Afsluttede dialoger
Afsluttede dialoger
Volkswagen PFA indgik dialog i september 2015
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
I september 2015 blev det offentliggjort, at Volkswagen har snydt med emissioner udledt af deres dieselmotorer over en længere periode. Sagen blev senere er døbt ’diesel-gate’.
Indhold i dialog
PFA har siden den 23. september 2015 været i dialog med Volkswagen. I maj 2018 forpligtede selskabet sig til at adressere compliance, risk management og kulturelle bekymringer.
I januar 2020 annoncerede selskabet, at de er i gang med at implementere en række mål for at komme videre efter diesel-gate. Derudover har de hyret en uafhængig compliance monitor, som skal sikre, at målene er tilstrækkelige og bliver implementeret effektivt.
Baseret på selskabets villighed til at samarbejde med myndighederne, stærke imødekommenhed over for dialog og den signifikante fremdrift i at forbedre den interne compliance kultur og generelle ændring af virksomhedskulturen, har vi afsluttet dialogen med Volkswagen. Dialogen vil blive genoptaget såfremt nye alvorlige hændelser opstår.
Volvo PFA indgik dialog i december 2020
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
I december 2020 offentliggjorde en NGO en rapport over selskaber, der leverer militært udstyr til Saudi Arabien og de Forende Arabiske Emirater, hvilket angiveligt bliver brugt til krigen i Yemen.
Ifølge rapporten har Volvo leveret motorer til – og armeret køretøj gennem datterselskabet ACMAT/ Arquus.
Indhold i dialog
I december 2020 tog PFA kontakt til Volvo for at indgå en dialog om selskabets politiker og processer på området.
I januar 2021 deltog PFA i et møde med Volvo, hvor selskabet uddybede deres politik og proces.
Efterfølgende i februar 2021, fik PFA sin eksterne rådgiver til at vurdere politikerne, hvor vurderingen var, at Volvos governance strukturer er tilfredsstillende.
Hangzhou Hikvision Digital Technology PFA indgik dialog i februar 2020
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
PFA er i samarbejde med vores eksterne rådgiver Sustainalytics gået i dialog med Hangzhou Hikvision Digital Technology på baggrund af anklager om brud på menneskerettighederne i forbindelse med salg af overvågningsudstyr.
Indhold i dialog
Formålet med dialogen er, at Hikvision skal sikre, at deres overvågningsværktøjer ikke anvendes til formål, som bryder med menneskerettighederne. Vi ønsker, at selskabet implementerer et robust due diligence program, der bringer selskabets politikker og procedurer på linje med de internationale menneskerettighedsstandarder. Selskabet skal endvidere fokusere på at kunne levere indsigtsfuld og gennemsigtig rapportering af ledelsens håndtering af menneskerettighedsproblemstillinger, der relaterer sig til selskabets produkter og services.
Historik for dialogen og PFA’s vurderinger
- Februar 2020: Vores eksterne rådgiver tager kontakt for at starte en dialog om Hikvisions håndtering og risici vedrørende menneskerettigheder. Selskabet anerkender de fremlagte udfordringer og uddyber problemstillingerne.
- Maj 2020: PFA indgår i dialogen.
- August 2020: PFA har statusmøde med Sustainalytics om Hikvision, fremskridt og vurdering af dialogen. Hikvision har haft et eksternt advokatselskab til at lave en rapport over Hikvisions rolle i projekter i Xinjiang-regionen, og Hikvision skal vurdere implementering af rapportens anbefalinger. Hikvision meddeler at have opnået større forståelse af risikoen for at deres produkter og services anvendes på en måde som bryder med menneskerettigheder. Hikvision accepterer, at de skal forbedre selskabets due diligence praksis og gennemsigtighed. Hikvision har ikke budt på projekter i Xinjiang siden 2018.
- November 2020: PFA har statusmøde med Sustainalytics om Hikvision.
- PFA har afsluttet dialogen med selskabet, da positionen er frasolgt.
Rio Tinto PFA indgik dialog i 2017
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Rio Tinto har anvendt ”riverine tailings disposal”, hvilket påvirker miljøet.
Indhold i dialog
PFA har siden 2017 været i dialog med selskabet for at afklare, hvordan dets mineaktiviteter i Indonesien påvirker miljøet. Selskabet har bekræftet, at de arbejder aktivt med at måle sin påvirkning af de lokale miljøforhold, og at det har etableret områder for at stimulere naturgenopretning. PFA bekræfter, at data fra Indonesien viser, at selskabets praksis er ’best practice’, og at alternative metoder til bortskaffelse af spildevand ikke ville være bedre.
PFA har på den baggrund afsluttet dialogen med selskabet om dets miljøpåvirkning i Indonesien.
Historik for dialogen og PFA’s vurderinger
- PFA har siden 2017 været i dialog med Rio Tinto
- PFA har i forbindelse med selskabets genopretningsaktiviteter konkluderet, at selskabets praksis er ’best practice’.
- Dialog er afsluttet.
Chevron PFA indgik dialog i september 2017
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Ønske om øget transparens i forhold til Chevrons lobbyaktiviteter.
Indhold i dialog
PFA har valgt at støtte forslag om, at selskabet bør publicere en rapport om deres lobbyaktiviteter, at formanden for bestyrelsen bør være uafhængig, samt at det bør være muligt for aktionærer med mere end 10 pct. af aktierne at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling. PFA har valgt ikke at støtte et forslag, om at selskabet bør udarbejde en rapport om deres skifte til en ”lav-CO2 økonomi”, rationalet bag dette er, at selskabet allerede har taget skridt i den retning ved at publicere deres ’Managing Climate Change Risk’ rapport, som allerede berører emnet og signalerer, at der er sket et skift i holdningen siden generalforsamlingen i 2016.
Enbridge Inc. PFA indgik dialog i december 2016
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
PFA har i samarbejde med andre investorer været i dialog med Enbridge om selskabets mulighed for at gøre sin indflydelse gældende i forbindelse med dets investering i Dakota Access Pipeline Projektet (DAPL).
Indhold i dialog
Dialogen med Enbridge har været fokuseret på, hvordan selskabet vil forbedre sine politikker og retningslinjer særligt med fokus på FN’s Special Rapporteurs vurdering af DAPL’s negative indvirkninger på oprindelige folks rettigheder. Enbridge har givet udtryk for, at selskabet arbejder med at gøre sin indflydelse gældende og opdaterer sine politikker, så de stemmer overens med internationale standarder på området.
I september 2019 præsenterede selskabet strategier, der adresserer de fleste af problemerne.
I november 2020 blev det vurderet, at selskabet har gjort tilstrækkelige fremskridt i form af en ny politik og robuste procedurer ift. det oprindelige folks rettigheder samt sikkerhed og menneskerettigheder.
Energi Transfer Equity og datterselskabet Energy Transfer Partners PFA indgik dialog i december 2016
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Negative indvirkninger på et oprindeligt folks rettigheder
Indhold i dialog
PFA har søgt at etablere dialog med Energy Transfer Equity, der er moderselskab for Energy Transfer Partners, der opfører og driver Dakota Access Pipeline. Dette er sket for at sætte fokus på Dakota Access Pipeline’s negative indvirkninger på de oprindelige folks rettigheder i området, hvor olieledningen opføres. Det er ikke lykkedes PFA eller PFA’s screenings- og engagementsselskab, at etablere dialog med Energy Transfer Equity.
PFA bakker op om FN’s special rapporteurs vurdering af sagen omkring Dakota Access Pipeline, og aktiviteterne strider imod PFA’s politik for ansvarlige investeringer. Da selskabet ikke ønsker dialog, har PFA frasolgt sine beholdninger og ekskluderet Energy Transfer Equity og datterselskabet Energy Transfer Partners.
Phillips 66 PFA indgik dialog i november 2016
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
PFA har i samarbejde med andre investorer henvendt sig til Phillips 66 i forbindelse med selskabets investering i Dakota Access Pipeline Projektet (DAPL).
Indhold i dialog
Phillips 66 har indvilliget i en dialog, og PFA’s fokus er på, hvordan selskabet vil forbedre sine politikker og sin adfærd særligt med fokus på FN’s Special Rapporteurs vurdering af DAPL’s negative indvirkninger på oprindelige folks rettigheder.
Pr. juli 2020 har selskabet offentliggjort et menneskerettighedsstatement, samt hvordan de er i dialog med de berørte samfund.
Mærsk PFA indgik dialog i oktober 2016
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Ophugning af skibe og arbejde med Shree Ram værftet
Indhold i dialog
PFA har været i dialog med Mærsk om deres politik for ophugning af skibe og deres arbejde med Shree Ram værftet i Indien. Dialogen har fokuseret på arbejdet med at opgradere faciliteterne i Indien, med henblik på at sikre, at skibene bliver ophugget på en ikke-miljøskadeligmåde, bl.a. hvordan delene fra skibene ikke kommer i kontakt med tidevandszonen (intertidal zone). Dialogen har også omhandlet den standard, der benyttes, når Mærsk får ophugget deres skibe uden for EU. Vi vil fortsætte vores dialog med Mærsk med fokus på, at de lever op til gældende miljølovgivning, brugen af ekstern verifikation, Hong Kong-konventionen og EU's liste af godkendte værfter til skibsophugning.
Freeport-McMoRan PFA indgik dialog i 2016
Status: Afsluttet
Indhold i dialog
PFA har siden 2016 været i dialog med selskabet for at afklare, hvordan dets mineaktiviteter i Indonesien påvirker miljøet. Baggrunden for dialogen har været selskabets brug af ”riverine tailings disposal”. Selskabet har bekræftet, at de arbejder aktivt med at måle sin påvirkning af de lokale miljøforhold, og at det har etableret områder for at stimulere naturgenopretning. PFA’s rådgiver har bekræftet, at data fra Indonesien viser, at selskabets praksis er ’best practice’, og at alternative metoder til bortskaffelse af spildevand ikke ville være bedre. PFA har på den baggrund afsluttet dialogen med selskabet om dets miljøpåvirkning i Indonesien.
JBS SA PFA indgik dialog i november 2015
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Bestikkelsesproblemer, arbejdstagerrettigheder samt bedre politikker og transparens på flere områder.
Indhold i dialog
PFA er i samarbejde med 30 internationale investorer i dialog med det brasilianske selskab JBS SA. Gruppen af investorer opfordrer selskabet til at adressere problemer med bestikkelse i Brasilien, sikre at arbejdstagerrettigheder bliver overholdt i leverandørkæden samt at aflønningsstrukturen fremover inkluderer ESG-vurderinger af ledelsens løn.
PFA har deltaget i et møde med selskabet, hvor dets nye compliance proces blev præsenteret. Den nye compliance proces omfatter implementering af en whistleblowerordning, og der bliver benyttet eksterne konsulenter for at sikre implementeringen.
Dialogen er stadigt i gang mht. korruption, karteldannelse og arbejdstagerrettigheder. Dialogen er afsluttet vedrørende skovfældning (afventer dog stadigt evaluering), vandforurening og menneskerettigheder.
PFA har afsluttet dialogen med selskabet, da positionen er frasolgt.
Walmart de Mexico PFA indgik dialog i oktober 2015
Status: Afsluttet
Indhold i dialog
PFA har ekskluderet Wal-Mart Stores Inc, men ikke selskabet Wal-mart de Mexico (Walmex), som blandt andet driver Walmart butikker i Mexico og central Amerika. PFA har været i dialog med sin rådgiver på området, der bekræfter, at Walmex tillader sine ansatte at være medlem af en fagforening. Dermed fortager Walmex ikke den overtrædelse af PFA’s retningslinjer, der har ført til eksklusionen af Wal-Mart Stores Inc.
Sun Hung Kai Properties PFA indgik dialog i maj 2015
Status: Afsluttet
Indhold i dialog
PFA’s eksterne forvalter, der har investeret i selskabet, har rettet henvendelse til selskabet, for at adressere potentielle krænkelser af menneskerettighederne, som følge af deres sikkerhedskontrakter på Nauru og Papua Ny Guinea. Selskabet har informeret, at de ikke planlægger at forlænge deres kontrakter. PFA vil sammen med den eksterne forvalter følge sagen og udviklingen.
GlencoreXstrata PFA indgik dialog i oktober 2014
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
- Miljøpåvirkning via deres mine i Mount Isa, Australien
- Aktiviteter i Vestsahara
Indhold i dialog
PFA har været i dialog med selskabet om miljøpåvirkningen fra deres mine i Mount Isa, Australien. PFA og selskabet har diskuteret deres fremdrift med at nedbringe luftforureningen og deres arbejde for at mindske påvirkning af vandkvaliteten omkring minen. PFA har også været i dialogen om selskabets menneskerettigheds due diligence i Vestsahara. I slutningen af 2017 bekræftede selskabet, at de ikke længere havde aktiviteter i Vestsahara og at selskabets menneskerettighedspolitik nu omfatter aktiviteter i konfliktfyldte områder. PFA har i 2018 frasolgt størstedelen af sin investering i Glencore.
Efter salget vil PFA ikke længere prioritere den direkte dialog med selskabet, men i stedet vil den aktive ejerskabs dialog varetages af screenings- og engagementselskabet GES, og PFA vil derigennem følge selskabets fremdrift.
Sygenta PFA indgik dialog i december 2014
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
I december 2014 blev PFA præsenteret for en rapport og en film om stærkt kritisable forhold i leverandørkæden hos selskabet Syngenta.
Indhold i dialog
PFA fik udarbejdet en analyse om selskabets praksis af GES, og PFA startede selv en dialog med selskabet. PFA har afventet Fair Labor Association’s (FLA) undersøgelse om Syngentas leverandørkæde (Procurement price and credit practices in Syngenta hybrid seeds supply chain, India), som blev offentliggjort i juli 2015. I 2016 fulgte PFA op med selskabet omkring deres arbejde på området. PFA har konstateret, at Syngenta efter anbefalinger fra blandt andet en multi stakeholder-konsultation har igangsat to pilotprojekter i Indien med fokus på at sikre betaling af mindsteløn til arbejderne i selskabets leverandørkæde. Projekterne løber frem til efteråret 2017, og PFA vil afvente resultaterne fra pilotprojekterne.
Syngenta er sidenhen blevet købt af ChemChina, og PFA har ikke længere beholdninger i selskabet. Derfor er dialogen lukket ned.
Historik for dialogen og PFA’s vurderinger
- I december 2014 blev PFA præsenteret for en rapport og en film om stærkt kritisable forhold i leverandørkæden hos selskabet Syngenta.
- I 2016 fulgte PFA op med selskabet omkring deres arbejde på området
- Dialogen er afsluttet.
Cement Roadstone Holding PFA indgik dialog i 2014
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Mulig tilknytning til et israelsk selskab der havde mulig involvering i konventionsstridige aktiviteter på Vestbredden.
Indhold i dialog
PFA har siden 2014 været i dialog med selskabet for at afklare en række forhold omkring selskabets tilknytning til et israelsk selskab og dermed mulige involvering i konventionsstridige aktiviteter på den besatte Vestbred.
I januar 2016 har selskabet offentliggjort og bekræftet, at det har frasolgt sin andel af det israelske selskab. Dermed er tilknytningen ophørt og PFA’s RI Board har besluttet at afslutte dialogen.
Nordea Bank PFA indgik dialog i april 2013
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Hvidvaskningssag
Indhold i dialog
PFA har været i dialog med selskabet angående sagen om hvidvaskning af penge. Nordea Bank har igangsat en intern undersøgelse af transaktionerne, som er op til 5 år gamle. I mellemtiden er der blevet introduceret nye foranstaltninger, som skal sikre, at lignende hændelser ikke finder sted igen. PFA vurderer, at selskabet har truffet tilstrækkelige foranstaltninger for at efterleve reglerne for hvidvaskning fremadrettet. PFA har som del af sine investeringstilgang løbende dialog med selskabet.
Adani PFA indgik dialog i april 2013
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Potentiel miljøskade i Australien
Indhold i dialog
PFA's eksterne forvalter har været i dialog med Adani Ports and Special Economic Zone’s (Adani) ledelse for at adressere en potentiel miljøskade i Australien og selskabets generelle tilgang til bæredygtighed. Adani har informeret PFA om, at de ikke har gjort brug af deres tilladelse fra de australske myndigheder til at dumpe jord i nærheden af Great Barrier Reef, men Adani har i stedet valgt at skille sig af med jorden på land. Adani har historisk set haft en stor omsætning fra kul, selskabet har nu sat et mål om at reducere omsætningen fra kul fra 50 pct. til 20 pct. PFA's forvalter på området vil forsat være i dialog med selskabet.
Chevron PFA indgik dialog i juni 2010
Status: Afsluttet
Indhold i dialog
PFA har fulgt op på selskabets seneste generalforsamling, hvor PFA støttede en resolution om vigtigheden af at selskabet rapporterer om sin indsats i forhold til strategisk tilpasning af aktiviteter mod klimaforandringerne fremadrettet og frem til 2035.
Ryanair PFA indgik dialog i maj 2010
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Medarbejder rettigheder
Indhold i dialog
PFA’s screenings- og engagement-selskab, GES (nu Sustainalytics), har på vegne af PFA og andre investorer været i dialog med Ryanair for at få afklaret spørgsmål om selskabets praksis overfor medarbejderne i forhold til de rettigheder, der er en del af ILO-konventionerne. De kan ikke konstatere klare brud på de internationale konventioner vedrørende arbejdsmarkedsforhold.
PFA har med bekymring fulgt Ryanairs tilgang til at drive deres forretning, herunder arbejdsforholdene for deres ansatte og senest sagen ved Arbejdsretten i Danmark. Sagen viser selskabets manglende interesse i at tilpasse sig lokale forhold og den risiko, der er forbundet hermed. PFA’s RI Board har på den baggrund vurderet, at PFA ikke ønsker at investere i selskabet.
Walmart PFA indgik dialog i februar 2006
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Arbejdstagerrettigheder og bæredygtighed
Indhold i dialog
PFA har i samarbejde med 11 andre investorer rettet henvendelse til selskabet for at starte en dialog om arbejdstagerrettigheder og bæredygtighed. Walmart er blevet ekskluderet fra PFA's investeringsunivers, og dialogen er derfor afsluttet.
Nestlé PFA indgik dialog i juli 2006
Status: Afsluttet
Indhold i dialog
PFA har været i dialog med selskabet for at diskutere deres bæredygtighedsprogram, herunder håndtering af børnearbejde i deres supply chain. PFA har besøgt Nestlé i Elfenbenskysten hvor de bl.a. har indført et ’Child Labour Monitoring and Remediation System’ (CLMRS), som skal identificere børnearbejde og finde løsninger på problemet. PFA vil løbende være i dialog med Nestlé for følge op på deres fremgang og diskutere omfanget af deres bæredygtighedsprogrammer.
Chevron PFA indgik dialog i maj 2003
Status: Afsluttet
Årsag til dialog
Opkøb af Texaco i 2001
Indhold i dialog
PFA er opmærksom på de miljørisici, Chevron har overtaget i Ecuador i forbindelse med selskabets opkøb af Texaco i 2001. Texaco blev i 1995 dømt til at betalte for udbedring af miljøskade i Ecuador. Efter at have betalt, blev Texacos aktiviteter og forpligtelser i Ecuador overtaget af deres joint venture partner, Petroecuador. I 2013 blev Chevron dømt til at betale erstatning på baggrund af Texacos aktiviteter, et søgsmål, der senere blev afvist i USA i 2014 og 2016, på baggrund af korruption og bestikkelse under retssagen i Ecuador. På baggrund af dommen i USA, vælger PFA at ikke indgå i dialog med Chevron om Texacos tidligere aktiviteter i Ecuador, med mindre nye informationer giver anledning til dette.