Trumps toldkrig sætter aktiemarkederne på prøve

PFA Pension

PFA Indsigt
April 2025

Trump meddelte 2. april han vil udvide sine toldkrav med flere lande og højere satser. PFA's chefstrateg, Tine Choi Danielsen, giver her et overblik over udspillet og PFA's vurdering af udsigterne for den nærmeste fremtid. PFA's anbefaling er fortsat, at man som kunde forbliver tro mod sine investeringsvalg og overlader den løbede risikostyring til PFA. For som også corona-krisen viste, er koldt vand i blodet ofte den bedste kur mod aktie-panik.

Hvilke varegrupper og lande bliver omfattet af de nye toldsatser, som Trump hev op af hatten i går?

Umiddelbart bliver USA’s import fra alle lande pålagt en minimumstold på 10 procent, som træder i kraft den 5. april. Kun Canada og Mexico er foreløbigt undtaget, og importen herfra fortoldes ud fra den handelsaftale Trump indgik med landene under hans første præsidentperiode.

Udover minimumstolden pålægges der en individuel gengældelsestold, som er baseret på størrelsen af USA’s handelsunderskud overfor de enkelte lande. Den træder i kraft den 9 april. For euroområdet betyder det, at den samlede told lander på 20 procent, mens den for flere asiatiske lande lander på over 40 procent. Enkelte varer er indtil videre undtaget gengældelsestolden, herunder kobber, medicin og mikrochips.

Hvordan har reaktionerne været på aktiemarkederne? Globalt og i Danmark?

Toldsatsernes størrelse og omfang er værre end frygtet, og globale aktiemarkeder er her til morgen åbnet i rødt. Det europæiske Stoxx50 indeks er i skrivende stund nede med 3,5 procent, mens det amerikanske aktiemarked er åbnet med et fald på 3,5 procent. I Danmark er OMX C25 faldet med lidt over 2 procent.

Samtidig søger investorer mod sikker havn i statsobligationer, hvilket har sendt renterne ned til det laveste niveau siden starten af marts, hvor Tyskland annoncerede sin store finanspolitiske investeringspakke på ca. 500 mia. euro.


"Toldsatsernes størrelse og omfang er værre end frygtet, og globale aktiemarkeder er her til morgen åbnet i rødt."


Det forventes, at EU vil spille tilbage med et koordineret modsvar. Hvad er der lagt op til?

EU har indtil videre forholdt sig afventende, men signaleret, at man er klar til et modsvar. Den 13. april forventes EU at indføre ekstratold på en række amerikanske produkter som modsvar på Trumps told på stål og aluminium. Det ser dog ud til, at man vil forsøge at forhandle med USA, før disse toldsatser indføres. Trump har tidligere truet med endnu højere toldsatser, hvis andre lande svarer igen, og det kan derfor godt blive værre, før det bliver bedre.

Told udlægges ofte som en ’skat på forbruget”, da told typisk betyder dyrere varer.
Kan du sige noget om, hvem det vil ramme, og hvad det betyder for vækstforventningerne?

De nye toldsatser vil tynge aktiviteten blandt alle eksportører og dermed ramme væksten negativt i Europa såvel som Asien og resten af verden. USA bliver også ramt, da priserne på importerede varer forventes at tage et markant hop opad og dermed svække købekraft og privatforbrug.

Samtidig har vi allerede nu set, at handelskrigen har øget usikkerheden og skabt bekymring om fremtiden for globale forsyningskæder, hvilket er skidt for aktiviteten.

De højere end forventede toldsatser, betyder at markedet igen skal nedjustere forventningerne til global vækst og opjustere forventningerne til inflation.

Hvad gør PFA for at beskytte sine kunder mod de negative konsekvenser, som en mere omfattende handelskrig kan føre med sig?

Den tiltagende usikkerhed har gjort, at vi har reduceret vores aktierisiko generelt. Derudover har vi skruet på nogle håndtag her på den korte bane. Helt konkret har vi solgt amerikanske aktier og skruet ned for vores eksponering mod dollaren. Det har vi gjort for at beskytte vores kunders pensionsopsparing i en tid, hvor der kommer så meget usikkerhed fra USA.

Når det er sagt, er det vigtigt at huske på, at pension er langsigtet opsparing. De fald, der er kommet, skal derfor også ses i lyset af, at en typisk kunde i PFA både i 2023 og 2024 har fået solide tocifrede afkast. Det viser sig også, når vi fx ser på de seneste fem år. Her kan en typisk PFA-kunde glæde sig over afkast på over 45 procent trods den negative udvikling i 2025. Selvom aktiemarkederne er faldet i 2025, så er gevinsterne fra de seneste mange gode år langt fra spist. På den lange bane holder vi derfor fast i vores overordnede investeringsstrategi, hvor vi har fordelt de 700 mia. kr., som vi forvalter for danskerne, ud på en lang række aktiver: aktier, obligationer, ejendomme, vindmølleparker, skov og meget mere. Det giver både afkast og stabilitet - selv i urolige tider.

Hvordan ser PFA på den nærmeste fremtid – og hvad er anbefalingen til kunderne?

Lige nu er den politiske usikkerhed fortsat stor, og derfor kan det godt blive værre, før det bliver bedre. Samtidig skal vi også huske på, at det primært er en politisk krise, vi står i, og at den globale økonomi som udgangspunkt er i god form. Hvis der kommer mere forsonlige toner fra den politiske kant, kan udviklingen derfor godt vende og tage en mere positiv retning. Det er klart, at Kinas reaktion med gengældelsestold ikke har forbedret udsigterne, men der er andre lande, der har slået mere forsonende toner an, og det kan være med til at afbøde den negative udvikling.

Uanset hvad der sker på den korte bane, er PFA's anbefaling, at man som kunde forbliver tro mod sine investeringsvalg og lader PFA stå for den løbende risikostyring. Ser vi fx på coronakrisen, som ramte os for nogle år siden, viste den, at de kunder, som fulgte denne anbefaling, også var dem, som kom hurtigst tilbage på afkastsporet, da udviklingen vendte. Faktisk gik der kun 6 måneder, før aktierne satte nye rekorder efter at være faldet med 34 pct.

Handelskrig trækker afkast i rødt

PFA’s investeringsprofiler har givet negative afkast i årets første kvartal, da især stigende bekymring om konsekvenserne af en handelskrig har trukket aktierne ned. Den nuværende stemning vil formentlig herske en rum tid endnu, og vi har derfor afviklet vores aktieovervægt, indtil mere vækstpositive agendaer vinder frem, som kan understøtte den økonomiske vækst.

Det globale aktieindeks faldt med -4,2 procent i marts, hvilket har reduceret årets aktieafkast til -5,4 procent, i danske kroner. Årets første kvartal har især været udfordrende for amerikanske aktier, som har givet et negativt afkast og samtidig været ramt af en faldende dollarkurs. Det har samlet set trukket de globale aktier ned, uagtet at europæiske aktier har fået lidt medvind og leveret positive afkast.

De amerikanske statsrenter ligger nogenlunde på samme niveau som i starten af måneden, men lavere end ved årets start, mens tyske og danske statsrenter er på højere niveauer efter rentestigninger i marts.

Den amerikanske centralbank har fastholdt renten på 4,5 procent i 2025, men markedet forventer, at den bliver sænket til under 4 procent inden årets udgang. I Europa har ECB sænket styringsrenten af to omgange i første kvartal, begge gange med 0,25 procentpoint til 2,5 procent. På trods af den lavere centralbanksrente er de lange statsrenter alligevel steget i Europa, da der er udsigter til massive investeringer i infrastruktur og forsvar, som ventes at blive finansieret af øget gældsætning.

Hør mere i filmen, hvor PFA’s investeringsdirektør, Kasper A. Lorenzen, fortæller mere om afkastet i årets første kvartal.

Obligationer og europæiske aktier lyste op i negativt marked

Alle PFA’s investeringsprofiler har leveret negative afkast i årets første kvartal. Profiler med flest obligationer og obligationslignende investeringer har givet et mindre negativt afkast, mens afkastet for profiler med flest aktier og aktielignende investeringer er trukket mere ned.

Vores aktieinvesteringer leverede et negativt afkast på -5,1 procent i marts (-2,9 procent åtd.), da både amerikanske og danske aktier trak ned. Den negative udvikling kompenseres delvist af vores europæiske aktier, der har udviklet sig positivt.

Investeringerne i obligationer leverede et positivt afkast på 0,6 procent i årets første kvartal, som dog blev reduceret i marts, hvor obligationer gav et negativt afkast. Siden årets start er det især udenlandske obligationer, herunder amerikanske og kreditobligationer, der har løftet afkastet som følge af rentefald, mens vores danske obligationer har trukket ned på grund af rentestigninger.

Investeringerne i ejendomme leverede et negativt afkast på -1,0 procent i marts (-1,9 procent åtd.), hvilket hovedsageligt skyldes negative værdireguleringer i vores udenlandske ejendomme. 

Danske ejendomme luner i Klimaprofilerne

Alle profilerne i vores klimafokuserede pensionsløsning, PFA Klima Plus, har ligeledes leveret negative afkast i årets første kvartal. Aktieinvesteringerne i Klima Plus har leveret et mindre negativt afkast end i PFA Plus, hvilket bl.a. skyldes, at der er færre danske aktier i Klima Plus relativt til PFA Plus. Ejendomsinvesteringerne i Klima Plus har leveret et positivt afkast år til dato, da disse er koncentreret i danske erhvervsejendomme.

 

 

Handelskrig slører udsynet i 2025

Mens Trumps valgsejr blev modtaget positivt af aktiemarkederne, er stemningen siden vendt, da hans handelskrig har været voldsommere end forventet og skabt øget usikkerhed om økonomien. Højere toldsatser vil tynge Europas eksportører og udfordre globale forsyningskæder, men også ramme amerikanerne i form af højere priser og faldende købekraft. Det kan sammen med besparelser i statsapparatet være med til at svække væksten. Hvor meget væksten svækkes i USA og globalt kommer dog også til at afhænge af, hvorvidt toldsatser forbliver høje i længere tid, om de fører til modreaktioner og yderligere eskalering, eller om de nedjusteres i takt med, at lande indgår aftaler med Trump.

Vi har midtvejs i kvartalet afviklet vores aktieovervægt og hjemtaget nogle af de kursgevinster, som blev skabt i starten af året. Den mere forsigtige tilgang til aktierisiko afspejler den nuværende urolige stemning, som formentlig vil herske en tid endnu. Der er dog også lyspunkter, når vi ser længere frem. Fx har Trump stadig til gode at sætte handling bag hans mere vækstpositive valgløfter om skattelettelser og deregulering. Ligeledes har både den amerikanske og europæiske centralbank meldt sig klar til at understøtte økonomien med rentesænkninger. Disse tiltag kan sammen med en mere offensiv finanspolitik, som bl.a. Tyskland har varslet, på sigt være med til at reducere de negative konsekvenser af den igangværende handelskrig.

Trumps handelskrig har øget usikkerheden og medvirket til at amerikanske aktiekurser faldt med 4,6 procent i første kvartal, mens statsrenterne er 0,4 procentpoint lavere. Omvendt steg tyske aktier med 13 procent og statsrenterne med 0,3 procentpoint efter at Tyskland annoncerede en stor vækstpakke i starten af marts. I starten af april har den eskalerende handelskrig ført til yderligere aktie og rentefald.

video

Kom med på vores næste webinar

Her stiller vi skarpt på situationen på de finansielle markeder og supplerer løbende med aktuelle emner, der har betydning for din opsparing og for afkastet.

Vi vælger emnerne ud fra, hvad der foregår i verden omkring os – og hvad der er aktuelt på det tidspunkt, vi afholder webinaret. Derfor kan temaerne blive ændret løbende.

graf

Vil du holde dig opdateret?

Vi har samlet alt det, vi ved om investering ét sted.
Her holder vi dig løbende opdateret med seneste nyt, fx i form af artikler og videoer.

Gå til universet og følg med i de nyeste tendenser på investeringsområdet, som kan være relevante for dig og din opsparing.  

PFA Indsigt


Ansvarshavende redaktør
PFA Indsigt: Kasper Ahrndt Lorenzen

PFA Indsigt er udarbejdet af PFA Pension (herefter PFA) og fortæller om vores forventninger til markederne og den økonomiske udvikling. Publikationen er alene et udtryk for vores professionelle vurdering, som kan vise sig at være forkert, da økonomi er en størrelse med mange ubekendte og en kompleks dynamik, som gør den vanskelig at spå om.

Publikationen er kun udviklet til orientering og ikke som investeringsrådgivning. PFA kan derfor ikke tage ansvar, hvis der foretages investeringer på baggrund af indholdet. Er der behov for rådgivning, anbefaler vi i stedet at tage kontakt til en investeringsrådgiver.