Stærke nøgletal udfordrede markederne i oktober

PFA Pension

Artikel
November 2024

Oktober blev en udfordrende måned for både aktier og obligationer, da gode nyheder endte med at blive dårligt nyt for markedet. De økonomiske nøgletal overraskede positivt, og det løftede renterne, hvilket gav modvind til aktierne. Det understøtter vores tro på en økonomisk blød landing, som vil være gunstig for pensionsprofilernes afkast i årets sidste måneder.

Det globale aktieindeks nåede nye rekordniveauer i oktober men måtte give afkald på noget af fremgangen sidst på måneden, da amerikanske aktier trak ned med et lille tab. Globale aktier endte med at levere et afkast på 0,5 procent, som løftede årets samlede afkast til 18 procent. Afkastet er dermed godt på vej til at nå samme højde som sidste år, hvor det landede på næsten 19 procent.

Obligationer havde en vanskelig måned, da statsrenter steg i både USA og Europa på trods af, at Den Europæiske Centralbank sænkede renten med 0,25 procentpoint. Det lidt højere renteniveau skyldes, at især de amerikanske økonomiske nøgletal har været bedre end forventet, og markedet derfor har reduceret det antal rentenedsættelser, som er nødvendige for at fastholde den økonomiske fremgang.

Der har også været gode nyheder fra Kina, hvor myndighederne har iværksat en bred pallette af tiltag, som skal stimulere den svage vækst. I første omgang har det løftet kinesiske aktier med ca. 20 procent, men der mangler stadig mere konkrete detaljer om implementeringen, før man kan vurdere, om det vil få betydning for den økonomiske kurs fremover.

Alle PFA’s investeringsprofiler har givet et mindre negativt afkast i oktober måned, men kigger man på hele året, ser det stadig flot ud. Afkastet er bl.a. blevet løftet af, at vi gik ind i året med en forhøjet aktierisiko, som blev reduceret i forsommeren, for så igen at blive øget sidst på sommeren. Det har været en fordel under sommerens aktieuro og senere i september, hvor aktiemarkedet igen fik et løft.

Afkast i PFA’s profiler: Høj risiko belønner sig

PFA’s profiler med størst risiko har i årets første 10 måneder fået de højeste afkast, da vores høj risiko fond har leveret et afkast på 15,2 procent. Det blev dog trukket lidt ned i oktober, fordi vores aktieinvesteringer leverede et negativt afkast. Specielt danske aktier trak afkastet ned, da det danske aktiemarked har udviklet sig mere negativt end det globale i oktober. Vores danske aktier har dog klaret sig noget bedre end danske aktier generelt, om end de har tabt terræn til globale aktier i år. Vores udenlandske aktier endte også måneden med et mindre negativt afkast, som følge af udviklingen i amerikanske aktier. Fondens alternative investeringer har derimod bidraget positivt i oktober med et afkast på 0,2 procent, mens afkastet siden årets start stadig er lavere end aktier.

Profiler med lavest risiko har fået det laveste afkast, da vores lav risiko fond har leveret et afkast på 0,2 procent i årets første 10 måneder efter et negativt afkast på – 0,7 procentpoint i oktober.  Fondens obligationsinvesteringer har givet et afkast på - 0,8 procent, hvilket afspejler kurstab på obligationerne som følge af højere renter. Blandt vores obligationer er det især de udenlandske statsobligationer, der har trukket afkastet ned, da rentestigningerne har været større.

I lav risiko fonden indgår også alternative investeringer og investeringer i ejendomme, som begge har leveret et negativt afkast og dermed trækker ned i år. Det negative afkast i ejendomme skyldes især værdireguleringer i amerikanske og asiatiske ejendomme, mens vores danske ejendomsinvesteringer har leveret et lille positivt afkast. Kigger man kun på oktober måned, har ejendomme dog bidraget med et positivt afkast på 0,1 procent. 

Klimainvesteringer har gavnet pensionsopsparingen

Profiler i vores klimafokuserede pensionsløsning, PFA Klima Plus, har på året givet et afkast på mellem 4,7 og 14,6 procent. For profil A, B og C er det en smule højere end vores almindelige Plusprofiler, og det skyldes bl.a., at ejendomsinvesteringerne i PFA Klima Plus har givet et positivt afkast i år, samt at aktieinvesteringerne ikke er blevet trukket ned af investeringer i energi, der har haft et vanskeligt år.

 

 

Stærk økonomisk vækst, kinesisk stimulans og øget uro i Mellemøsten

Med en valgsejr til Donald Trump er der nu kommet klarhed om, hvem der fra den 20. januar 2025 kommer til at styre verdens største økonomi. I et historisk perspektiv har det amerikanske S&P 500 aktieindeks siden 1948 normalt leveret et positivt afkast i perioden efter et valg, og det bliver spændende at følge, om det også bliver tilfældet her.

Bag valgfacaden tegner der sig fortsat et robust vækstbillede af den amerikansk økonomi, der i tredje kvartal voksede med 0,7 procent. Især privatforbruget har bidraget positivt til væksten, og den udvikling kan fortsætte den kommende tid, da udviklingen på arbejdsmarkedet stadig er gunstig, og arbejdsløsheden er faldet til 4,1 procent. Den positive udvikling i de økonomiske udsigter betyder dog også, at der er skruet ned for forventningerne om hurtige rentenedsættelser fra Fed. Vi vurderer, at de kan sænke renten yderligere i år og i starten af 2025, men vi ser ind i en periode med et generelt højere renteniveau, end vi har været vant til i 10’erne.

I euroområdet har Den Europæiske Centralbank sænket renten med yderligere 0,25 procentpoint, men skuffende økonomiske nøgletal og faldende inflation tyder på, at renten skal yderligere ned ved årets sidste møde i december og i 2025. Selvom den økonomiske vækst har været svag i snart to år, er arbejdsløsheden faldet til 6,4 procent, hvilket er det laveste niveau, siden euroen blev lanceret i 1999. Høje lønstigninger har styrket købekraften i år, og den økonomiske vækst overraskede positivt med en stigning på 0,4 procent i tredje kvartal (mod forventede 0,2 procent). Det giver et godt udgangspunkt for vækst, hvis stemningen udvikler sig mere positivt.

Vi ser positivt på resten af året

Vi har et positivt syn på afkastmulighederne i resten af 2024. Den globale vækst er intakt, og inflationen er aftagende. Centralbankerne har mulighed for gradvist at sænke renterne, hvilket kan stimulere både investeringer, obligations- og aktiekurser. En eskalering af den geopolitiske situation i Mellemøsten kan potentielt føre til stigende oliepriser og dermed inflation, hvilket kan gøre det vanskeligt for centralbankerne at gennemføre de planlagte rentenedsættelser.

Aktiemarkedet har en tendens til at stige efter valget, så længe økonomien er robust. Både da Trump blev valgt i 2016 og Biden i 2020, oplevede aktiemarkedet en positiv udvikling i månederne efter valget. I 2012 hvor Obama blev genvalgt, var markedet bekymret over en finanspolitisk hårdknude, som dog blev løst kort efter valget. Da den amerikanske højesteret trådte til i 2000 for at afgøre valget til Bush’s fordel, var IT-boblen netop bristet og markedet faldt markant de følgende år.

video

Kom med på vores næste webinar

Her stiller vi skarpt på situationen på de finansielle markeder og supplerer løbende med aktuelle emner, der har betydning for din opsparing og for afkastet.

Vi vælger emnerne ud fra, hvad der foregår i verden omkring os – og hvad der er aktuelt på det tidspunkt, vi afholder webinaret. Derfor kan temaerne blive ændret løbende.

graf

Vil du holde dig opdateret?

Vi har samlet alt det, vi ved om investering ét sted.
Her holder vi dig løbende opdateret med seneste nyt, fx i form af artikler og videoer.

Gå til universet og følg med i de nyeste tendenser på investeringsområdet, som kan være relevante for dig og din opsparing.