Nye investeringsprofiler skal øge afkastet til PFA’s kunder

PFA Pension

PFA Indsigt
Oktober 2024

PFA lancerer den 1. april 2025 tre nye investeringsprofiler (Profil Lav, Middel og Høj), der skal afløse de nuværende fire investeringsprofiler (A, B, C og D) i markedsrente. Formålet er at forbedre kundernes økonomi og udbetalinger i pensionstilværelsen gennem stærke langsigtede afkast. Læs mere i dette interview, hvor PFA’s investeringsdirektør Kasper A. Lorenzen, sætter ord på baggrund og ambitioner.

PFA har over de seneste år skabt nogle af markedets bedste afkast til sine kunder, og det er også målet fremover. Derfor har PFA udviklet tre nye investeringsprofiler med et optimeret design, som skal give kunderne et endnu bedre langsigtet afkast. Det fortæller PFA’s investeringsdirektør, Kasper A. Lorenzen.

”En af vores absolut vigtigste opgaver er, at sikre kunderne økonomisk tryghed i pensionstilværelsen gennem gode langsigtede afkast. Derfor har vi udviklet tre nye investeringsprofiler, som ifølge vores vurdering og analyse vil styrke kundernes forventede afkast gennem hele livet. Med profilerne bygger vi videre på den omfattende erfaring, som vi har fået siden, vi for omkring 15 år siden lancerede vores markedsrenteprodukt, PFA Plus”.

Profilændringerne kort fortalt

  • PFA har i dag fire investeringsprofiler (A, B, C og D), som afløses af tre nye:
    Profil Lav, Middel og Høj.
  • I den forbindelse hæves aktieandelen generelt med det formål at skabe højere afkast over tid.
  • Kunder i profil B, C og D vil blive flyttet til henholdsvis Profil Lav, Middel og Høj.
  • Kunder i profil A vil blive i denne profil. Profilen vil skifte navn til Profil Forsigtig, men derudover fortsætte uændret. 
     
    Ændringerne foretages fra den 1. april 2025 og forventes at være gennemført ved udgangen af 2025.

Aktieandel bliver trappet ned over en længere periode

I de tre nye profiler er der blandt andet skruet op for andelen af aktier – især mens kunderne er yngre, sparer op og har lang tid til pension. PFA ønsker på den måde at udnytte aktiernes afkastpotentiale, men uden at det går ud over kundernes økonomiske tryghed og stabilitet i pensionstilværelsen.

”Ligesom de nuværende investeringsprofiler er de nye profiler baseret på en livscyklus-tilgang, hvor andelen af aktier bliver mindre og andelen af obligationer større i takt med, at kunden nærmer sig pensionstidspunktet. Men profilerne vil som udgangspunkt indeholde flere aktier, ligesom aktieandelen vil blive trappet ned over en længere periode. Vores analyser viser, at vi på den måde kan øge kundernes afkast og forventede udbetalinger uden at rykke nævneværdigt ved deres tryghed og stabilitet i pensionstilværelsen”, siger Kasper A. Lorenzen.

Hvad så med investeringsrisikoen? 

Afkastet på investeringer svinger fra år til år, og både aktier og obligationer kan give et negativt afkast. Der er dog normalt en sammenhæng mellem investeringsrisiko og afkast. 

”Jo større investeringsrisiko, du er villig til at løbe, jo større er potentialet også for at få et højt afkast. Typisk har aktier større udsving fra år til år end obligationer, og derfor siger man, at de har en højere risiko. Til gengæld betyder aktiers større afkastpotentiale også, at de hurtigere kan indhente de negative stød, som uundgåeligt kommer, når man investerer over en længere periode,” siger Kasper A. Lorenzen.

Aktiernes evne til at komme relativt hurtigt tilbage viser sig blandt andet, når man ser på udviklingen i det amerikanske S&P 500 aktieindeks siden 1946. Her er aktier 12 gange faldet mere end 20 procent, men i 8 af gangene har de nået et nyt rekordniveau indenfor to år og ofte hurtigere. Der er dog også undtagelser som fx under Finanskrisen i 2007-2008, hvor det tog amerikanske aktier knap seks år at indhente et fald på 57 procent fra toppen i 2007, før en ny top blev nået i 2013. Den længste periode før en ny top finder vi i årene efter den første oliekrise i 1970’erne, hvor det tog S&P 500 lidt over 7 år at nå en ny top.
 


"Jo større investeringsrisiko, du er villig til at løbe, jo større er potentialet også for at få et højt afkast."


Aktierne vinder på den lange bane

Men selvom der til tider kommer lange perioder – og også årrækker – med negativ aktieudvikling, så vil det ifølge PFA’s investeringsdirektør stadig have begrænset betydning over et livslangt opsparingsforløb.

"De fleste sparer i dag op til pension gennem en løbende månedlig indbetaling, og det betyder, at man efter et aktiefald helt automatisk får købt aktier, når de har nået bunden. Selvom man taber på faldet, så vil man typisk vinde det tilbage igen efterfølgende, da aktier over tid stiger markant mere end de falder. Hertil kommer, at de fleste sparer op i livscyklus-produkter, hvor aktieandelen bliver trappet ned i takt med, at man nærmer sig pension. Dermed begrænses muligheden for store negative udsving jo ældre man bliver, og des kortere tid man har til at vinde eventuelle tab tilbage,” siger Kasper A. Lorenzen.

Han understreger samtidig, at investeringsrisiko altid bør ses i forhold til tidshorisonten, og henviser blandt andet til en undersøgelse PFA har lavet af aktie- og obligationsudviklingen siden 1802. Her viser det sig, at de amerikanske aktier over en investeringshorisont på ti år ikke har givet negativt afkast, mens det til gengæld er muligt at finde enkelte tiårsperioder med mindre negative afkast fra obligationer. 

Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige

For Kasper A. Lorenzen er der derfor ingen tvivl om, at aktier historisk har vist at være en stærk ingrediens i en langsigtet opsparing. Men som han også minder om, så behøver fremtiden ikke at blive en kopi af fortiden, og for PFA er der derfor fortsat vigtigt at have fokus på den brede investeringsportefølje.

”Historiske afkast er som bekendt ingen garanti for fremtidige. Som langsigtet investor har PFA derfor fortsat stort fokus på at skabe en bred og robust portefølje med et godt sammenspil mellem aktier, obligationer, ejendomme og andre unoterede investeringer. Det er afgørende både for, at vi kan styre vores investeringsrisiko i forhold de forventede bevægelser på finansmarkederne, og for at vi kan tilbyde de rigtige opsparingsløsninger til vores kunder – uanset deres alder og risikoappetit,” siger Kasper A. Lorenzen. 

Vil du vide endnu mere?

Vi har samlet alt det, vi ved om investering ét sted – så du bedre kan holde dig opdateret.

Se mere her

Du får besked om de nye profiler via mitpfa.dk og din e-Boks

Hvis du er kunde i PFA, vil du i løbet af efteråret få besked om, at PFA har udviklet tre nye investeringsprofiler, som afløser de nuværende fire (A, B, C og D). Der vil du kunne læse, hvad ændringen betyder for dig og din investeringsprofil.

Du vil også modtage et link til pfa.dk, hvor du vil kunne finde mere information samt få tilsendt en invitation til et webinar, hvor PFA’s privatøkonom, Camilla Schjølin Poulsen, vil fortælle mere om ændringerne – og hvad du selv kan gøre for at sikre, du har den profil, der passer til dig.

Positive afkast i alle PFA’s profiler

Tredje kvartal udviklede sig gunstigt for både aktier og obligationer, og alle PFA’s investeringsprofiler fik løftet årets afkast. Faldende inflation banede vejen for rentenedsættelser i september, og alt tyder på flere nedsættelser i de kommende måneder. Det kan sikre en blød økonomisk landing og understøtter vores tro på, at den positive udvikling i profilernes afkast kan forsætte i årets sidste måneder.

Det globale aktieindeks steg i tredje kvartal med 2,3 procent, men tempoet var svagere og udsvingene større, end vi har set tidligere i år. Siden årets start har globale aktier leveret et afkast på 17,4 procent, hvilket er væsentligt højere end det typiske årlige gennemsnit. Samtidig er renter på statsobligationer faldet i løbet af sommeren, da aftagende inflation og skuffende økonomiske nøgletal har banet vej for rentenedsættelser i USA og euroområdet. Det har generelt gavnet obligationsafkastet, da kursen på obligationer stiger, når renterne falder og vise versa.

Alle PFA’s investeringsprofiler har givet positive afkast i tredje kvartal såvel som i år. Afkastet i profilerne er bl.a. blevet løftet af, at vi gik ind i året med en forhøjet aktierisiko, som blev reduceret i forsommeren, for så igen at blive øget sidst på sommeren. Det har været en fordel – både under sommerens aktieuro og senere i september, hvor aktiemarkedet igen fik et løft.

Hør mere i filmen, hvor PFA’s investeringsdirektør, Kasper A. Lorenzen, fortæller mere om afkastet og desuden er positiv på vegne af PFA’s pensionskunder, når han ser frem mod resten af året.

Afkast i PFA’s profiler: Høj risiko belønner sig

PFA’s profiler er sammensat af investeringer fra vores høj-risiko-fond og vores lav-risiko-fond. Førstnævnte består af aktier og andre investeringer med lignende risiko, mens sidstnævnte består af obligationer og andre investeringer med lignende risiko. Des højere risiko, profilen har, des mere vil være placeret i høj-risiko-fonden. I alle profiler bliver risikoen trappet ned, des tættere man kommer på pensionsalderen.

Vores profiler med størst risiko har i årets første ni måneder fået de højeste afkast, da vores høj-risiko-fond har leveret et godt afkast på 15,7 procent. Fondens aktieinvesteringer har fulgt aktiemarkedet tæt og leveret et afkast på 17,3 procent. Især vores amerikanske akter har bidraget til at løfte afkastet, mens de danske aktieinvesteringer trak lidt ned som følge af et kursfald i september. Fondens alternative investeringer har ikke kunne følge med de store aktiekursstigninger og har i år leveret et lavere afkast.

Profiler med lavest risiko har fået det laveste afkast, da vores lav-risiko fond har leveret et afkast på 1,0 procent i årets første ni måneder. Fondens obligationsinvesteringer trækker op med et afkast på 3,5 procent, der er afspejler både det generelt høje renteniveau og kursgevinster på obligationerne som følge af faldende renter. Blandt vores obligationer er det især gået godt for de danske obligationer, herunder realkreditobligationer. Herudover har også udenlandske kreditobligationer trukket afkastet op, mens udenlandske statsobligationer og inflationsindekserede papirer har trukket lidt ned i afkastet.

I lav-risiko-fonden indgår også alternative investeringer, der i år har leveret et mindre positivt afkast, og investeringer i ejendomme, som har givet et negativt afkast og dermed trækker ned i år. Det negative afkast i ejendomme skyldes især værdireguleringer i amerikanske og asiatiske ejendomme, mens vores danske ejendomsinvesteringer har leveret et lille positivt afkast.

Klimainvesteringer har gavnet pensionsopsparingen

Profiler i vores klimafokuserede pensionsløsning, PFA Klima Plus, har givet et afkast på mellem 3,6 og 15,9 procent. Det er en smule højere end vores almindelige Plusprofiler og skyldes bl.a., at ejendomsinvesteringerne i Klima Plus har givet et positivt afkast i år, samt at aktieinvesteringerne har fået lidt ekstra medvind fra rentefaldet og undgået at blive trukket ned af investeringer i energisektoren, der har haft et vanskeligt år.

 

 

Fokus på præsidentvalg og øget uro i Mellemøsten

I de kommende måneder har vi især fokus på det amerikanske præsidentvalg, udviklingen på arbejdsmarkedet og centralbankernes muligheder for at sænke renterne yderligere.

Det amerikanske præsidentvalg kan skabe noget usikkerhed på kort sigt, da kandidaterne har vidt forskellige visioner for den økonomiske politik, alt imens de ligger side om side i meningsmålingerne. Set i et historisk perspektiv har det amerikanske S&P 500 aktieindeks siden 1948 normalt leveret lavere afkast i månederne op til valget og højere afkast i månederne efter, når man sammenligner med det gennemsnitlige afkast i månederne fra september til december.

Arbejdsmarkedet i USA er kølet af hen over sommeren, hvor arbejdsløsheden er steget til 4,2 procent fra en bund på 3,4 procent i april sidste år. Stigningen skyldes primært, at arbejdsstyrken er vokset hurtigere, end folk er kommet i job. Det er mere positivt for økonomien, end hvis årsagen var en stigning i afskedigelser. Ikke desto mindre følges udviklingen tæt af den amerikanske centralbank, der anser en yderligere svækkelse af arbejdsmarkedet som uønsket og derfor sænkede renten med 0,5 procentpoint i september. Den har samtidig signaleret, at renterne kan blive nedsat med yderligere 1,5 procentpoint frem mod slut-2025, for at hjælpe økonomien og herunder undgå en fortsat stigningen i arbejdsløsheden.

I euroområdet har den europæiske centralbank sænket renten med 0,25 procentpoint, men skuffende økonomiske nøgletal og faldende inflation tyder på, at renten skal yderligere ned de kommende måneder og i 2025. Vi vurderer dog, at tempoet bliver lidt langsommere end i USA, da renteniveauet som udgangspunkt er lavere i Europa, og arbejdsmarkedet fremstår mere robust på trods af en svag økonomisk vækst.

Vi ser positivt på resten af året

Vi har fortsat et positivt syn på afkastmulighederne i resten af året. Det globale vækstbillede er stadig intakt, ligesom inflationen er aftagende. En fortsat eskalering af den geopolitiske situation i Mellemøsten kan dog potentielt føre til stigende oliepriser og inflation, hvilken kan gøre det vanskeligt for centralbankerne at gennemføre de planlagte rentenedsættelser. Indtil videre vurderer vi dog dette som mindre sandsynligt.

Aktiekurserne nåede en ny top i september, efter at have gennemgået store udsving i løbet af sommeren. Samtidig er renterne på danske og amerikanske statsobligationer er faldet markant, da markedet indregner flere rentenedsættelser fra de toneangivende centralbanker.

video

Kom med på vores næste webinar

Her stiller vi skarpt på situationen på de finansielle markeder og supplerer løbende med aktuelle emner, der har betydning for din opsparing og for afkastet.

Vi vælger emnerne ud fra, hvad der foregår i verden omkring os – og hvad der er aktuelt på det tidspunkt, vi afholder webinaret. Derfor kan temaerne blive ændret løbende.

graf

Vil du holde dig opdateret?

Vi har samlet alt det, vi ved om investering ét sted.
Her holder vi dig løbende opdateret med seneste nyt, fx i form af artikler og videoer.

Gå til universet og følg med i de nyeste tendenser på investeringsområdet, som kan være relevante for dig og din opsparing.  

PFA Indsigt


Ansvarshavende redaktør
PFA Indsigt: Kasper Ahrndt Lorenzen

PFA Indsigt er udarbejdet af PFA Asset Management A/S (herefter PFA) og fortæller om vores forventninger til markederne og den økonomiske udvikling. Publikationen er alene et udtryk for vores professionelle vurdering, som kan vise sig at være forkert, da økonomi er en størrelse med mange ubekendte og en kompleks dynamik, som gør den vanskelig at spå om.

Publikationen er kun udviklet til orientering og ikke som investeringsrådgivning. PFA kan derfor ikke tage ansvar, hvis der foretages investeringer på baggrund af indholdet. Er der behov for rådgivning, anbefaler vi i stedet at tage kontakt til en investeringsrådgiver.