Kan aktierne fortsætte fremgangen i 2025?

PFA Pension

PFA Indsigt
Januar 2025

Trods de seneste års solide aktiestigninger vil PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen, ikke udelukke, at de gode takter kan fortsætte i 2025. Hun understreger dog, at der med de seneste års store kursstigninger er kommet øgede krav til indtjeningen hos selskaberne. Samtidig har vi med Trumps comeback i det Hvide Hus fået tilsat en ekstra dosis af uforudsigelighed til de geo- og handelspolitiske udsigter.

Tre grunde til, at markederne kan udvikle sig positivt i 2025

  • Vigtige økonomiske pejlemærker, fx vækst, inflation, beskæftigelse og renteudvikling, peger stadig i positiv retning især i USA, som er verdens største økonomi.
  • Både i USA og Kina er der stor lyst til at stimulere væksten med finanspolitiske hjælpepakker og pengepolitiske lempelser.
  • Hvis krigen i Ukraine bliver afsluttet eller kraftigt neddroslet, vil det kunne mindske de geopolitiske spændinger, frigive økonomiske midler og gavne investeringslysten.

Tre grunde til, at markederne kan udvikle sig negativt i 2025

  • De sidste to år er aktier steget til nye højder bl.a. som følge af forventninger til en AI-drevet vækst. Skuffer disse forventninger, kan vi forvente frasalg og aktiefald.
  • Øget handelspolitisk armlægning mellem USA og resten af verden skaber usikkerhed og dæmper investeringslysten, og kan også medføre prisstigninger og bremse væksten.
  • En yderligere eskalering af krigen i Ukraine eller Mellemøsten skaber usikkerhed og kan begrænse det finanspolitiske råderum med negative konsekvenser for væksten.

Aktiemarkederne er steget markant i de seneste to år, hvor en typisk kunde i PFA kan glæde sig over afkast på 27 pct., mens de mest aktietunge profiler har givet op til 37 pct. Alligevel vil PFA’s chefstrateg ikke udelukke, at der kan være mere godt i vente i 2025.

”I PFA ser vi overvejende positivt på afkastmulighederne i 2025. Den globale økonomi, og særligt den amerikanske, er stadig er i god gænge med robust vækst, lav arbejdsløshed, behersket inflation og solid indtjening hos selskaberne. Hertil kommer Trumps planer om skattelempelser og deregulering, som kan give væksten og selskabernes indtjening et yderligere rygstød,” siger Tine Choi Danielsen. Hun tilføjer, at vi med de gode afkast i 2024 nok har fået nogle af afkastgevinsterne på forskud. Derfor kan det ifølge chefstrategen blive svært at nå op på helt de samme højder i 2025.

”Vi forventer afkast i omegnen af 5-10 procent, som vil være fint ovenpå de to foregående års stærke afkast. Forudsætningen er, at væksten vil fortsætte til gavn for selskabernes indtjening. Herudover tror vi på, at aktiefremgangen kan blive bredt ud til flere selskaber, fx nogle af de selskaber, der kan drage fordel af en mere lempelig regulering, eller som er godt positioneret til at udnytte de teknologiske nybrud, som de seneste år har sendt kursen i vejret hos de store tech-giganter,” siger Tine Choi Danielsen.

Herudover peger hun også på renteudviklingen, som bør være gunstig for selskaberne. Foreløbigt er forventningen, at centralbanken vil sænke renten et par gange mere i 2025, men det forudsætter, at inflationen ikke blusser op igen, og at væksten fortsat udvikler sig i et behersket tempo.

Europæisk lavvækst tynger indtjeningen

Mens det ifølge chefstrategen ser lovende ud for USA, så er udsigterne mere blandede for Europa.

”Mens de amerikanske aktier steg med 23 procent i 2024, så steg Eurostoxx 600 blot med 6 procent. Den mere moderate udvikling afspejler, at vækstforventningerne i Europa er markant lavere end i USA, hvilket tynger selskabernes indtjening. På kort sigt ser vi ikke, at dette billede ændrer sig meget. På den positive side gør det dog, at den Europæiske Centralbank i år kan sænke renterne mere end den amerikanske, og det kan på sigt stimulere økonomien og gavne investeringerne,” siger Tine Choi Danielsen.


"Geopolitisk er det stadig en urolig verden, vi lever i, og valget af Trump har ikke gjort sigtbarheden større."


Hun påpeger samtidig, at den politiske og økonomiske sigtbarhed generelt er blevet mindre med Trumps ved roret, hvor blandt andet hans handelspolitiske udmeldinger har tiltrukket sig opmærksomhed.

”Geopolitisk er det stadig en urolig verden, vi lever i, og valget af Trump har ikke gjort sigtbarheden større. Det gælder ikke mindst i forhold til handelspolitikken, hvor han har skruet meget op for retorikken, blandt andet overfor Europa. Det er dog stadig for tidligt at drage konsekvenser, og at dømme ud fra hans valg af ministre, tror jeg, at han vil være forsigtig med at sætte gang i større handelskrig, da det kan få meget negative konsekvenser – også for amerikanske virksomheder og forbrugere,” siger Tine Choi Danielsen.

PFA’s kunder nyder godt af stærke amerikanske aktieafkast

2024 blev endnu et år med solide afkast i alle PFA’s investeringsprofiler, som nød godt af PFA’s fortsatte investeringer i USA, hvor aktierne er steget til nye rekordniveauer. Herudover har PFA’s kunder fået godt udbytte af dollarstyrkelsen og PFA’s løbende tilpasning af aktierisikoen. I PFA’s profiler med lav risiko har bl.a. danske kreditobligationer trukket op, mens ejendomsinvesteringerne har bidraget negativt.

I 2024 leverede det globale aktieindeks (MSCI ACWI) et afkast på 25 procent, hvilket er det højeste siden 2021. Det høje afkast skyldes især, at det toneangivende amerikanske aktieindeks, S&P 500, steg med 23 procent, samt at den amerikanske dollar blev styrket med 6 procent, hvilket løfter afkastet, når der omregnes til danske kroner.

Både den amerikanske og europæiske økonomi fik hen over året medvind fra pengepolitikken, da centralbankerne sænkede styrerenterne med 1 procentpoint i 2024. Alligevel steg de 10-årige statsrenter med 0,7 i USA og 0,3 procentpoint i Tyskland. I USA skyldes rentestigningerne primært styrkede vækstforventninger, mens de tyske renter primært steg som følge af udfasningen af ECB’s obligationsopkøb, som reducerede efterspørgslen efter bl.a. tyske statsobligationer. Omvendt faldt danske statsrenter med 0,2 procentpoint, hvilket bl.a. skyldes den stærke finanspolitiske situation, Danmark står i.

Hør mere i filmen, hvor PFA’s investeringsdirektør, Kasper A. Lorenzen, fortæller mere om afkastet i 2024 og desuden kigger ind i 2025.

Robust vækst i USA

Ved indgangen til 2024 havde de foregående års stigende renter skabte bekymring for en opbremsning i den økonomiske vækst. Samtidig havde de høje aktieafkast i 2023 lagt en dæmper på forventningerne til 2024. I USA blev disse forventninger dog gjort til skamme, da de økonomiske nøgletal udviklede sig positivt i løbet af året, hvilket førte til flere opjusteringer af årets vækstforventninger. Samtidig aftog inflationen, og det banede vejen for, at Federal Reserve kunne sænke renten fra 5,5 procent til 4,5 procent i andet halvår.

Kombinationen af robust vækst og rentenedsættelser blev en potent cocktail for amerikanske aktier. Samtidig kunne de lange renter stige i takt med, at det blev tydeligere, at balancen mellem vækst og inflation krævede færre rentenedsættelser end antaget ved årets start.

Få selskaber trækker læsset

De seks store amerikanske teknologiselskaber (Apple, Meta, Alphabet, Nvidia, Amazon og Microsoft) stod for ca. en tredjedel af stigningen, da deres kurser steg med over 45 procent. Bekymring for en aktieboble blev dog nedtonet, da de samtidig øgede deres indtjening med knap 40 procent. Det europæiske aktieindeks, STOXX 50, steg mere beskedent med 8 procent.

Et splittet Europa

I euroområdet forblev væksten svag gennem året, men der var store nationale forskelle, da tysk økonomi stagnerede, mens den spanske voksede i et robust tempo.

Aftagende inflation betød, at ECB kunne sænke renten for første gang i juni og tre gange mere i løbet af andet halvår. Selvom inflationen nu er under kontrol, er udfordringerne for Europa desværre ikke blevet færre. Hen over sommeren blev det klart, at både den franske og tyske regering befinder sig i et politisk dødvande. Det vanskeliggør nødvendige reformer i en tid, hvor væksten er svag og den geopolitiske usikkerhed er stigende med Trump på vej ind i det Hvide Hus og den fortsatte krig i Ukraine.

Resultatet blev en noget mere moderat udvikling end i det amerikanske aktieindeks, ligesom europæiske statsrenter har indregnet flere rentenedsættelser fra ECB.

Høje afkast i alle PFA’s investeringsprofiler

PFA har gennem 2024 været solidt investeret i USA og herunder i den håndfuld af store tech-virksomheder, som især har drevet afkastet. Herudover har vores kunder også fået godt udbytte af dollarstyrkelsen, ligesom vi har haft en god hånd med at justere aktierisikoen i forhold til de bevægelser, der har været på det amerikanske aktiemarked hen over året. Det er de primære årsager til, at alle PFA’s investeringsprofiler gav solide afkast i 2024. Profiler med fleste aktier, og aktielignende investeringer, gav de højeste afkast, mens profilerne med flest obligationer, og obligationslignede investeringer, gav lavere afkast.

 

 

Aktieappetit belønner sig

Profil D, som er den profil med flest aktier og færrest obligationer, gav et afkast på 17,8 procent i 2024 for profiler med over 15 år til pension. Det var især vores amerikanske aktier, der trak afkastet op, mens vores danske aktier trak ned med et positivt afkast på 3 procent, som dog var noget bedre end det danske C25 indeks der gav et lille negativt afkast. Vores alternative investeringer leverede et positivt, men lavt afkast.

Profil A, som er den profil med flest obligationer og færrest aktier, gav et afkast på 4,4 procent i 2024 for profiler med over 15 år til pension. Udover de positive afkastbidrag fra profilens aktier gav vores investeringer i danske obligationer og kreditobligationer positive afkast på 4 til 5 procent. De stigende renter på udenlandske statsobligationer betød, at vores investeringer heri bidrog negativt til afkastet. Derudover trak ejendomsinvesteringerne ned, da vi måtte foretage nedskrivninger på nogle af vores amerikanske ejendomme. Modsat leverede vores danske ejendomme isoleret set et positivt afkast.

Klimainvesteringer har klaret sig bedre i 2024

Det betalte sig at have en klimafokuseret pensionsløsning i 2024. Alle profilerne i PFA Klima Plus gav et højere afkast end deres tilsvarende Plus-profiler. Det højeste afkast blev skabt i Klima Plus Profil D, der gav et afkast på 18,6 procent i 2024. Det skyldes hovedsageligt, at aktieporteføljen i Klima Plus har en lidt højere andel af amerikanske aktier, mens der er en lavere andel af danske aktier og alternative investeringer.

Klima Plus Profil A gav et afkast på 5,5 procent. De danske obligationer og kreditobligationer i Klima Plus leverede et afkast svarende til Plus-profilerne, mens ejendomsinvesteringer, der i PFA Klima Plus alene er placeret i danske ejendomme, har leveret et positivt afkast på lidt over 1 procent. Alternative investeringer i PFA Klima Plus leverede et negativt afkast, som dog blev reduceret af investeringerne i skov, der leverede et positivt afkast på knap 5 procent.

Amerikanske statsrenter er både steget og faldet i løbet af året, men endte på et højere niveau end ved årets start. Danske statsrenter er faldet i løbet af årets sidste halvår. Udviklingen i det amerikanske aktieindeks, S&P 500, og det europæiske aktieindeks, STOXX 50, har været divergerende siden start juni.

video

Kom med på vores næste webinar

Her stiller vi skarpt på situationen på de finansielle markeder og supplerer løbende med aktuelle emner, der har betydning for din opsparing og for afkastet.

Vi vælger emnerne ud fra, hvad der foregår i verden omkring os – og hvad der er aktuelt på det tidspunkt, vi afholder webinaret. Derfor kan temaerne blive ændret løbende.

graf

Vil du holde dig opdateret?

Vi har samlet alt det, vi ved om investering ét sted.
Her holder vi dig løbende opdateret med seneste nyt, fx i form af artikler og videoer.

Gå til universet og følg med i de nyeste tendenser på investeringsområdet, som kan være relevante for dig og din opsparing.  

PFA Indsigt


Ansvarshavende redaktør
PFA Indsigt: Kasper Ahrndt Lorenzen

PFA Indsigt er udarbejdet af PFA Asset Management A/S (herefter PFA) og fortæller om vores forventninger til markederne og den økonomiske udvikling. Publikationen er alene et udtryk for vores professionelle vurdering, som kan vise sig at være forkert, da økonomi er en størrelse med mange ubekendte og en kompleks dynamik, som gør den vanskelig at spå om.

Publikationen er kun udviklet til orientering og ikke som investeringsrådgivning. PFA kan derfor ikke tage ansvar, hvis der foretages investeringer på baggrund af indholdet. Er der behov for rådgivning, anbefaler vi i stedet at tage kontakt til en investeringsrådgiver.