Tredje kvartal udviklede sig gunstigt for både aktier og obligationer, og alle PFA’s investeringsprofiler fik løftet årets afkast. Faldende inflation banede vejen for rentenedsættelser i september, og alt tyder på flere nedsættelser i de kommende måneder. Det kan sikre en blød økonomisk landing og understøtter vores tro på, at den positive udvikling i profilernes afkast kan forsætte i årets sidste måneder.
Det globale aktieindeks steg i tredje kvartal med 2,3 procent, men tempoet var svagere og udsvingene større, end vi har set tidligere i år. Siden årets start har globale aktier leveret et afkast på 17,4 procent, hvilket er væsentligt højere end det typiske årlige gennemsnit. Samtidig er renter på statsobligationer faldet i løbet af sommeren, da aftagende inflation og skuffende økonomiske nøgletal har banet vej for rentenedsættelser i USA og euroområdet. Det har generelt gavnet obligationsafkastet, da kursen på obligationer stiger, når renterne falder og vise versa.
Alle PFA’s investeringsprofiler har givet positive afkast i tredje kvartal såvel som i år. Afkastet i profilerne er bl.a. blevet løftet af, at vi gik ind i året med en forhøjet aktierisiko, som blev reduceret i forsommeren, for så igen at blive øget sidst på sommeren. Det har været en fordel – både under sommerens aktieuro og senere i september, hvor aktiemarkedet igen fik et løft.
Hør mere i filmen, hvor PFA’s investeringsdirektør, Kasper A. Lorenzen, fortæller mere om afkastet og desuden er positiv på vegne af PFA’s pensionskunder, når han ser frem mod resten af året.
Afkast i PFA’s profiler: Høj risiko belønner sig
PFA’s profiler er sammensat af investeringer fra vores høj-risiko-fond og vores lav-risiko-fond. Førstnævnte består af aktier og andre investeringer med lignende risiko, mens sidstnævnte består af obligationer og andre investeringer med lignende risiko. Des højere risiko, profilen har, des mere vil være placeret i høj-risiko-fonden. I alle profiler bliver risikoen trappet ned, des tættere man kommer på pensionsalderen.
Vores profiler med størst risiko har i årets første ni måneder fået de højeste afkast, da vores høj-risiko-fond har leveret et godt afkast på 15,7 procent. Fondens aktieinvesteringer har fulgt aktiemarkedet tæt og leveret et afkast på 17,3 procent. Især vores amerikanske akter har bidraget til at løfte afkastet, mens de danske aktieinvesteringer trak lidt ned som følge af et kursfald i september. Fondens alternative investeringer har ikke kunne følge med de store aktiekursstigninger og har i år leveret et lavere afkast.
Profiler med lavest risiko har fået det laveste afkast, da vores lav-risiko fond har leveret et afkast på 1,0 procent i årets første ni måneder. Fondens obligationsinvesteringer trækker op med et afkast på 3,5 procent, der er afspejler både det generelt høje renteniveau og kursgevinster på obligationerne som følge af faldende renter. Blandt vores obligationer er det især gået godt for de danske obligationer, herunder realkreditobligationer. Herudover har også udenlandske kreditobligationer trukket afkastet op, mens udenlandske statsobligationer og inflationsindekserede papirer har trukket lidt ned i afkastet.
I lav-risiko-fonden indgår også alternative investeringer, der i år har leveret et mindre positivt afkast, og investeringer i ejendomme, som har givet et negativt afkast og dermed trækker ned i år. Det negative afkast i ejendomme skyldes især værdireguleringer i amerikanske og asiatiske ejendomme, mens vores danske ejendomsinvesteringer har leveret et lille positivt afkast.
Klimainvesteringer har gavnet pensionsopsparingen
Profiler i vores klimafokuserede pensionsløsning, PFA Klima Plus, har givet et afkast på mellem 3,6 og 15,9 procent. Det er en smule højere end vores almindelige Plusprofiler og skyldes bl.a., at ejendomsinvesteringerne i Klima Plus har givet et positivt afkast i år, samt at aktieinvesteringerne har fået lidt ekstra medvind fra rentefaldet og undgået at blive trukket ned af investeringer i energisektoren, der har haft et vanskeligt år.
Fokus på præsidentvalg og øget uro i Mellemøsten
I de kommende måneder har vi især fokus på det amerikanske præsidentvalg, udviklingen på arbejdsmarkedet og centralbankernes muligheder for at sænke renterne yderligere.
Det amerikanske præsidentvalg kan skabe noget usikkerhed på kort sigt, da kandidaterne har vidt forskellige visioner for den økonomiske politik, alt imens de ligger side om side i meningsmålingerne. Set i et historisk perspektiv har det amerikanske S&P 500 aktieindeks siden 1948 normalt leveret lavere afkast i månederne op til valget og højere afkast i månederne efter, når man sammenligner med det gennemsnitlige afkast i månederne fra september til december.
Arbejdsmarkedet i USA er kølet af hen over sommeren, hvor arbejdsløsheden er steget til 4,2 procent fra en bund på 3,4 procent i april sidste år. Stigningen skyldes primært, at arbejdsstyrken er vokset hurtigere, end folk er kommet i job. Det er mere positivt for økonomien, end hvis årsagen var en stigning i afskedigelser. Ikke desto mindre følges udviklingen tæt af den amerikanske centralbank, der anser en yderligere svækkelse af arbejdsmarkedet som uønsket og derfor sænkede renten med 0,5 procentpoint i september. Den har samtidig signaleret, at renterne kan blive nedsat med yderligere 1,5 procentpoint frem mod slut-2025, for at hjælpe økonomien og herunder undgå en fortsat stigningen i arbejdsløsheden.
I euroområdet har den europæiske centralbank sænket renten med 0,25 procentpoint, men skuffende økonomiske nøgletal og faldende inflation tyder på, at renten skal yderligere ned de kommende måneder og i 2025. Vi vurderer dog, at tempoet bliver lidt langsommere end i USA, da renteniveauet som udgangspunkt er lavere i Europa, og arbejdsmarkedet fremstår mere robust på trods af en svag økonomisk vækst.
Vi ser positivt på resten af året
Vi har fortsat et positivt syn på afkastmulighederne i resten af året. Det globale vækstbillede er stadig intakt, ligesom inflationen er aftagende. En fortsat eskalering af den geopolitiske situation i Mellemøsten kan dog potentielt føre til stigende oliepriser og inflation, hvilken kan gøre det vanskeligt for centralbankerne at gennemføre de planlagte rentenedsættelser. Indtil videre vurderer vi dog dette som mindre sandsynligt.
Aktiekurserne nåede en ny top i september, efter at have gennemgået store udsving i løbet af sommeren. Samtidig er renterne på danske og amerikanske statsobligationer er faldet markant, da markedet indregner flere rentenedsættelser fra de toneangivende centralbanker.