. Der har derfor heller ikke været den samme positive udvikling i europæiske aktier, som derimod er faldet.
November blev også en god måned for obligationer, da statsrenter faldt i både USA og Europa. I USA sænkede den amerikanske centralbank, Fed, renten med 0,25 procentpoint, mens den europæiske centralbank, ECB, har holdt renten i ro. Alligevel faldt de europæiske renter mere end de amerikanske. Dette skyldes i høj grad en svagere økonomisk vækst i Europa, samt usikkerhed om hvordan eventuelle tariffer vil påvirke den fremtidige vækst. Det har skruet op for forventningerne til fremtidige rentenedsættelser fra ECB, mens antallet af forventede rentenedsættelser fra Fed omvendt er blevet neddroslet.
Udviklingen på aktiemarkederne understøttes af de økonomiske nøgletal. Den amerikanske økonomi udvikler sig fortsat positivt med et robust arbejdsmarked og en stærk vækst. Modsat ser de økonomiske udsigter noget svagere ud for Europa på trods af en ellers faldende arbejdsløshed og styrket købekraft som følge af solide lønstigninger.
Flotte positive afkast i alle PFA’s investeringsprofiler
Alle PFA’s investeringsprofiler har givet flotte, positive afkast i november måned. Profilerne med fleste aktier og aktielignende investeringer har givet det højeste afkast, mens profiler med flest obligationer og obligationslignende investeringer har givet lavere afkast. I Profil D, som har flest aktier, ligger afkastet for året nu på 20,2 procent. Det er især vores amerikanske aktier, der har trukket afkastet op, mens vores danske og europæiske aktier har leveret et lavere afkast. Vores danske aktier har dog klaret sig bedre end danske aktier generelt.
Investeringsprofiler med en højere andel af obligationer og lignende investeringer med lav risiko har leveret et lavere, men stadig positivt afkast. I november har især udenlandske statsobligationer bidraget positivt til afkastet. Kigger man over hele året, er det dog de danske obligationer, der har ydet det største bidrag til det samlede obligationsafkast på 3,9 procent.
I PFA’s profiler med lav risiko indgår også alternative investeringer og investeringer i ejendomme, som begge har leveret et negativt afkast og dermed trækker ned i år. Det negative afkast i ejendomme skyldes især værdireguleringer i amerikanske og asiatiske ejendomme.
Klimainvesteringer har gavnet pensionsopsparingen
Profiler i vores klimafokuserede pensionsløsning, PFA Klima Plus, har i årets første 11 måneder givet et afkast på mellem 6,8 og 20,4 procent. Dermed ligger alle investeringsprofiler i Klima Plus en smule højere end vores almindelige Plusprofiler. Forskellen skyldes bl.a., at ejendomsinvesteringerne i PFA Klima Plus – til forskel fra PFA Plus - har givet et positivt afkast i år. Herudover har Klima Plus haft gavn af en lidt højere andel af amerikanske aktier samt fravalg af aktieinvesteringer i energisektoren, der har haft et vanskeligt år.
Nærmeste fremtid tegner lys, især i USA…
Vi har et positivt syn på afkastmulighederne de kommende måneder. Set i et historisk perspektiv har det amerikanske S&P 500 aktieindeks ofte givet gode afkast i november, december og januar måned, når den underliggende vækst er robust. Derudover kan usikkerheden omkring toldsatser medføre, at flere virksomheder vil forsøge at fylde lagrene op i god tid før eventuelle prisstigninger. Det vil have en midlertidig positiv effekt på væksten.
Kigger man lidt længere ind i næste år, så har vi især fokus på en øget risiko for toldsatser og handelsudfordringer mellem USA og resten af verden. Da Europa samtidig udfordres af en handlingslammet fransk regering og valg i Tyskland, kan konsekvensen blive øget divergens mellem den økonomiske udvikling i USA og Europa. Forventningerne hertil har allerede vist sig tydeligt i form af divergerende udvikling i det amerikanske og det europæiske aktieindeks – en udvikling, som blev yderligere forstærket med valget af Trump. Det bliver derfor også et vigtigt fokuspunkt, når Trump i 2025 flytter ind i det ovale kontor, og vi får mere viden om, hvordan og i givet fald hvornår han sætter handling bag sine forskellige valgløfter.
Siden valget er amerikanske aktier løbet fra europæiske. Det amerikanske aktieindeks, S&P 500, er steget med 4,3 procent, hvorimod det europæiske aktieindeks, STOXX 50, er faldet med 4,3 procent, når man også tager højde for at euroen er svækket 3 procent over for dollar. Så store forskelle på aktiemarkederne på kort tid er sjældne, men vi har tidligere set lignende udviklinger efter Ruslands invasion af Ukraine, under de første coronanedlukninger og under den europæiske gældskrise i 2011.