Afsluttede dialoger
Udvalgte afsluttede dialoger:
Dialog om håndtering af vandforsyning
Vandkrisen er en global udfordring, der kræver lokale løsninger. Den stigende knaphed af ferskvandsressourcer er en økonomisk, social og miljømæssig samfundsrisiko verden over og en væsentlig problematik for selskaber. PFA søger derfor at forbedre håndtering og beskyttelse af vandforsyning blandt 18 selskaber gennem det tematiske engagement-program Localized Water Management i samarbejde med PFA’s eksterne rådgiver og ligesindede investorer. Programmet blev påbegyndt i 2020 med fokus på selskaber med operationer ved floden Tietê i Brasilien samt floden Vaal i Sydafrika. Programmet blev afsluttet i første kvartal 2023 og har resulteret i forbedringer af selskabernes vandhåndtering, herunder: vandforbrug og reduktionsmålsætninger herfor samt implementering af klimascenarieanalyser.
Dialog med Bunge om afskovning
PFA har siden 2021 - i samarbejde med en ekstern rådgiver og resten af investorerne i Nordic Engagement Cooperation (NEC) - været i dialog om TCFD-integration med Carrefour og Ahold Delhaize, der er blandt verdens største detailvirksomheder. TCFD, der står for ”Taskforce on Climate-related Financial Disclosures”, er et internationalt anerkendt rammeværktøj for integration og rapportering af klimarelaterede risici. PFA ønsker, at de selskaber, vi investerer i, følger anbefalingerne, idet manglende håndtering af klimarelaterede risici kan have negativ påvirkning på selskaber og dermed de værdipapirer, de udsteder. Dialogen med de to selskaber er nu afsluttet som følge af forbedringer i begge selskabers integration af anbefalingerne fra TCFD. Dertil har begge selskaber sat videnskabsbaserede reduktionsmål verificeret af Science-based Targets initiative (SBTi).
Dialog om TCFD-rapportering med Carrefour og Ahold Delhaize
• PFA har siden 2021 - i samarbejde med en ekstern rådgiver og resten af investorerne i Nordic Engagement Cooperation (NEC) - været i dialog om TCFD-integration med Carrefour og Ahold Delhaize, der er blandt verdens største detailvirksomheder. TCFD, der står for ”Taskforce on Climate-related Financial Disclosures”, er et internationalt anerkendt rammeværktøj for integration og rapportering af klimarelaterede risici. PFA ønsker, at de selskaber, vi investerer i, følger anbefalingerne, idet manglende håndtering af klimarelaterede risici kan have negativ påvirkning på selskaber og dermed de værdipapirer, de udsteder. Dialogen med de to selskaber er nu afsluttet som følge af forbedringer i begge selskabers integration af anbefalingerne fra TCFD. Dertil har begge selskaber sat videnskabsbaserede reduktionsmål verificeret af Science-based Targets initiative (SBTi).
Dialog og investorbreve om tilslutning til Science-based Targets initiative samt håndtering af GHG-reduktioner på tværs af værdikæden blandt aktieselskaber, som indgår i PFA Klima Plus
PFA har i løbet af 2022 sendt breve til og/eller er gået i dialog med selskaber i PFA Klima Plus' aktieportefølje, som endnu ikke har tilsluttet sig Science Based Targets initiative (SBTi). SBTi er blandt de mest anerkendte initiativer til videnskabelig verificering af selskabers reduktionsmålsætninger, hvorfor tilslutning hertil er vigtig for PFA’s arbejde med at reducere CO2-aftrykket fra vores investeringsportefølje. Derudover har PFA kontaktet de selskaber i PFA Klima Plus' aktieportefølje, som allerede har fået verificeret deres reduktionsmålsætninger af SBTi, med henblik på at adressere reduktion af GHG-udledninger (greenhouse gasses) på tværs af værdikæden. Ligesom et selskabs forretningsmæssige aktiviteter er tæt forbundet med deres leverandører og kunder, afhænger selskabernes GHG-reduktioner ligeledes af værdikæden. Derfor er det vigtigt for PFA, at selskaberne går helhedsorienteret til deres reduktionsplaner. Samlet set kontaktede PFA 40 selskaber, herunder via investorbreve til 21 selskaber og dialoger med 19 selskaber.
Tematisk dialog med ledende kakao- og chokoladeselskaber for at adressere børnearbejde
Det tematiske engagement-program Child Labour in Cocoa, der har omfattet dialog med syv ledende kakao- og chokoladeselskaber i samarbejde med PFA’s eksterne rådgiver og ligesindede investorer, blev afsluttet i sommeren 2022. Programmet har haft til formål at adressere børnearbejde i kakaoindustrien – et systemisk problem, der især er udbredt i Elfenbenskysten og Ghana. Som en del af programmet har PFA og ligesindede investorer skubbet på for at forbedre kontroller i værdikæden gennem Child Labour Monitoring and Remediation Systems (CLMRS). Til trods for at børnearbejde globalt set er stigende efter Coronakrisen, har seks ud af de syv selskaber nu implementeret CLMRS-systemer, der dækker over 50 pct. af deres leverandørkæder.
Dialog med Danske Bank om ulovlige overførsler i bankens østeuropæiske filialer
Danske Bank har i perioden 2007-2015 gennemført ulovlige overførsler for kunder i bankens østeuropæiske filialer. Som sagen har udviklet sig, har PFA løbende spurgt ind til Danske Banks arbejde med at gennemgå tidligere risikofyldte overførsler og ressourceallokeringen til bankens anti-money laundering-processer. PFA har en klar forventning om, at banken vil fortsætte indsatsen for at skabe transparens om disse forhold. PFA anerkender, at banken har været igennem en transformation, og vi vil gerne fortsat være med til at rykke Danske Bank i den rigtige retning. Derfor har PFA støttet op om etableringen af en ny bestyrelse i Danske Bank, som kan skabe fokus på forretningen og på de vigtige relationer til investorer, kunder og samfundet. Danske Bank har i december 2022 accepteret at betale en milliardbøde til de amerikanske og danske myndigheder for hvidvaskskandalen. Vi følger fortsat sagen, men ser dialogen som afsluttet.
Dialog med TotalEnergies om aktiviteter i Rusland
PFA tager stor afstand fra den helt uacceptable russiske aggression og krigsførelse i Ukraine og forventer, at de selskaber, vi har investeret i, overholder EU’s sanktioner mod Rusland og Bellarus. PFA har været i kritisk dialog med TotalEnergies, siden det i marts 2022 er kommet frem, at de har aktiviteter i Rusland via en række minoritetsposter i ikke-statsejede russiske olie/gasselskaber samt køb af olie/gas til primært det europæiske marked.
Historik for dialogen og PFA’s vurderinger:
-Marts 2022: Selskabet har nu fremlagt en plan for hurtigst muligt og senest ved udgangen af 2022 at stoppe med at købe olie fra Rusland og gradvist suspendere sine russiske aktiviteter. Meddelelsen om at stoppe med køb af olie senest ved udgangen af 2022 kom i uge 12 2022.
- December 2022: Selskabet har stoppet køb af russisk olie og gradvist suspenderet sine russiske aktiviteter. TotalEnergies har fjernet selskabets to repræsentanter i bestyrelsen af Novatek, som er Ruslands største private gaseksportør. TotalEnergies har nedskrevet værdien af selskabets 19,4% minoritetspost i Novatek, men har ikke mulighed for at sælge sin ejerandel, fordi en af Novateks største aktionærer fremgår af vestlige sanktionslister.
Dialog med Freeport McMoran om miljømæssige problematikker ved selskabets minedrift
PFA er gået i dialog med Freeport for at få et indblik i selskabets praksis ift. de miljømæssige problematikker ved dets minedrift. Det gælder blandt andet brugen af River Tailings Disposal i Indonesien og samt problemer med vandforbrug i Chile. Med dialogen ønsker PFA at sikre, at selskabet gør en tilfredsstillende indsats for at beskytte omgivelser og miljø.
Dialog med TotalEnergies om aktiviteter i Myanmar
PFA gik i kritisk dialog med TotalEnergies grundet deres aktiviteter i Myanmar, efter militærjuntaen afsatte landets leder Aung San Suu Kyi og den demokratisk valgte regering ved et militærkup i februar 2021. PFA tager afstand fra militærjuntaen og betragter situationen i Myanmar som alvorlig, hvorfor vi ønskede at afdække begrundelsen for og omfanget af TotalEnergies fortsatte tilstedeværelse. Herunder om relationen til Myanmar Oil & Gas Enterprise (MOGE) og TotalEnergies’ håndtering af risikoen for, at selskabet kunne understøtte militærjuntaen via forretningsaktiviteter i landet.
Dialogen forløb som følger:
- I perioden fra maj til december 2021 havde PFA flere møder og anden korrespondance med TotalEnergies, hvor vi spurgte ind til deres vurdering og håndtering af den aktuelle situation i Myanmar. PFA gjorde sine bekymringer gældende og afkrævede en række svar. TotalEnergies anerkendte, at de stod i en udfordrende situation, som de ville forsøge at løse ved at lægge pres på styret.
- Samtidig konsulterede PFA en NGO med ekspertviden om konflikten og de forholdsregler, som TotalEnergies havde taget for at vurdere selskabets handlinger. På baggrund af informationerne var PFA enige i, at TotalEnergies forholdsregler var fornuftige på kort sigt, samtidig med at udsigten til et længevarende militærstyre ville udfordre selskabets tilstedeværelse.
- I februar 2022 – et år efter militærstyrets overtagelse af magten - sendte TotalEnergies øverste ledelse et brev til PFA, hvoraf det fremgik, at selskabet trækker sig ud af sine aktiviteter i Myanmar grundet den uholdbare konklift og omverdenens (herunder PFA’s) forventninger. TotalEnergies solgte sin ejerandel af aktiviteterne til øvrige joint-venture selskaber, og TotalEnergies overdrog over det næste halvår deres operationelle aktiviteter i en struktureret proces under hensyn til de lokale medarbejdere.
- På den baggrund betragter PFA dialogen med selskabet om aktiviteterne i Myanmar som afsluttet. PFA har fortsat dialog med TotalEnergies vedrørende selskabets grønne omstilling, som vi følger tæt.
Dialog med Rio Tinto om krænkelser af oprindelige folks rettigheder
I løbet af årene har Rio Tinto haft flere sager om krænkelser af det oprindelige folks rettigheder. I 2020 blev selskabet involveret i endnu en sag, da selskabet i forbindelse med udvidelse af en jernmalmsmine ødelagde to hellige sites for aboriginere i Australien. Sagen har ført til, at tre medlemmer af Rio Tinto´s ledelse, heriblandt selskabets adm. direktør, er blevet afskediget. Formålet med dialogen er at få selskabet til at kompensere den berørte befolkningsgruppe. Derudover skal Rio Tinto sikre, at deres team for samfundsrelationer er fuldt integreret i deres operationer, så det sikres, at alle operationelle beslutninger tages i forenelighed med lokalsamfund, så lignende hændelser ikke sker i fremtiden.
Dialog med Macquarie om snyd med udbytteskat
PFA har siden 2018 været i dialog med Macquarie efter deres snyd med udbytte skat blev offentliggjort. PFA fortsætter den kritiske dialog med Macquarie om udbytteskatte-sagen, og har besluttet ikke at indgå i nye samarbejder med Macquarie, før vi er kommet til bunds i de præcise fakta i sagen, og udfaldet af dette vil bl.a. blive afgørende for, om vi kommer til at lave nye forretninger med dem. PFA afventer bl.a. udfaldet af en igangværende retssag i Tyskland mod Macquarie, før beslutningen genovervejes. Et standpunkt PFA deler med både ATP og PKA.
Dialog med Samsung Electronics om korruptionsanklager
PFA’s eksterne forvalter, der har investeret i selskabet, har været i kontakt med selskabets ledelse for at adressere den manglende transparens og anklagerne om korruption. Samsung Electronics har igangsat tiltag for at forbedre deres governance, og PFA vil sammen med den eksterne forvalter følge sagen.
Volkswagen PFA indgik dialog i september 2015
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
I september 2015 blev det offentliggjort, at Volkswagen har snydt med emissioner udledt af deres dieselmotorer over en længere periode. Sagen blev senere er døbt ’diesel-gate’.
Indhold i dialog
PFA har siden den 23. september 2015 været i dialog med Volkswagen. I maj 2018 forpligtede selskabet sig til at adressere compliance, risk management og kulturelle bekymringer.
I januar 2020 annoncerede selskabet, at de er i gang med at implementere en række mål for at komme videre efter diesel-gate. Derudover har de hyret en uafhængig compliance monitor, som skal sikre, at målene er tilstrækkelige og bliver implementeret effektivt.
Baseret på selskabets villighed til at samarbejde med myndighederne, stærke imødekommenhed over for dialog og den signifikante fremdrift i at forbedre den interne compliance kultur og generelle ændring af virksomhedskulturen, har vi afsluttet dialogen med Volkswagen. Dialogen vil blive genoptaget såfremt nye alvorlige hændelser opstår.
Volvo PFA indgik dialog i december 2020
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
I december 2020 offentliggjorde en NGO en rapport over selskaber, der leverer militært udstyr til Saudi Arabien og de Forende Arabiske Emirater, hvilket angiveligt bliver brugt til krigen i Yemen.
Ifølge rapporten har Volvo leveret motorer til – og armeret køretøj gennem datterselskabet ACMAT/ Arquus.
Indhold i dialog
I december 2020 tog PFA kontakt til Volvo for at indgå en dialog om selskabets politiker og processer på området.
I januar 2021 deltog PFA i et møde med Volvo, hvor selskabet uddybede deres politik og proces.
Efterfølgende i februar 2021, fik PFA sin eksterne rådgiver til at vurdere politikerne, hvor vurderingen var, at Volvos governance strukturer er tilfredsstillende.
Hangzhou Hikvision Digital Technology PFA indgik dialog i februar 2020
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
PFA er i samarbejde med vores eksterne rådgiver Sustainalytics gået i dialog med Hangzhou Hikvision Digital Technology på baggrund af anklager om brud på menneskerettighederne i forbindelse med salg af overvågningsudstyr.
Indhold i dialog
Formålet med dialogen er, at Hikvision skal sikre, at deres overvågningsværktøjer ikke anvendes til formål, som bryder med menneskerettighederne. Vi ønsker, at selskabet implementerer et robust due diligence program, der bringer selskabets politikker og procedurer på linje med de internationale menneskerettighedsstandarder. Selskabet skal endvidere fokusere på at kunne levere indsigtsfuld og gennemsigtig rapportering af ledelsens håndtering af menneskerettighedsproblemstillinger, der relaterer sig til selskabets produkter og services.
Historik for dialogen og PFA’s vurderinger
- Februar 2020: Vores eksterne rådgiver tager kontakt for at starte en dialog om Hikvisions håndtering og risici vedrørende menneskerettigheder. Selskabet anerkender de fremlagte udfordringer og uddyber problemstillingerne.
- Maj 2020: PFA indgår i dialogen.
- August 2020: PFA har statusmøde med Sustainalytics om Hikvision, fremskridt og vurdering af dialogen. Hikvision har haft et eksternt advokatselskab til at lave en rapport over Hikvisions rolle i projekter i Xinjiang-regionen, og Hikvision skal vurdere implementering af rapportens anbefalinger. Hikvision meddeler at have opnået større forståelse af risikoen for at deres produkter og services anvendes på en måde som bryder med menneskerettigheder. Hikvision accepterer, at de skal forbedre selskabets due diligence praksis og gennemsigtighed. Hikvision har ikke budt på projekter i Xinjiang siden 2018.
- November 2020: PFA har statusmøde med Sustainalytics om Hikvision.
- PFA har afsluttet dialogen med selskabet, da positionen er frasolgt.
Rio Tinto PFA indgik dialog i 2017
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Rio Tinto har anvendt ”riverine tailings disposal”, hvilket påvirker miljøet.
Indhold i dialog
PFA har siden 2017 været i dialog med selskabet for at afklare, hvordan dets mineaktiviteter i Indonesien påvirker miljøet. Selskabet har bekræftet, at de arbejder aktivt med at måle sin påvirkning af de lokale miljøforhold, og at det har etableret områder for at stimulere naturgenopretning. PFA bekræfter, at data fra Indonesien viser, at selskabets praksis er ’best practice’, og at alternative metoder til bortskaffelse af spildevand ikke ville være bedre.
PFA har på den baggrund afsluttet dialogen med selskabet om dets miljøpåvirkning i Indonesien.
Historik for dialogen og PFA’s vurderinger
- PFA har siden 2017 været i dialog med Rio Tinto
- PFA har i forbindelse med selskabets genopretningsaktiviteter konkluderet, at selskabets praksis er ’best practice’.
- Dialog er afsluttet.
Chevron PFA indgik dialog i september 2017
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Ønske om øget transparens i forhold til Chevrons lobbyaktiviteter.
Indhold i dialog
PFA har valgt at støtte forslag om, at selskabet bør publicere en rapport om deres lobbyaktiviteter, at formanden for bestyrelsen bør være uafhængig, samt at det bør være muligt for aktionærer med mere end 10 pct. af aktierne at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling. PFA har valgt ikke at støtte et forslag, om at selskabet bør udarbejde en rapport om deres skifte til en ”lav-CO2 økonomi”, rationalet bag dette er, at selskabet allerede har taget skridt i den retning ved at publicere deres ’Managing Climate Change Risk’ rapport, som allerede berører emnet og signalerer, at der er sket et skift i holdningen siden generalforsamlingen i 2016.
Enbridge Inc. PFA indgik dialog i december 2016
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
PFA har i samarbejde med andre investorer været i dialog med Enbridge om selskabets mulighed for at gøre sin indflydelse gældende i forbindelse med dets investering i Dakota Access Pipeline Projektet (DAPL).
Indhold i dialog
Dialogen med Enbridge har været fokuseret på, hvordan selskabet vil forbedre sine politikker og retningslinjer særligt med fokus på FN’s Special Rapporteurs vurdering af DAPL’s negative indvirkninger på oprindelige folks rettigheder. Enbridge har givet udtryk for, at selskabet arbejder med at gøre sin indflydelse gældende og opdaterer sine politikker, så de stemmer overens med internationale standarder på området.
I september 2019 præsenterede selskabet strategier, der adresserer de fleste af problemerne.
I november 2020 blev det vurderet, at selskabet har gjort tilstrækkelige fremskridt i form af en ny politik og robuste procedurer ift. det oprindelige folks rettigheder samt sikkerhed og menneskerettigheder.
Energi Transfer Equity og datterselskabet Energy Transfer Partners PFA indgik dialog i december 2016
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Negative indvirkninger på et oprindeligt folks rettigheder
Indhold i dialog
PFA har søgt at etablere dialog med Energy Transfer Equity, der er moderselskab for Energy Transfer Partners, der opfører og driver Dakota Access Pipeline. Dette er sket for at sætte fokus på Dakota Access Pipeline’s negative indvirkninger på de oprindelige folks rettigheder i området, hvor olieledningen opføres. Det er ikke lykkedes PFA eller PFA’s screenings- og engagementsselskab, at etablere dialog med Energy Transfer Equity.
PFA bakker op om FN’s special rapporteurs vurdering af sagen omkring Dakota Access Pipeline, og aktiviteterne strider imod PFA’s politik for ansvarlige investeringer. Da selskabet ikke ønsker dialog, har PFA frasolgt sine beholdninger og ekskluderet Energy Transfer Equity og datterselskabet Energy Transfer Partners.
Phillips 66 PFA indgik dialog i november 2016
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
PFA har i samarbejde med andre investorer henvendt sig til Phillips 66 i forbindelse med selskabets investering i Dakota Access Pipeline Projektet (DAPL).
Indhold i dialog
Phillips 66 har indvilliget i en dialog, og PFA’s fokus er på, hvordan selskabet vil forbedre sine politikker og sin adfærd særligt med fokus på FN’s Special Rapporteurs vurdering af DAPL’s negative indvirkninger på oprindelige folks rettigheder.
Pr. juli 2020 har selskabet offentliggjort et menneskerettighedsstatement, samt hvordan de er i dialog med de berørte samfund.
Mærsk PFA indgik dialog i oktober 2016
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Ophugning af skibe og arbejde med Shree Ram værftet
Indhold i dialog
PFA har været i dialog med Mærsk om deres politik for ophugning af skibe og deres arbejde med Shree Ram værftet i Indien. Dialogen har fokuseret på arbejdet med at opgradere faciliteterne i Indien, med henblik på at sikre, at skibene bliver ophugget på en ikke-miljøskadeligmåde, bl.a. hvordan delene fra skibene ikke kommer i kontakt med tidevandszonen (intertidal zone). Dialogen har også omhandlet den standard, der benyttes, når Mærsk får ophugget deres skibe uden for EU. Vi vil fortsætte vores dialog med Mærsk med fokus på, at de lever op til gældende miljølovgivning, brugen af ekstern verifikation, Hong Kong-konventionen og EU's liste af godkendte værfter til skibsophugning.
Freeport-McMoRan PFA indgik dialog i 2016
Status: Afsluttet
Indhold i dialog
PFA har siden 2016 været i dialog med selskabet for at afklare, hvordan dets mineaktiviteter i Indonesien påvirker miljøet. Baggrunden for dialogen har været selskabets brug af ”riverine tailings disposal”. Selskabet har bekræftet, at de arbejder aktivt med at måle sin påvirkning af de lokale miljøforhold, og at det har etableret områder for at stimulere naturgenopretning. PFA’s rådgiver har bekræftet, at data fra Indonesien viser, at selskabets praksis er ’best practice’, og at alternative metoder til bortskaffelse af spildevand ikke ville være bedre. PFA har på den baggrund afsluttet dialogen med selskabet om dets miljøpåvirkning i Indonesien.
JBS SA PFA indgik dialog i november 2015
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Bestikkelsesproblemer, arbejdstagerrettigheder samt bedre politikker og transparens på flere områder.
Indhold i dialog
PFA er i samarbejde med 30 internationale investorer i dialog med det brasilianske selskab JBS SA. Gruppen af investorer opfordrer selskabet til at adressere problemer med bestikkelse i Brasilien, sikre at arbejdstagerrettigheder bliver overholdt i leverandørkæden samt at aflønningsstrukturen fremover inkluderer ESG-vurderinger af ledelsens løn.
PFA har deltaget i et møde med selskabet, hvor dets nye compliance proces blev præsenteret. Den nye compliance proces omfatter implementering af en whistleblowerordning, og der bliver benyttet eksterne konsulenter for at sikre implementeringen.
Dialogen er stadigt i gang mht. korruption, karteldannelse og arbejdstagerrettigheder. Dialogen er afsluttet vedrørende skovfældning (afventer dog stadigt evaluering), vandforurening og menneskerettigheder.
PFA har afsluttet dialogen med selskabet, da positionen er frasolgt.
Walmart de Mexico PFA indgik dialog i oktober 2015
Status: Afsluttet
Indhold i dialog
PFA har ekskluderet Wal-Mart Stores Inc, men ikke selskabet Wal-mart de Mexico (Walmex), som blandt andet driver Walmart butikker i Mexico og central Amerika. PFA har været i dialog med sin rådgiver på området, der bekræfter, at Walmex tillader sine ansatte at være medlem af en fagforening. Dermed fortager Walmex ikke den overtrædelse af PFA’s retningslinjer, der har ført til eksklusionen af Wal-Mart Stores Inc.
Sun Hung Kai Properties PFA indgik dialog i maj 2015
Status: Afsluttet
Indhold i dialog
PFA’s eksterne forvalter, der har investeret i selskabet, har rettet henvendelse til selskabet, for at adressere potentielle krænkelser af menneskerettighederne, som følge af deres sikkerhedskontrakter på Nauru og Papua Ny Guinea. Selskabet har informeret, at de ikke planlægger at forlænge deres kontrakter. PFA vil sammen med den eksterne forvalter følge sagen og udviklingen.
GlencoreXstrata PFA indgik dialog i oktober 2014
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
- Miljøpåvirkning via deres mine i Mount Isa, Australien
- Aktiviteter i Vestsahara
Indhold i dialog
PFA har været i dialog med selskabet om miljøpåvirkningen fra deres mine i Mount Isa, Australien. PFA og selskabet har diskuteret deres fremdrift med at nedbringe luftforureningen og deres arbejde for at mindske påvirkning af vandkvaliteten omkring minen. PFA har også været i dialogen om selskabets menneskerettigheds due diligence i Vestsahara. I slutningen af 2017 bekræftede selskabet, at de ikke længere havde aktiviteter i Vestsahara og at selskabets menneskerettighedspolitik nu omfatter aktiviteter i konfliktfyldte områder. PFA har i 2018 frasolgt størstedelen af sin investering i Glencore.
Efter salget vil PFA ikke længere prioritere den direkte dialog med selskabet, men i stedet vil den aktive ejerskabs dialog varetages af screenings- og engagementselskabet GES, og PFA vil derigennem følge selskabets fremdrift.
Sygenta PFA indgik dialog i december 2014
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
I december 2014 blev PFA præsenteret for en rapport og en film om stærkt kritisable forhold i leverandørkæden hos selskabet Syngenta.
Indhold i dialog
PFA fik udarbejdet en analyse om selskabets praksis af GES, og PFA startede selv en dialog med selskabet. PFA har afventet Fair Labor Association’s (FLA) undersøgelse om Syngentas leverandørkæde (Procurement price and credit practices in Syngenta hybrid seeds supply chain, India), som blev offentliggjort i juli 2015. I 2016 fulgte PFA op med selskabet omkring deres arbejde på området. PFA har konstateret, at Syngenta efter anbefalinger fra blandt andet en multi stakeholder-konsultation har igangsat to pilotprojekter i Indien med fokus på at sikre betaling af mindsteløn til arbejderne i selskabets leverandørkæde. Projekterne løber frem til efteråret 2017, og PFA vil afvente resultaterne fra pilotprojekterne.
Syngenta er sidenhen blevet købt af ChemChina, og PFA har ikke længere beholdninger i selskabet. Derfor er dialogen lukket ned.
Historik for dialogen og PFA’s vurderinger
- I december 2014 blev PFA præsenteret for en rapport og en film om stærkt kritisable forhold i leverandørkæden hos selskabet Syngenta.
- I 2016 fulgte PFA op med selskabet omkring deres arbejde på området
- Dialogen er afsluttet.
Cement Roadstone Holding PFA indgik dialog i 2014
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Mulig tilknytning til et israelsk selskab der havde mulig involvering i konventionsstridige aktiviteter på Vestbredden.
Indhold i dialog
PFA har siden 2014 været i dialog med selskabet for at afklare en række forhold omkring selskabets tilknytning til et israelsk selskab og dermed mulige involvering i konventionsstridige aktiviteter på den besatte Vestbred.
I januar 2016 har selskabet offentliggjort og bekræftet, at det har frasolgt sin andel af det israelske selskab. Dermed er tilknytningen ophørt og PFA’s RI Board har besluttet at afslutte dialogen.
Nordea Bank PFA indgik dialog i april 2013
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Hvidvaskningssag
Indhold i dialog
PFA har været i dialog med selskabet angående sagen om hvidvaskning af penge. Nordea Bank har igangsat en intern undersøgelse af transaktionerne, som er op til 5 år gamle. I mellemtiden er der blevet introduceret nye foranstaltninger, som skal sikre, at lignende hændelser ikke finder sted igen. PFA vurderer, at selskabet har truffet tilstrækkelige foranstaltninger for at efterleve reglerne for hvidvaskning fremadrettet. PFA har som del af sine investeringstilgang løbende dialog med selskabet.
Adani PFA indgik dialog i april 2013
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Potentiel miljøskade i Australien
Indhold i dialog
PFA's eksterne forvalter har været i dialog med Adani Ports and Special Economic Zone’s (Adani) ledelse for at adressere en potentiel miljøskade i Australien og selskabets generelle tilgang til bæredygtighed. Adani har informeret PFA om, at de ikke har gjort brug af deres tilladelse fra de australske myndigheder til at dumpe jord i nærheden af Great Barrier Reef, men Adani har i stedet valgt at skille sig af med jorden på land. Adani har historisk set haft en stor omsætning fra kul, selskabet har nu sat et mål om at reducere omsætningen fra kul fra 50 pct. til 20 pct. PFA's forvalter på området vil forsat være i dialog med selskabet.
Chevron PFA indgik dialog i juni 2010
Status: Afsluttet
Indhold i dialog
PFA har fulgt op på selskabets seneste generalforsamling, hvor PFA støttede en resolution om vigtigheden af at selskabet rapporterer om sin indsats i forhold til strategisk tilpasning af aktiviteter mod klimaforandringerne fremadrettet og frem til 2035.
Ryanair PFA indgik dialog i maj 2010
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Medarbejder rettigheder
Indhold i dialog
PFA’s screenings- og engagement-selskab, GES (nu Sustainalytics), har på vegne af PFA og andre investorer været i dialog med Ryanair for at få afklaret spørgsmål om selskabets praksis overfor medarbejderne i forhold til de rettigheder, der er en del af ILO-konventionerne. De kan ikke konstatere klare brud på de internationale konventioner vedrørende arbejdsmarkedsforhold.
PFA har med bekymring fulgt Ryanairs tilgang til at drive deres forretning, herunder arbejdsforholdene for deres ansatte og senest sagen ved Arbejdsretten i Danmark. Sagen viser selskabets manglende interesse i at tilpasse sig lokale forhold og den risiko, der er forbundet hermed. PFA’s RI Board har på den baggrund vurderet, at PFA ikke ønsker at investere i selskabet.
Walmart PFA indgik dialog i februar 2006
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Arbejdstagerrettigheder og bæredygtighed
Indhold i dialog
PFA har i samarbejde med 11 andre investorer rettet henvendelse til selskabet for at starte en dialog om arbejdstagerrettigheder og bæredygtighed. Walmart er blevet ekskluderet fra PFA's investeringsunivers, og dialogen er derfor afsluttet.
Nestlé PFA indgik dialog i juli 2006
Status: Afsluttet
Indhold i dialog
PFA har været i dialog med selskabet for at diskutere deres bæredygtighedsprogram, herunder håndtering af børnearbejde i deres supply chain. PFA har besøgt Nestlé i Elfenbenskysten hvor de bl.a. har indført et ’Child Labour Monitoring and Remediation System’ (CLMRS), som skal identificere børnearbejde og finde løsninger på problemet. PFA vil løbende være i dialog med Nestlé for følge op på deres fremgang og diskutere omfanget af deres bæredygtighedsprogrammer.
Chevron PFA indgik dialog i maj 2003
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Opkøb af Texaco i 2001
Indhold i dialog
PFA er opmærksom på de miljørisici, Chevron har overtaget i Ecuador i forbindelse med selskabets opkøb af Texaco i 2001. Texaco blev i 1995 dømt til at betalte for udbedring af miljøskade i Ecuador. Efter at have betalt, blev Texacos aktiviteter og forpligtelser i Ecuador overtaget af deres joint venture partner, Petroecuador. I 2013 blev Chevron dømt til at betale erstatning på baggrund af Texacos aktiviteter, et søgsmål, der senere blev afvist i USA i 2014 og 2016, på baggrund af korruption og bestikkelse under retssagen i Ecuador. På baggrund af dommen i USA, vælger PFA at ikke indgå i dialog med Chevron om Texacos tidligere aktiviteter i Ecuador, med mindre nye informationer giver anledning til dette.
Udvalgte afsluttede initiativer:
Investorbreve til amerikanske banker om finansiering af fossile brændstoffer
PFA har som opfølgende handling efter stemmeafgivelse ved seks amerikanske bankers generalforsamlinger i foråret 2022 sendt breve med vores hovedbudskaber til de pågældende banker (JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs Group, Wells Fargo & CO, Bank of America samt Citigroup) om deres politikker for finansiering af fossile brændstoffer. PFA stemte ikke for aktionærforslagene om bankernes politikker for fossil finansiering, fordi disse dikterede stop med al finansiering af olie/gas sektoren inden for indeværende år. Et pludseligt stop ville være uhensigtsmæssigt for forsyningssikkerheden, afhængighed af russisk olie og gas samt for banken, hvori pensionsmidlerne er investeret. Mens vi ikke ønsker at pålægge selskabers ledelse meget restriktive rammer gennem aktionærforslag, ser vi investorbreve som en god mulighed for at give vores mening til kende om selskabers retning.
Frasalg af Anta Sports på grund af menneskerettigheder
Anta Sports trak sig fra Better Cotton Initiative (BCI) for at fortsætte med at købe bomuld fra Xinjiang i Kina på trods af udbredt bekymring om brud på menneskerettigheder. PFA kontaktede på den baggrund selskabet og spurgte direkte til disse krænkelser. Som konsekvens af manglende respons og de høje bæredygtighedsrisici forbundet med selskabet frasolgte PFA investeringen i selskabet i 2022.