PFA's initiativer og dialoger med selskaber

PFA ønsker at være en aktiv ejer, der løbende monitorerer og er i kontakt med en lang række af de selskaber, vi investerer i. Vi arbejder gennem ejerskabsdialoger og initiativer for at påvirke selskaberne til at fremme en ansvarlig værdiskabelse, hvor der tages hensyn til klima- og miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold (også kaldet ESG-faktorer), da dette er med til at sikre det højest mulige langsigtede investeringsafkast til vores kunder.

Processen for dialog med selskaber

PFA ønsker at påvirke selskabets adfærd gennem dialog drevet af os selv eller i samarbejde med andre. PFA revurderer løbende, om der er tilstrækkeligt grundlag for at fortsætte dialogen på baggrund af en evaluering af, hvorvidt bæredygtighedsrisici forbundet med investering i et konkret selskab håndteres fyldestgørende og i et acceptabelt tempo. Dialogprocessen afsluttes som udgangspunkt ved, at selskabet underrettes om den konklusion, som dialogen har resulteret i. Såfremt den ønskede effekt af ejerskabsdialogen ikke opnås, kan det føre til frasalg og/eller eksklusion af det givne selskab.
       

Oversigt over PFA’s dialoger og initiativer

 
Data om antal dialoger fordelt på selskaber i 2023:
 
Antal proaktive ejerskabsdialoger (109)
11 direkte drevet af PFA
2 via investorinitiativet CA100+
93 via ekstern rådgiver (Sustainalytics)
3 via Nordic Engagement Cooporation
 
Antal reaktive ejerskabsdialoger (61)
9 direkte drevet af PFA
50 via ekstern rådgiver (Sustainalytics)
1 via Nordic Engagement Cooporation
1 via danske investorsamarbejde
Igangværende dialoger

Dialoger med verdens største drivhusgasudledere

TotalEnergies & Shell i olie- og gassektoren

PFA driver dybdegående klimadialoger med TotalEnergies og Shell i olie- og gassektoren. PFA har frasolgt virksomhedsobligationer i olie- og gasselskaber og valgt at koncentrere aktieeksponeringen til to selskaber, Shell og TotalEnergies. Det er sket for at samle vores ressourcer og øge mulighederne for at øve indflydelse som investor. 

PFA’s aktive ejerskab i disse selskaber bygger på erkendelsen af, at vi ikke eliminerer verdens energibehov ved at boykotte energiproducenterne. Fokus for PFA er derfor at få selskaberne til at investere endnu mere i grøn energi og energieffektivisering, så vi får accelereret overgangen til en lavemissionsøkonomi. For vi mener ikke, at selskabernes klimafokus pt. er tilstrækkeligt. Løsning i form af eksklusion og frasalg tror vi dog ikke på, da det blot vil give færre grønne stemmer ved forhandlingsbordet. Så selvom frasalg nok vil gøre PFA’s portefølje grønnere, vil det ikke gavne den grønne omstilling, at andre ikke-kritiske investorer tager over. Dette bekræftes også at forskere på området, læs fx professor ved Wharton, Jules H. van Binsbergen: Why Investor Engagement with ‘Dirty’ Companies Is Better Than Divestment (upenn.edu) og professor Jesper Rangvid og Peter Løchte Jørgensen fra Pension Research Centre (PeRCent): Hvad gør Danmarks pensionssystem til en af verdens bedste? Nøglen er finansiel bæredygtighed (cbs.dk).

TotalEnergies og Shell er ifølge uafhængige eksperter blandt dem i sektoren, der bedst positioneret i forhold den grønne omstilling. Vi mener dog stadig, at der er behov for forbedringer og stemte i 2023 imod Shells egen klimaplan, da vi savnede yderligere konkretisering af selskabets grønne omstilling frem mod 2030. Samtidig deltog vi fysisk på begge selskabers generalforsamlinger i maj 2023 for at komme med vores forbedringspunkter til selskabernes offentliggørelse af deres planer om investeringer frem mod 2030, herunder kvantificering af overensstemmelsen mellem investeringsplaner og CO2-reduktionsmål. 

Her nogle få ord om udviklingen og de klimarelaterede emner, som PFA bl.a. har rejst på selskabernes generalforsamlinger og på vores hyppige dialogmøder med dem.   

TotalEnergies:
PFA har sammen andre ligesindede investorer medvirket til, at selskabet i dag har planer om at blive blandt verdens fem største producenter af vedvarende energi. Det skal ses i lyset af, at selskabet i 2015, hvor Paris-aftalen blev indgået, var et klassisk sort selskab med 99 pct. af deres omsætning indenfor olie- og gas.
I dialogen med TotalEnergies’ har PFA bl.a. lagt vægt på at få selskabet til at konkretisere deres forventninger til investeringer i vedvarende energi, så de kan nå deres målsætning om en vedvarende energi-kapacitet på 100GW inden 2030. Til sammenligning sigter Ørsted efter 35-38 GW inden 2030. Ligeledes har vi på generalforsamlingen i 2022 rejst spørgsmål om validering af selskabets CO2-reduktionsmål. På begge disse områder har vi set en effekt. TotalEnergies har nu oplyst, at de frem mod 2030 vil allokere ca. 33 pct. af nye investeringer i vedvarende energi og biobrændsler (mod 15 pct. i 2020), og selskabet har kurs mod at blive top-5 på verdensplan i forhold til produktion af vedvarende energi. TotalEnergies har ligeledes fremlagt mål for reduktion af selskabets CO2-intensitet (Scope 1, 2 og 3), som ifølge selskabet selv er i tråd med ”Announced Pledges”-scenariet fra det Internationale Energiagentur (IEA) om en maksimal temperaturstigning på 1,7 grader frem mod 2100. PFA er ikke nødvendigvis tilfredse med de nævnte mål og ambitioner, men de giver et udgangspunkt for fortsat pres igennem dialog og repræsenterer også et fremskridt i forhold til tidligere ambitioner.

Shell:
Selskabet har siden Paris-aftalen i 2015 udviklet sig fra et klassisk olie- og gasselskab til at have fokus på et bredt mix af energikilder, herunder klimavenlige energiformer som eksempelvis vindenergi og biobrændsler. Det betyder, at Shell i dag i absolutte tal er blandt de største investorer i vedvarede energikilder. Ligeledes er de fx markedsledende, når man ser på omsætning fra lade-standere til el-biler. PFA har siden 2021 været i kritisk dialog med Shell om at offentliggøre størrelsen på selskabets fremtidige investeringer i grønne løsninger. I 2023 offentliggjorde Shell, at de vil investere i alt 75-100 mia. kr.  i vedvarende energi, ladestandere til elbiler og lavemissionsbrændsler som biofuels og brint frem mod 2025. Til sammenligning brugte Shell knap 7 mia. kroner på grønne løsninger i 2020.

PFA har i dialogen med Shell især haft fokus på selskabets absolutte udledninger på tværs af deres værdikæde (Scope 1, 2 og 3), hvor Shell har leveret ca. 10% lavere absolutte emissioner i 2022 ift. 2021 samt offentligt har guidet, at deres udledning af absolutte emissioner forventes at have toppet. Vi mener dog ikke, at udviklingen går hurtigt nok. Det er vi aktuelt i dialog med dem om, og vil i 2024 have særligt fokus på opdatering af deres klimastrategi, hvor vi er parat til at presse selskabet i forhold til både klimamål og yderligere investeringer i grøn energi frem mod 2030. Vi stemte nej til deres seneste ’say-on-climate’ i 2023, og vi kom som den eneste danske investor med anbefalinger til forbedringer fra talerstolen på generalforsamlingen. Vi er parat til at gøre begge dele igen, hvis vi ikke ser tilstrækkelig fremgang.

Generelt fokuspunkt i begge dialoger
Da vi ikke afskaffer behovet for olie- og gas indenfor i en overskuelig fremtid, er det vigtigt, at udvinding af fossile brændstoffer sker med mindst mulig skade for klimaet og miljøet. Nye investeringer i olie og gas bør derfor gå til energieffektivisering og nedbringelse af aftryk ved eksisterende projekter, imens investeringer i nye olie- og gasfelter skal udfases på linje med IEA’s scenarier for energitransitionen. Tydeligheden i den kobling er noget, PFA presser på for i vores dialoger med både TotalEnergies og Shell – og begge selskaber har i 2023 fremlagt deres respektive analyser af, hvordan deres reduktionsmål er i tråd med Paris-aftalen ud fra videnskabelige scenarier fra hhv. Det Internationale Energiagentur (IEA) og FN’s klimapanel (IPCC). TotalEnergies har ligeledes sat en målsætning om, at man højest må udlede 13 kg CO2 pr. tønde (scope 1 og 2, både olie og gas) i 2028. Til sammenligning vurderer IEA, at olie- og gassektoren i gennemsnit udleder 60kg CO2 pr. tønde olie og 43kg CO2 pr. tønde gas (scope 1 og 2). 

BHP og Freeport McMoRan i minesektoren

PFA driver ligeledes dialog med BHP og Freeport McMoRan i minesektoren. Mineaktiviteter er på én gang afgørende for den grønne transition, eksempelvis gennem udvinding af kobolt, som er en central komponent i batterier til el-biler, men samtidig forbundet med høj udledning af drivhusgasser og påvirkning og afhængighed af naturens ressourcer. I dialogen med BHP og Freeport McMoRan fokuserer PFA således på nedbringelse af selskabernes drivhusgasudledninger samt bedre håndtering af risici for negativ påvirkning af biodiversitet og økosystemer. 

Mineselskabet Rio Tinto skruer op for forpligtelser til CO2 reduktion

I 2024 har verdens næststørste mineselskab nu forpligtet sig til at skrue op for sine forpligtigelser til CO2 reduktion. Det sker som et resultat af pres fra organisationen Australasian Centre for Corporate Responsibility (ACCR) har i samarbejde med PFA fremsat et aktionærforslag målrettet den kommende generalforsamling, om at selskabet forpligtes til at gøre sine CO2 udledninger fra stålproduktion (scope 3) helt CO2-neutrale i 2050. Det er en konkret fremrykning på 10 år i forhold tidligere. 

Rio Tinto skal også forpligtige sig til at offentliggøre, hvor meget de vil investere i en generelt grønnere stålproduktion samt CO2-udledningerne fra selskabets værdikæder. 

Rio Tinto har allerede inden generalforsamlingen efterkommet aktionærforslaget. Det betyder også, at selskabet skal sætte en mere progressiv retning i sine lobbyaktiviteter og støtte relevante politikker og lovgivning, der kan bidrage til en hurtigere nedbringelse af CO2- udledninger fra stålproduktion.

Climate Action 100+

PFA støtter herudover Climate Action 100+ (CA 100+) virksomhedsdialoger med initiativets 167 fokusselskaber med henblik på at accelerere den grønne omstilling af verdens mest højtudledende sektorer. PFA er ’co-lead investor’ i CA 100+-dialogen med TotalEnergies og anerkendt ’individual engager’ af BHP. Vi er hertil ’collaborating investor’ i CA 100+-dialogen med General Electric og Iberdrola. 

 

De dybdegående klimadialoger skal ses som et led i PFA’s rejse mod netto-nuludledning af drivhusgasser fra de samlede investeringer i 2050, bl.a. qua vores medlemskab af Net Zero Asset Owner Alliance. Formålet er at påvirke de selskaber, som står for den største andel af PFA’s samlede CO2-udledning, til at forbedre deres forretningsmodeller og adfærd og dermed reducere PFA’s eksponering til bæredygtighedsrisici samt bidrage til den grønne omstilling af realøkonomien.

Læs mere om PFA’s position i forhold til overgangen fra fossil til klimavenlig energi

Dialog med de selskaber i verden, der er forbundet med størst påvirkning og afhængighed af naturen i Nature Action 100

PFA har valgt at tilslutte sig Nature Action 100 i september 2023. Nature Action 100 er et investordrevet initiativ, hvis formål er at samle globale investorer om at indgå i dialog med de selskaber i verden, som er mest afhængige af og forbundet med størst påvirkning af naturen. På linje med Climate Action 100+, det tilsvarende investorinitiativ på klimaområdet, stilles der fælles forventninger til 100 fokusselskaber om integration af natur-relaterede risici og muligheder. Deres fremdrift eller mangel på samme - evalueres på baggrund af et selskabsspecifikt benchmark med en række indikatorer, som vi som investorer kan holde selskaberne op på. PFA er medunderskriver af investorbrevene til alle fokusselskaber i initiativet og er herudover udvalgt til at bidrage til dybdegående dialoger med Nestlé, AstraZeneca og McDonald's når disse dialoger påbegyndes i 2024.

Dialog om biodiversitet med selskaber i landbrugsværdikæden

PFA har lige inden udgangen af 2022 tilsluttet sig det tematiske engagement-program Biodiversity & Natural Capital, der indebærer ejerskabsdialog med over 50 selskaber på tværs af landbrugsværdikæden i samarbejde med PFA’s eksterne rådgiver og ligesindede investorer. Ligesom klimakrisen er biodiversitetskrisen forbundet med væsentlige risici, der kan påvirke værdien af de selskaber, PFA investerer i, negativt. Herunder er landbrugssektoren blandt de sektorer i verden, som både er mest afhængige af og i største grad påvirker naturens ressourcer. PFA vil bruge programmet til intern kompetenceopbygning og følge dialogen med fire af programmets selskaber særlig tæt. Herudover har PFA i forbindelse med FN’s Biodiversitetskonferencen COP15 i december 2022 valgt at skrive under på erklæringen ”Moving Together on Nature” sammen med godt 150 andre investorer.

Dialog om hensyntagen til biodiversitet i forbindelse med vedvarende energi-projekter

Indenfor det unoterede investeringsområde har PFA igangsat drøftelser med forvaltere af vores infrastrukturinvesteringer om integration af biodiversitetshensyn i forbindelse med opsætning og drift af vindmølle- og solcelleparker. Vedvarende energi er afgørende for den grønne omstilling, men skal etableres med hensyn til naturen.

Dialog om forbedret ESG-data for unoterede investeringer

PFA har løbende fokus på at forbedre tilgængelighed og kvalitet af ESG-data for unoterede investeringer i samarbejde med vores dataleverandører. Målet er, at vi også her får et solidt fundament for at arbejde med CO2-reduktionsmål og prioritere indsatsområder for klima og bæredygtighed, samt rapportere herom i henhold til de nye EU-rammer for arbejdet med bæredygtighed og ESG. I 2023 har vi kontaktet langt størstedelen af vores unoterede investeringer, såvel som fondsinvesteringer, for at indsamle og forbedre ESG datagrundlaget. Derudover har PFA haft dialog med udvalgte forvaltere med samme formål.

Dialog med ejendomsadministratorer og entreprenører om energioptimering og CO2-reduktion

I 2023 har PFA som bygherre og ejendomsinvestor fortsat sit fokus på energioptimerende forbedringer og CO2-reducerende tiltag ved at gå i dialog med entreprenører samt ejendomsadministratorer og forvaltere. Der er blandt andet igangsat tiltag som transformation fra naturgas til fjernvarme samt opstilling af el-ladestandere til biler og solceller på tagene. I 2023 har der ligeledes været fokus på at mindske affald og øge genanvendelse ved renovering og ombygning.

Dialog om global plastikforurening

PFA har været i dialog med Nestlé, Unilever og Colgate-Palmolive om deres påvirkning og håndtering af global plastikforurening i værdikæden – et område der illustrerer sammenhængen mellem manglen på cirkularitet og tabet af biodiversitet og økosystemer. Alle tre selskaber arbejder aktivt med at mindske brugen af virgin-plastik og med at sikre, at indpakningen af de varer, de sælger, kan genanvendes. Det er dog fortsat behov for yderligere handling fra både selskaberne, den offentlige sektor og forbrugerne for at sikre, at plastik ikke ender i naturen.

Tematisk dialog om menneskerettigheder

PFA tager stærkt afstand fra brud på menneskerettigheder og søger at forbedre praksis herfor i mine-, elektronik- og kakaosektoren gennem det tematiske engagement-program Human Rights Accelerator. Det sker i samarbejde med investorerne i Nordic Engagement Cooperation, der ud over PFA udgøres af investorer fra Sverige og Finland, samt med PFA’s eksterne rådgiver og andre ligesindede investorer. Programmet indebærer dialog med godt 20 selskaber og har til formål at forbedre selskabernes due diligence-systemer relateret til menneskerettigheder på tværs af værdikæden i overensstemmelse med FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (på engelsk ”UN Guiding Principles for Business and Human Rights”). 

Dialog om politik indenfor menneskerettigheder

PFA har indledt dialog med fire selskaber om etablering af en eksplicit politik for menneskerettigheder på baggrund af en screening af investeringernes potentielle negative bæredygtighedsindvirkninger.

Dialog om skattepraksis med medicinal- og teknologiselskaber

PFA tager afstand fra aggressiv skatteplanlægning og søger at forbedre skattepraksis blandt medicinal- og teknologiselskaber gennem det tematiske engagement-program Taxation '2.0' i samarbejde med PFA’s eksterne rådgiver og ligesindede investorer. Programmets formål er at forbedre udvalgte medicinal- og teknologiselskabers transparens bl.a. om praksis ift. skatteunddragelse, effektive skatteprocent og intern governance. Ved udgangen af 2022 havde selskaberne SAP, Biogen og eBay rykket sig mest iht. programmets formål med øget offentlig information. Skatteområdet har for nylig fået øget fokus internationalt - både med OECD’s aftale om 15% minimumsbeskatning for multinationale selskaber og EU’s direktiv om implementering af country-by-country skatterapportering. I 2023 har programmet fokuseret særligt på selskabernes lobbyaktivitet om lovforslag i Australien (country-by-country reporting).

Dialog med selskaber om normbrud eller mistanke herom

PFA fører i samarbejde med vores eksterne rådgiver reaktiv dialog, hvor der er konstateret brud (eller er mistanke herom) på PFA’s Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab gennem en normbaseret screening af PFA’s børsnoterede investeringer (aktier og virksomhedsobligationer). I løbet af 2023 resulterede dette i dialoger med 50 selskaber om bl.a. selskabsledelse, miljøhåndtering og skattepraksis samt sociale forhold. 

I nedenstående tabel vises antallet af dialoger på baggrund af normbrud i de forgangne år fordelt på antal selskaber.  

Reaktiv dialog på baggrund af normbrud 2023 2022 2021  2020
Engagementsdialog med selskaber, hvor der er konstateret brud mod PFA’s politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab 7 11 12 16
Engagementsdialog med selskaber, hvor der er indikationer på brud mod PFA’s politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab 43 55 55 50
Total 50 66 67 66

Tabellen nedenfor giver overblik over dialoger på baggrund af normbrud i 2023 fordelt på emne: 

Reaktiv dialog på baggrund af normbrud fordelt på emne
 Område antal andel
Miljø 6 12 %
Menneskerettigheder 26 51 %
Arbejdsrettigheder 6 12 %
Korruption og forretningsadfærd  13 25 %
Total  51  100 %
Der har i 2023 været et selskab, hvor der har været en dialog om flere emner.

Dialog med mineselskaber om arbejdskultur

PFA har i 2022 været i dialog med og skrevet investorbreve med vores hovedbudskaber til prioriterede mine- og metalselskaber med afsæt i en rapport om arbejdskultur i selskabet Rio Tinto. Rapporten blev på Rio Tintos eget initiativ udarbejdet af Elizabeth Broderick & Co. som en ekstern vurdering af selskabets arbejdskultur. Rapporten påviste en række kritisable forhold som eksempelvis diskrimination, mobning og krænkelser. Efter udgivelsen af rapporten om selskabets kritisable arbejdskultur tog PFA direkte kontakt til Rio Tinto og afholdt et møde med selskabet, hvor rapporten, herunder kulturændringsforslag, blev gennemgået og drøftet. Vi tog ligeledes kontakt til vores eksterne samarbejdspartner, Sustainalytics, for at få deres vurdering af sagen. Da problemet ikke kan isoleres til Rio Tinto valgte vi herudover at række ud til andre mine- og metalselskaber, som vi har investeret i, med henblik på at forbedre monitorering og håndtering af arbejdskultur i sektoren. Samlet set kontaktede PFA ti mineselskaber, herunder sendte vi  breve til fem selskaber og gik dialog med fem selskaber. Hvad angår Rio Tinto, anerkender vi, at selskabet har igangsat arbejdet og prioriteret området, ligesom rapporten var bestilt og offentliggjort af selskabet selv. Rapportens konklusioner kræver handling, og implementeringen af de konkrete initiativer, som er foreslået i rapporten, vil tage flere år. PFA følger op igennem dialogen og statusrapporter fra selskabet.

Dialog med Amazon om krænkelse af arbejdstagernes ret til at indgå i fagforening

Baggrunden for dialogen med Amazon er en lang række sager, hvor Amazon beskyldes for brud på grundlæggende arbejdstagerrettigheder, herunder at modarbejde medarbejdernes ret til at organisere sig i en fagforening. Problemet er særlig udtalt på dets varehuse i USA, og det er ikke foreneligt med selskabets egne principper på området, herunder selskabets eksplicitte reference til FN’s retningslinjer (UNGPs) og ILO-konventioner i deres Global Human Rights Principles.

PFA har i samarbejde med andre investorer i forskellige konstellationer været i dialog med Amazon om arbejdstagerrettigheder siden 2021. Først i regi af Nordic Engagement Cooperation, hvor vi opfordrede til, at Amazon tager en række konkrete skridt for at implementere sine forpligtelser til at overholde arbejdstagerrettigheder. Det gælder blandt andet ved Bessemer anlægget i Alabama (US), hvor der har været problemer relateret til medarbejdernes ret til at organisere sig uden indblanding fra arbejdsgiveren. I november 2021 vurderede myndigheden US National Labor Relations Board, at valget i Bessemer Alabama skulle gå om, grundet indblanding fra Amazon. Som led i denne dialog støttede PFA ved selskabets generalforsamling i maj 2021 og igen i 2022 bl.a. et aktionærforslag, som anbefalede medarbejderrepræsentation i bestyrelsen og bedre selskabsrapportering om retten til at organisere sig. Forslaget anbefalede også nej til genvalg af forpersonen for det ansvarlige bestyrelsesudvalg samt bestilling af uvildig rapport om arbejdsforhold i selskabet.

PFA valgte i maj 2023 at indgå i kollektiv dialog med Amazon sammen med en række danske finansielle institutioner. Det skete blandt andet som følge af en ny sag i januar 2023, hvor U.S. National Labor Relations Board fandt, at selskabet negativt havde influeret valg om faglig repræsentation i to omgange i april 2022. Problemerne med arbejdstagerrettigheder er særlig udtalt på selskabets varehuse i USA. Det er vigtigt at skelne mellem Amazon i USA og Europa. Det skyldes dels, at normerne er forskellige, og at Amazon har indgået overenskomstaftaler i europæiske lande, herunder Italien, Frankrig og Sverige. Derudover anbefaler de store amerikanske arbejdsmarkedspensioner – eksempelvis CalPERS og New York Commons – heller ikke at ekskludere selskaber med udfordringer på arbejdstagerrettigheder såsom Amazon. Til gengæld understreger de i lighed med nøgleaktører i den amerikanske fagbevægelse, herunder Committee on Workers Capital, AFL-CIO og SEIU, vigtigheden af at være aktive og kritiske ejere.

Dialoginitiativet bygger dermed på en fælles forståelse af, at aktivt ejerskab er et mere effektivt værktøj til at påvirke selskabet end frasalg og eksklusion. Ved eksklusion af selskabet frasiger vi os som investorer muligheden for at påvirke Amazons håndtering af arbejdstagerrettigheder, og vi vil dermed ikke kunne påvirke selskabet i den rigtige retning til gavn for selskabets medarbejdere. Dialogen er fagligt funderet omkring de normer, der skal sikre, at Amazon overholder de grundlæggende arbejdstagerrettigheder for selskabets medarbejdere. Med reference særligt til selskabets offentliggjorte politikker på området har dialogen som ambition at få Amazon til at dokumentere, hvordan retten til at organisere sig i en fagforening samt forhandle løn og arbejdsvilkår kollektivt er indarbejdet i Amazons processer.

Dialog med Johnson & Johnson om produktsikkerhed

PFA er i samarbejde med vores eksterne rådgiver i dialog med selskabet Johnson & Johnson (J&J) om sager relateret til produktsikkerhed. I juli 2018 deltog PFA i et webinar afholdt af J&J, hvor virksomhedens compliance og kvalitetssikring blev uddybet. Derudover blev der præsenteret en ny fælles sikkerhedsstandard på tværs af koncernen. I november 2019 deltog PFA i et telefonmøde med J&J, hvor PFA fik indsigt i selskabets standpunkter ift. igangværende sagsanlæg angående talkumpulver, opioider og Risperdal. I april-maj 2020 har der været dialog om COVID-19, hvor PFA bl.a. forespurgte, hvordan J&J håndhævede sine stringente R&D-protokoller på trods af den hastighed, som en COVID-19 vaccine udvikles med. Vi ønsker, at selskabet i højere grad indarbejder sine erfaringer i sikkerhedsprotokoller og kontrolprocedurer, så de fremadrettet kan nedbringe risikoen for, at sager om produktsikkerhed opstår. På den måde kan selskabet reducere risikoen for, at forbrugere kommer til skade eller bliver syge, ligesom de kan minimere risikoen for nye søgsmål. Samtidig anbefales det, at selskabet udvikler retningslinjer for øget transparens om produktrelaterede data, så de kan sikre, at eventuelle observationspunkter om deres produkter kommunikeres til deres forbrugere tidligst muligt.

Igangværende initiativer

Sagsanlæg mod Meta (tidl. Facebook)

PFA har i 2022 lagt sag an mod Facebook/Meta Inc. for vildledning af investorer i en række spørgsmål i løbet af perioden fra april 2021 til oktober 2021. Sagsanlægget angår en algoritmeændring, som blev foretaget for at øge brugerengagementet, men samtidig har ført uforholdsmæssigt videredistribution af misinformation og skadeligt indhold af forskellig slags. Sagsanlægget er rejst, fordi Meta ifølge PFA og medsagsøgere har tilbageholdt disse oplysninger for deres investorer, der som konsekvens har investeret i Meta på fejlagtigt grundlag og uden kendskab til denne sag, som kan ændre selskabets værdiansættelse i negativ retning. 

Støtte til CDP’s Science-based targets Campaign

PFA har i forlængelse af indsatsen med ekstern verificering af målsætninger for reduktion af drivhusgasser blandt aktieselskaberne i Klima Plus i 2022 og igen i 2023 valgt at støtte CDP’s Science-based targets Campaign. Kampagnen promoverer tilslutning til Science Based Targets initiative (SBTi) gennem investorbreve sendt til mere end 1000 selskaber verden over.

Støtte til PRI’s Advance Initiative

PFA har i forlængelse af vores fokus på arbejdskultur i minesektoren valgt at støtte Advance-initiativet, der er drevet af det FN-støttede PRI (Principles for Responsible Investments). Initiativets første fase og dialog med 30+ selskaber begyndte i efteråret 2022 med det formål at forbedre selskabspraksisser i forhold til sikring af menneskerettigheder i mine- og metalsektoren.

Udvalgte afsluttede dialoger:

Dialog om håndtering af vandforsyning

Vandkrisen er en global udfordring, der kræver lokale løsninger. Den stigende knaphed af ferskvandsressourcer er en økonomisk, social og miljømæssig samfundsrisiko verden over og en væsentlig problematik for selskaber. PFA søger derfor at forbedre håndtering og beskyttelse af vandforsyning blandt 18 selskaber gennem det tematiske engagement-program Localized Water Management i samarbejde med PFA’s eksterne rådgiver og ligesindede investorer. Programmet blev påbegyndt i 2020 med fokus på selskaber med operationer ved floden Tietê i Brasilien samt floden Vaal i Sydafrika. Programmet blev afsluttet i første kvartal 2023 og har resulteret i forbedringer af selskabernes vandhåndtering, herunder: vandforbrug og reduktionsmålsætninger herfor samt implementering af klimascenarieanalyser.  

Dialog med Bunge om afskovning

PFA har siden 2021 - i samarbejde med en ekstern rådgiver og resten af investorerne i Nordic Engagement Cooperation (NEC) - været i dialog om TCFD-integration med Carrefour og Ahold Delhaize, der er blandt verdens største detailvirksomheder. TCFD, der står for ”Taskforce on Climate-related Financial Disclosures”, er et internationalt anerkendt rammeværktøj for integration og rapportering af klimarelaterede risici. PFA ønsker, at de selskaber, vi investerer i, følger anbefalingerne, idet manglende håndtering af klimarelaterede risici kan have negativ påvirkning på selskaber og dermed de værdipapirer, de udsteder. Dialogen med de to selskaber er nu afsluttet som følge af forbedringer i begge selskabers integration af anbefalingerne fra TCFD. Dertil har begge selskaber sat videnskabsbaserede reduktionsmål verificeret af Science-based Targets initiative (SBTi). 

Dialog og investorbreve om tilslutning til Science-based Targets initiative samt håndtering af GHG-reduktioner på tværs af værdikæden blandt aktieselskaber, som indgår i PFA Klima Plus

PFA har i løbet af 2022 sendt breve til og/eller er gået i dialog med selskaber i PFA Klima Plus' aktieportefølje, som endnu ikke har tilsluttet sig Science Based Targets initiative (SBTi). SBTi er blandt de mest anerkendte initiativer til videnskabelig verificering af selskabers reduktionsmålsætninger, hvorfor tilslutning hertil er vigtig for PFA’s arbejde med at reducere CO2-aftrykket fra vores investeringsportefølje. Derudover har PFA kontaktet de selskaber i PFA Klima Plus' aktieportefølje, som allerede har fået verificeret deres reduktionsmålsætninger af SBTi, med henblik på at adressere reduktion af GHG-udledninger (greenhouse gasses) på tværs af værdikæden. Ligesom et selskabs forretningsmæssige aktiviteter er tæt forbundet med deres leverandører og kunder, afhænger selskabernes GHG-reduktioner ligeledes af værdikæden. Derfor er det vigtigt for PFA, at selskaberne går helhedsorienteret til deres reduktionsplaner. Samlet set kontaktede PFA 40 selskaber, herunder via investorbreve til 21 selskaber og dialoger med 19 selskaber.   

Tematisk dialog med ledende kakao- og chokoladeselskaber for at adressere børnearbejde

Det tematiske engagement-program Child Labour in Cocoa, der har omfattet dialog med syv ledende kakao- og chokoladeselskaber i samarbejde med PFA’s eksterne rådgiver og ligesindede investorer, blev afsluttet i sommeren 2022. Programmet har haft til formål at adressere børnearbejde i kakaoindustrien – et systemisk problem, der især er udbredt i Elfenbenskysten og Ghana. Som en del af programmet har PFA og ligesindede investorer skubbet på for at forbedre kontroller i værdikæden gennem Child Labour Monitoring and Remediation Systems (CLMRS). Til trods for at børnearbejde globalt set er stigende efter Coronakrisen, har seks ud af de syv selskaber nu implementeret CLMRS-systemer, der dækker over 50 pct. af deres leverandørkæder. 

Dialog med Danske Bank om ulovlige overførsler i bankens østeuropæiske filialer

Danske Bank har i perioden 2007-2015 gennemført ulovlige overførsler for kunder i bankens østeuropæiske filialer. Som sagen har udviklet sig, har PFA løbende spurgt ind til Danske Banks arbejde med at gennemgå tidligere risikofyldte overførsler og ressourceallokeringen til bankens anti-money laundering-processer. PFA har en klar forventning om, at banken vil fortsætte indsatsen for at skabe transparens om disse forhold. PFA anerkender, at banken har været igennem en transformation, og vi vil gerne fortsat være med til at rykke Danske Bank i den rigtige retning. Derfor har PFA støttet op om etableringen af en ny bestyrelse i Danske Bank, som kan skabe fokus på forretningen og på de vigtige relationer til investorer, kunder og samfundet. Danske Bank har i december 2022 accepteret at betale en milliardbøde til de amerikanske og danske myndigheder for hvidvaskskandalen. Vi følger fortsat sagen, men ser dialogen som afsluttet.  

Dialog med TotalEnergies om aktiviteter i Rusland

PFA tager stor afstand fra den helt uacceptable russiske aggression og krigsførelse i Ukraine og forventer, at de selskaber, vi har investeret i, overholder EU’s sanktioner mod Rusland og Bellarus. PFA har været i kritisk dialog med TotalEnergies, siden det i marts 2022 er kommet frem, at de har aktiviteter i Rusland via en række minoritetsposter i ikke-statsejede russiske olie/gasselskaber samt køb af olie/gas til primært det europæiske marked.

Historik for dialogen og PFA’s vurderinger:
-Marts 2022: Selskabet har nu fremlagt en plan for hurtigst muligt og senest ved udgangen af 2022 at stoppe med at købe olie fra Rusland og gradvist suspendere sine russiske aktiviteter. Meddelelsen om at stoppe med køb af olie senest ved udgangen af 2022 kom i uge 12 2022. 
- December 2022: Selskabet har stoppet køb af russisk olie og gradvist suspenderet sine russiske aktiviteter. TotalEnergies har fjernet selskabets to repræsentanter i bestyrelsen af Novatek, som er Ruslands største private gaseksportør. TotalEnergies har nedskrevet værdien af selskabets 19,4% minoritetspost i Novatek, men har ikke mulighed for at sælge sin ejerandel, fordi en af Novateks største aktionærer fremgår af vestlige sanktionslister.  

Dialog med Freeport McMoran om miljømæssige problematikker ved selskabets minedrift

PFA er gået i dialog med Freeport for at få et indblik i selskabets praksis ift. de miljømæssige problematikker ved dets minedrift. Det gælder blandt andet brugen af River Tailings Disposal i Indonesien og samt problemer med vandforbrug i Chile. Med dialogen ønsker PFA at sikre, at selskabet gør en tilfredsstillende indsats for at beskytte omgivelser og miljø. 

Dialog med TotalEnergies om aktiviteter i Myanmar

PFA gik i kritisk dialog med TotalEnergies grundet deres aktiviteter i Myanmar, efter militærjuntaen afsatte landets leder Aung San Suu Kyi og den demokratisk valgte regering ved et militærkup i februar 2021. PFA tager afstand fra militærjuntaen og betragter situationen i Myanmar som alvorlig, hvorfor vi ønskede at afdække begrundelsen for og omfanget af TotalEnergies fortsatte tilstedeværelse. Herunder om relationen til Myanmar Oil & Gas Enterprise (MOGE) og TotalEnergies’ håndtering af risikoen for, at selskabet kunne understøtte militærjuntaen via forretningsaktiviteter i landet. 

Dialogen forløb som følger:
- I perioden fra maj til december 2021 havde PFA flere møder og anden korrespondance med TotalEnergies, hvor vi spurgte ind til deres vurdering og håndtering af den aktuelle situation i Myanmar. PFA gjorde sine bekymringer gældende og afkrævede en række svar. TotalEnergies anerkendte, at de stod i en udfordrende situation, som de ville forsøge at løse ved at lægge pres på styret. 

- Samtidig konsulterede PFA en NGO med ekspertviden om konflikten og de forholdsregler, som TotalEnergies havde taget for at vurdere selskabets handlinger. På baggrund af informationerne var PFA enige i, at TotalEnergies forholdsregler var fornuftige på kort sigt, samtidig med at udsigten til et længevarende militærstyre ville udfordre selskabets tilstedeværelse.

- I februar 2022 – et år efter militærstyrets overtagelse af magten - sendte TotalEnergies øverste ledelse et brev til PFA, hvoraf det fremgik, at selskabet trækker sig ud af sine aktiviteter i Myanmar grundet den uholdbare konklift og omverdenens (herunder PFA’s) forventninger. TotalEnergies solgte sin ejerandel af aktiviteterne til øvrige joint-venture selskaber, og TotalEnergies overdrog over det næste halvår deres operationelle aktiviteter i en struktureret proces under hensyn til de lokale medarbejdere.

- På den baggrund betragter PFA dialogen med selskabet om aktiviteterne i Myanmar som afsluttet. PFA har fortsat dialog med TotalEnergies vedrørende selskabets grønne omstilling, som vi følger tæt.

Dialog med Rio Tinto om krænkelser af oprindelige folks rettigheder

I løbet af årene har Rio Tinto haft flere sager om krænkelser af det oprindelige folks rettigheder. I 2020 blev selskabet involveret i endnu en sag, da selskabet i forbindelse med udvidelse af en jernmalmsmine ødelagde to hellige sites for aboriginere i Australien. Sagen har ført til, at tre medlemmer af Rio Tinto´s ledelse, heriblandt selskabets adm. direktør, er blevet afskediget. Formålet med dialogen er at få selskabet til at kompensere den berørte befolkningsgruppe. Derudover skal Rio Tinto sikre, at deres team for samfundsrelationer er fuldt integreret i deres operationer, så det sikres, at alle operationelle beslutninger tages i forenelighed med lokalsamfund, så lignende hændelser ikke sker i fremtiden. 

Dialog med Macquarie om snyd med udbytteskat

PFA har siden 2018 været i dialog med Macquarie efter deres snyd med udbytte skat blev offentliggjort. PFA fortsætter den kritiske dialog med Macquarie om udbytteskatte-sagen, og har besluttet ikke at indgå i nye samarbejder med Macquarie, før vi er kommet til bunds i de præcise fakta i sagen, og udfaldet af dette vil bl.a. blive afgørende for, om vi kommer til at lave nye forretninger med dem. PFA afventer bl.a. udfaldet af en igangværende retssag i Tyskland mod Macquarie, før beslutningen genovervejes. Et standpunkt PFA deler med både ATP og PKA. 

Dialog med Samsung Electronics om korruptionsanklager

PFA’s eksterne forvalter, der har investeret i selskabet, har været i kontakt med selskabets ledelse for at adressere den manglende transparens og anklagerne om korruption. Samsung Electronics har igangsat tiltag for at forbedre deres governance, og PFA vil sammen med den eksterne forvalter følge sagen. 

Volkswagen PFA indgik dialog i september 2015
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
I september 2015 blev det offentliggjort, at Volkswagen har snydt med emissioner udledt af deres dieselmotorer over en længere periode. Sagen blev senere er døbt ’diesel-gate’.

Indhold i dialog
PFA har siden den 23. september 2015 været i dialog med Volkswagen. I maj 2018 forpligtede selskabet sig til at adressere compliance, risk management og kulturelle bekymringer. 

I januar 2020 annoncerede selskabet, at de er i gang med at implementere en række mål for at komme videre efter diesel-gate. Derudover har de hyret en uafhængig compliance monitor, som skal sikre, at målene er tilstrækkelige og bliver implementeret effektivt. 

Baseret på selskabets villighed til at samarbejde med myndighederne, stærke imødekommenhed over for dialog og den signifikante fremdrift i at forbedre den interne compliance kultur og generelle ændring af virksomhedskulturen, har vi afsluttet dialogen med Volkswagen. Dialogen vil blive genoptaget såfremt nye alvorlige hændelser opstår. 
   

Volvo PFA indgik dialog i december 2020
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
I december 2020 offentliggjorde en NGO en rapport over selskaber, der leverer militært udstyr til Saudi Arabien og de Forende Arabiske Emirater, hvilket angiveligt bliver brugt til krigen i Yemen. Ifølge rapporten har Volvo leveret motorer til – og armeret køretøj gennem datterselskabet ACMAT/ Arquus.

Indhold i dialog
I december 2020 tog PFA kontakt til Volvo for at indgå en dialog om selskabets politiker og processer på området. I januar 2021 deltog PFA i et møde med Volvo, hvor selskabet uddybede deres politik og proces. Efterfølgende i februar 2021, fik PFA sin eksterne rådgiver til at vurdere politikerne, hvor vurderingen var, at Volvos governance strukturer er tilfredsstillende.

Hangzhou Hikvision Digital Technology PFA indgik dialog i februar 2020
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
PFA er i samarbejde med vores eksterne rådgiver Sustainalytics gået i dialog med Hangzhou Hikvision Digital Technology på baggrund af anklager om brud på menneskerettighederne i forbindelse med salg af overvågningsudstyr.

Indhold i dialog
Formålet med dialogen er, at Hikvision skal sikre, at deres overvågningsværktøjer ikke anvendes til formål, som bryder med menneskerettighederne. Vi ønsker, at selskabet implementerer et robust due diligence program, der bringer selskabets politikker og procedurer på linje med de internationale menneskerettighedsstandarder. Selskabet skal endvidere fokusere på at kunne levere indsigtsfuld og gennemsigtig rapportering af ledelsens håndtering af menneskerettighedsproblemstillinger, der relaterer sig til selskabets produkter og services.

Historik for dialogen og PFA’s vurderinger
- Februar 2020: Vores eksterne rådgiver tager kontakt for at starte en dialog om Hikvisions håndtering og risici vedrørende menneskerettigheder. Selskabet anerkender de fremlagte udfordringer og uddyber problemstillingerne. 
- Maj 2020: PFA indgår i dialogen. 
- August 2020: PFA har statusmøde med Sustainalytics om Hikvision, fremskridt og vurdering af dialogen. Hikvision har haft et eksternt advokatselskab til at lave en rapport over Hikvisions rolle i projekter i Xinjiang-regionen, og Hikvision skal vurdere implementering af rapportens anbefalinger. Hikvision meddeler at have opnået større forståelse af risikoen for at deres produkter og services anvendes på en måde som bryder med menneskerettigheder. Hikvision accepterer, at de skal forbedre selskabets due diligence praksis og gennemsigtighed. Hikvision har ikke budt på projekter i Xinjiang siden 2018. 
- November 2020: PFA har statusmøde med Sustainalytics om Hikvision.
- PFA har afsluttet dialogen med selskabet, da positionen er frasolgt.

Rio Tinto PFA indgik dialog i 2017
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
Rio Tinto har anvendt ”riverine tailings disposal”, hvilket påvirker miljøet.

Indhold i dialog
PFA har siden 2017 været i dialog med selskabet for at afklare, hvordan dets mineaktiviteter i Indonesien påvirker miljøet. Selskabet har bekræftet, at de arbejder aktivt med at måle sin påvirkning af de lokale miljøforhold, og at det har etableret områder for at stimulere naturgenopretning. PFA bekræfter, at data fra Indonesien viser, at selskabets praksis er ’best practice’, og at alternative metoder til bortskaffelse af spildevand ikke ville være bedre.

PFA har på den baggrund afsluttet dialogen med selskabet om dets miljøpåvirkning i Indonesien.

Historik for dialogen og PFA’s vurderinger
- PFA har siden 2017 været i dialog med Rio Tinto
- PFA har i forbindelse med selskabets genopretningsaktiviteter konkluderet, at selskabets praksis er ’best practice’.
- Dialog er afsluttet.

Chevron PFA indgik dialog i september 2017
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
Ønske om øget transparens i forhold til Chevrons lobbyaktiviteter.

Indhold i dialog
PFA har valgt at støtte forslag om, at selskabet bør publicere en rapport om deres lobbyaktiviteter, at formanden for bestyrelsen bør være uafhængig, samt at det bør være muligt for aktionærer med mere end 10 pct. af aktierne at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling. PFA har valgt ikke at støtte et forslag, om at selskabet bør udarbejde en rapport om deres skifte til en ”lav-CO2 økonomi”, rationalet bag dette er, at selskabet allerede har taget skridt i den retning ved at publicere deres ’Managing Climate Change Risk’ rapport, som allerede berører emnet og signalerer, at der er sket et skift i holdningen siden generalforsamlingen i 2016.
  

Enbridge Inc. PFA indgik dialog i december 2016
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
PFA har i samarbejde med andre investorer været i dialog med Enbridge om selskabets mulighed for at gøre sin indflydelse gældende i forbindelse med dets investering i Dakota Access Pipeline Projektet (DAPL).

Indhold i dialog
Dialogen med Enbridge har været fokuseret på, hvordan selskabet vil forbedre sine politikker og retningslinjer særligt med fokus på FN’s Special Rapporteurs vurdering af DAPL’s negative indvirkninger på oprindelige folks rettigheder. Enbridge har givet udtryk for, at selskabet arbejder med at gøre sin indflydelse gældende og opdaterer sine politikker, så de stemmer overens med internationale standarder på området.

I september 2019 præsenterede selskabet strategier, der adresserer de fleste af problemerne.

I november 2020 blev det vurderet, at selskabet har gjort tilstrækkelige fremskridt i form af en ny politik og robuste procedurer ift. det oprindelige folks rettigheder samt sikkerhed og menneskerettigheder.

Energi Transfer Equity og datterselskabet Energy Transfer Partners PFA indgik dialog i december 2016
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
Negative indvirkninger på et oprindeligt folks rettigheder

Indhold i dialog
PFA har søgt at etablere dialog med Energy Transfer Equity, der er moderselskab for Energy Transfer Partners, der opfører og driver Dakota Access Pipeline. Dette er sket for at sætte fokus på Dakota Access Pipeline’s negative indvirkninger på de oprindelige folks rettigheder i området, hvor olieledningen opføres. Det er ikke lykkedes PFA eller PFA’s screenings- og engagementsselskab, at etablere dialog med Energy Transfer Equity.

PFA bakker op om FN’s special rapporteurs vurdering af sagen omkring Dakota Access Pipeline, og aktiviteterne strider imod PFA’s politik for ansvarlige investeringer. Da selskabet ikke ønsker dialog, har PFA frasolgt sine beholdninger og ekskluderet Energy Transfer Equity og datterselskabet Energy Transfer Partners.

Phillips 66 PFA indgik dialog i november 2016
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
PFA har i samarbejde med andre investorer henvendt sig til Phillips 66 i forbindelse med selskabets investering i Dakota Access Pipeline Projektet (DAPL).

Indhold i dialog
Phillips 66 har indvilliget i en dialog, og PFA’s fokus er på, hvordan selskabet vil forbedre sine politikker og sin adfærd særligt med fokus på FN’s Special Rapporteurs vurdering af DAPL’s negative indvirkninger på oprindelige folks rettigheder.

Pr. juli 2020 har selskabet offentliggjort et menneskerettighedsstatement, samt hvordan de er i dialog med de berørte samfund.

Mærsk PFA indgik dialog i oktober 2016
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
Ophugning af skibe og arbejde med Shree Ram værftet

Indhold i dialog
PFA har været i dialog med Mærsk om deres politik for ophugning af skibe og deres arbejde med Shree Ram værftet i Indien. Dialogen har fokuseret på arbejdet med at opgradere faciliteterne i Indien, med henblik på at sikre, at skibene bliver ophugget på en ikke-miljøskadeligmåde, bl.a. hvordan delene fra skibene ikke kommer i kontakt med tidevandszonen (intertidal zone). Dialogen har også omhandlet den standard, der benyttes, når Mærsk får ophugget deres skibe uden for EU. Vi vil fortsætte vores dialog med Mærsk med fokus på, at de lever op til gældende miljølovgivning, brugen af ekstern verifikation, Hong Kong-konventionen og EU's liste af godkendte værfter til skibsophugning.

Freeport-McMoRan PFA indgik dialog i 2016
Status: Afsluttet

         
Indhold i dialog
PFA har siden 2016 været i dialog med selskabet for at afklare, hvordan dets mineaktiviteter i Indonesien påvirker miljøet. Baggrunden for dialogen har været selskabets brug af ”riverine tailings disposal”. Selskabet har bekræftet, at de arbejder aktivt med at måle sin påvirkning af de lokale miljøforhold, og at det har etableret områder for at stimulere naturgenopretning. PFA’s rådgiver har bekræftet, at data fra Indonesien viser, at selskabets praksis er ’best practice’, og at alternative metoder til bortskaffelse af spildevand ikke ville være bedre. PFA har på den baggrund afsluttet dialogen med selskabet om dets miljøpåvirkning i Indonesien.
  

JBS SA PFA indgik dialog i november 2015
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
Bestikkelsesproblemer, arbejdstagerrettigheder samt bedre politikker og transparens på flere områder.

Indhold i dialog
PFA er i samarbejde med 30 internationale investorer i dialog med det brasilianske selskab JBS SA. Gruppen af investorer opfordrer selskabet til at adressere problemer med bestikkelse i Brasilien, sikre at arbejdstagerrettigheder bliver overholdt i leverandørkæden samt at aflønningsstrukturen fremover inkluderer ESG-vurderinger af ledelsens løn.

PFA har deltaget i et møde med selskabet, hvor dets nye compliance proces blev præsenteret. Den nye compliance proces omfatter implementering af en whistleblowerordning, og der bliver benyttet eksterne konsulenter for at sikre implementeringen.

Dialogen er stadigt i gang mht. korruption, karteldannelse og arbejdstagerrettigheder. Dialogen er afsluttet vedrørende skovfældning (afventer dog stadigt evaluering), vandforurening og menneskerettigheder.

PFA har afsluttet dialogen med selskabet, da positionen er frasolgt.

Walmart de Mexico PFA indgik dialog i oktober 2015
Status: Afsluttet

         
Indhold i dialog
PFA har ekskluderet Wal-Mart Stores Inc, men ikke selskabet Wal-mart de Mexico (Walmex), som blandt andet driver Walmart butikker i Mexico og central Amerika. PFA har været i dialog med sin rådgiver på området, der bekræfter, at Walmex tillader sine ansatte at være medlem af en fagforening. Dermed fortager Walmex ikke den overtrædelse af PFA’s retningslinjer, der har ført til eksklusionen af Wal-Mart Stores Inc.
  

Sun Hung Kai Properties PFA indgik dialog i maj 2015
Status: Afsluttet

         
Indhold i dialog
PFA’s eksterne forvalter, der har investeret i selskabet, har rettet henvendelse til selskabet, for at adressere potentielle krænkelser af menneskerettighederne, som følge af deres sikkerhedskontrakter på Nauru og Papua Ny Guinea. Selskabet har informeret, at de ikke planlægger at forlænge deres kontrakter. PFA vil sammen med den eksterne forvalter følge sagen og udviklingen.
  

GlencoreXstrata PFA indgik dialog i oktober 2014
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
- Miljøpåvirkning via deres mine i Mount Isa, Australien
- Aktiviteter i Vestsahara

Indhold i dialog
PFA har været i dialog med selskabet om miljøpåvirkningen fra deres mine i Mount Isa, Australien. PFA og selskabet har diskuteret deres fremdrift med at nedbringe luftforureningen og deres arbejde for at mindske påvirkning af vandkvaliteten omkring minen. PFA har også været i dialogen om selskabets menneskerettigheds due diligence i Vestsahara. I slutningen af 2017 bekræftede selskabet, at de ikke længere havde aktiviteter i Vestsahara og at selskabets menneskerettighedspolitik nu omfatter aktiviteter i konfliktfyldte områder. PFA har i 2018 frasolgt størstedelen af sin investering i Glencore.

Efter salget vil PFA ikke længere prioritere den direkte dialog med selskabet, men i stedet vil den aktive ejerskabs dialog varetages af screenings- og engagementselskabet GES, og PFA vil derigennem følge selskabets fremdrift.
    

Sygenta PFA indgik dialog i december 2014
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
I december 2014 blev PFA præsenteret for en rapport og en film om stærkt kritisable forhold i leverandørkæden hos selskabet Syngenta.

Indhold i dialog
PFA fik udarbejdet en analyse om selskabets praksis af GES, og PFA startede selv en dialog med selskabet. PFA har afventet Fair Labor Association’s (FLA) undersøgelse om Syngentas leverandørkæde (Procurement price and credit practices in Syngenta hybrid seeds supply chain, India), som blev offentliggjort i juli 2015. I 2016 fulgte PFA op med selskabet omkring deres arbejde på området. PFA har konstateret, at Syngenta efter anbefalinger fra blandt andet en multi stakeholder-konsultation har igangsat to pilotprojekter i Indien med fokus på at sikre betaling af mindsteløn til arbejderne i selskabets leverandørkæde. Projekterne løber frem til efteråret 2017, og PFA vil afvente resultaterne fra pilotprojekterne.

Syngenta er sidenhen blevet købt af ChemChina, og PFA har ikke længere beholdninger i selskabet. Derfor er dialogen lukket ned.

Historik for dialogen og PFA’s vurderinger
- I december 2014 blev PFA præsenteret for en rapport og en film om stærkt kritisable forhold i leverandørkæden hos selskabet Syngenta.
- I 2016 fulgte PFA op med selskabet omkring deres arbejde på området
- Dialogen er afsluttet.
   

Cement Roadstone Holding PFA indgik dialog i 2014
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
Mulig tilknytning til et israelsk selskab der havde mulig involvering i konventionsstridige aktiviteter på Vestbredden.

Indhold i dialog
PFA har siden 2014 været i dialog med selskabet for at afklare en række forhold omkring selskabets tilknytning til et israelsk selskab og dermed mulige involvering i konventionsstridige aktiviteter på den besatte Vestbred.

I januar 2016 har selskabet offentliggjort og bekræftet, at det har frasolgt sin andel af det israelske selskab. Dermed er tilknytningen ophørt og PFA’s RI Board har besluttet at afslutte dialogen.
   

Nordea Bank PFA indgik dialog i april 2013
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
Hvidvaskningssag

Indhold i dialog
PFA har været i dialog med selskabet angående sagen om hvidvaskning af penge. Nordea Bank har igangsat en intern undersøgelse af transaktionerne, som er op til 5 år gamle. I mellemtiden er der blevet introduceret nye foranstaltninger, som skal sikre, at lignende hændelser ikke finder sted igen. PFA vurderer, at selskabet har truffet tilstrækkelige foranstaltninger for at efterleve reglerne for hvidvaskning fremadrettet. PFA har som del af sine investeringstilgang løbende dialog med selskabet.

Adani PFA indgik dialog i april 2013
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
Potentiel miljøskade i Australien

Indhold i dialog
PFA's eksterne forvalter har været i dialog med Adani Ports and Special Economic Zone’s (Adani) ledelse for at adressere en potentiel miljøskade i Australien og selskabets generelle tilgang til bæredygtighed. Adani har informeret PFA om, at de ikke har gjort brug af deres tilladelse fra de australske myndigheder til at dumpe jord i nærheden af Great Barrier Reef, men Adani har i stedet valgt at skille sig af med jorden på land. Adani har historisk set haft en stor omsætning fra kul, selskabet har nu sat et mål om at reducere omsætningen fra kul fra 50 pct. til 20 pct. PFA's forvalter på området vil forsat være i dialog med selskabet.
   

Chevron PFA indgik dialog i juni 2010
Status: Afsluttet

         
Indhold i dialog
PFA har fulgt op på selskabets seneste generalforsamling, hvor PFA støttede en resolution om vigtigheden af at selskabet rapporterer om sin indsats i forhold til strategisk tilpasning af aktiviteter mod klimaforandringerne fremadrettet og frem til 2035.
   

Ryanair PFA indgik dialog i maj 2010
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
Medarbejder rettigheder

Indhold i dialog
PFA’s screenings- og engagement-selskab, GES (nu Sustainalytics), har på vegne af PFA og andre investorer været i dialog med Ryanair for at få afklaret spørgsmål om selskabets praksis overfor medarbejderne i forhold til de rettigheder, der er en del af ILO-konventionerne. De kan ikke konstatere klare brud på de internationale konventioner vedrørende arbejdsmarkedsforhold.

PFA har med bekymring fulgt Ryanairs tilgang til at drive deres forretning, herunder arbejdsforholdene for deres ansatte og senest sagen ved Arbejdsretten i Danmark. Sagen viser selskabets manglende interesse i at tilpasse sig lokale forhold og den risiko, der er forbundet hermed. PFA’s RI Board har på den baggrund vurderet, at PFA ikke ønsker at investere i selskabet.
    

Walmart PFA indgik dialog i februar 2006
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
Arbejdstagerrettigheder og bæredygtighed

Indhold i dialog
PFA har i samarbejde med 11 andre investorer rettet henvendelse til selskabet for at starte en dialog om arbejdstagerrettigheder og bæredygtighed. Walmart er blevet ekskluderet fra PFA's investeringsunivers, og dialogen er derfor afsluttet.

Nestlé PFA indgik dialog i juli 2006
Status: Afsluttet

         
Indhold i dialog
PFA har været i dialog med selskabet for at diskutere deres bæredygtighedsprogram, herunder håndtering af børnearbejde i deres supply chain. PFA har besøgt Nestlé i Elfenbenskysten hvor de bl.a. har indført et ’Child Labour Monitoring and Remediation System’ (CLMRS), som skal identificere børnearbejde og finde løsninger på problemet. PFA vil løbende være i dialog med Nestlé for følge op på deres fremgang og diskutere omfanget af deres bæredygtighedsprogrammer.
      

Chevron PFA indgik dialog i maj 2003
Status: Afsluttet

         
Årsag til dialog
Opkøb af Texaco i 2001

Indhold i dialog
PFA er opmærksom på de miljørisici, Chevron har overtaget i Ecuador i forbindelse med selskabets opkøb af Texaco i 2001. Texaco blev i 1995 dømt til at betalte for udbedring af miljøskade i Ecuador. Efter at have betalt, blev Texacos aktiviteter og forpligtelser i Ecuador overtaget af deres joint venture partner, Petroecuador. I 2013 blev Chevron dømt til at betale erstatning på baggrund af Texacos aktiviteter, et søgsmål, der senere blev afvist i USA i 2014 og 2016, på baggrund af korruption og bestikkelse under retssagen i Ecuador. På baggrund af dommen i USA, vælger PFA at ikke indgå i dialog med Chevron om Texacos tidligere aktiviteter i Ecuador, med mindre nye informationer giver anledning til dette.
   

  
Udvalgte afsluttede initiativer:

 

Investorbreve til amerikanske banker om finansiering af fossile brændstoffer

PFA har som opfølgende handling efter stemmeafgivelse ved seks amerikanske bankers generalforsamlinger i foråret 2022 sendt breve med vores hovedbudskaber til de pågældende banker (JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs Group, Wells Fargo & CO, Bank of America samt Citigroup) om deres politikker for finansiering af fossile brændstoffer. PFA stemte ikke for aktionærforslagene om bankernes politikker for fossil finansiering, fordi disse dikterede stop med al finansiering af olie/gas sektoren inden for indeværende år. Et pludseligt stop ville være uhensigtsmæssigt for forsyningssikkerheden, afhængighed af russisk olie og gas samt for banken, hvori pensionsmidlerne er investeret. Mens vi ikke ønsker at pålægge selskabers ledelse meget restriktive rammer gennem aktionærforslag, ser vi investorbreve som en god mulighed for at give vores mening til kende om selskabers retning.  

Frasalg af Anta Sports på grund af menneskerettigheder

Anta Sports trak sig fra Better Cotton Initiative (BCI) for at fortsætte med at købe bomuld fra Xinjiang i Kina på trods af udbredt bekymring om brud på menneskerettigheder. PFA kontaktede på den baggrund selskabet og spurgte direkte til disse krænkelser. Som konsekvens af manglende respons og de høje bæredygtighedsrisici forbundet med selskabet frasolgte PFA investeringen i selskabet i 2022.