Trods de seneste års solide aktiestigninger vil PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen, ikke udelukke, at de gode takter kan fortsætte i 2025. Hun understreger dog, at der med de seneste års store kursstigninger er kommet øgede krav til indtjeningen hos selskaberne. Samtidig har vi med Trumps comeback i det Hvide Hus fået tilsat en ekstra dosis af uforudsigelighed til de geo- og handelspolitiske udsigter.
Tre grunde til, at markederne kan udvikle sig positivt i 2025
- Vigtige økonomiske pejlemærker, fx vækst, inflation, beskæftigelse og renteudvikling, peger stadig i positiv retning især i USA, som er verdens største økonomi.
- Både i USA og Kina er der stor lyst til at stimulere væksten med finanspolitiske hjælpepakker og pengepolitiske lempelser.
- Hvis krigen i Ukraine bliver afsluttet eller kraftigt neddroslet, vil det kunne mindske de geopolitiske spændinger, frigive økonomiske midler og gavne investeringslysten.
Tre grunde til, at markederne kan udvikle sig negativt i 2025
- De sidste to år er aktier steget til nye højder bl.a. som følge af forventninger til en AI-drevet vækst. Skuffer disse forventninger, kan vi forvente frasalg og aktiefald.
- Øget handelspolitisk armlægning mellem USA og resten af verden skaber usikkerhed og dæmper investeringslysten, og kan også medføre prisstigninger og bremse væksten.
- En yderligere eskalering af krigen i Ukraine eller Mellemøsten skaber usikkerhed og kan begrænse det finanspolitiske råderum med negative konsekvenser for væksten.
Aktiemarkederne er steget markant i de seneste to år, hvor en typisk kunde i PFA kan glæde sig over afkast på 27 pct., mens de mest aktietunge profiler har givet op til 37 pct. Alligevel vil PFA’s chefstrateg ikke udelukke, at der kan være mere godt i vente i 2025.
”I PFA ser vi overvejende positivt på afkastmulighederne i 2025. Den globale økonomi, og særligt den amerikanske, er stadig er i god gænge med robust vækst, lav arbejdsløshed, behersket inflation og solid indtjening hos selskaberne. Hertil kommer Trumps planer om skattelempelser og deregulering, som kan give væksten og selskabernes indtjening et yderligere rygstød,” siger Tine Choi Danielsen. Hun tilføjer, at vi med de gode afkast i 2024 nok har fået nogle af afkastgevinsterne på forskud. Derfor kan det ifølge chefstrategen blive svært at nå op på helt de samme højder i 2025.
”Vi forventer afkast i omegnen af 5-10 procent, som vil være fint ovenpå de to foregående års stærke afkast. Forudsætningen er, at væksten vil fortsætte til gavn for selskabernes indtjening. Herudover tror vi på, at aktiefremgangen kan blive bredt ud til flere selskaber, fx nogle af de selskaber, der kan drage fordel af en mere lempelig regulering, eller som er godt positioneret til at udnytte de teknologiske nybrud, som de seneste år har sendt kursen i vejret hos de store tech-giganter,” siger Tine Choi Danielsen.
Herudover peger hun også på renteudviklingen, som bør være gunstig for selskaberne. Foreløbigt er forventningen, at centralbanken vil sænke renten et par gange mere i 2025, men det forudsætter, at inflationen ikke blusser op igen, og at væksten fortsat udvikler sig i et behersket tempo.
Europæisk lavvækst tynger indtjeningen
Mens det ifølge chefstrategen ser lovende ud for USA, så er udsigterne mere blandede for Europa.
”Mens de amerikanske aktier steg med 23 procent i 2024, så steg Eurostoxx 600 blot med 6 procent. Den mere moderate udvikling afspejler, at vækstforventningerne i Europa er markant lavere end i USA, hvilket tynger selskabernes indtjening. På kort sigt ser vi ikke, at dette billede ændrer sig meget. På den positive side gør det dog, at den Europæiske Centralbank i år kan sænke renterne mere end den amerikanske, og det kan på sigt stimulere økonomien og gavne investeringerne,” siger Tine Choi Danielsen.
"Geopolitisk er det stadig en urolig verden, vi lever i, og valget af Trump har ikke gjort sigtbarheden større."
Hun påpeger samtidig, at den politiske og økonomiske sigtbarhed generelt er blevet mindre med Trumps ved roret, hvor blandt andet hans handelspolitiske udmeldinger har tiltrukket sig opmærksomhed.
”Geopolitisk er det stadig en urolig verden, vi lever i, og valget af Trump har ikke gjort sigtbarheden større. Det gælder ikke mindst i forhold til handelspolitikken, hvor han har skruet meget op for retorikken, blandt andet overfor Europa. Det er dog stadig for tidligt at drage konsekvenser, og at dømme ud fra hans valg af ministre, tror jeg, at han vil være forsigtig med at sætte gang i større handelskrig, da det kan få meget negative konsekvenser – også for amerikanske virksomheder og forbrugere,” siger Tine Choi Danielsen.