Vi tror på, at samfundsansvar og ESG lønner sig
PFA er sat i verden for at sikre vores kunder mest mulig økonomisk tryghed, når de går på pension, bliver uarbejdsdygtige eller syge, og samtidig ønsker vi at bidrage til en positiv samfundsudvikling. Vi har ca. 600 milliarder under forvaltning og har derfor en væsentlig påvirkning gennem vores investeringer. Vi tror på, at bæredygtige forretningsmodeller alt andet lige vil skabe højere afkast over tid, og at det med andre ord lønner sig at investere i selskaber, der arbejder professionelt med samfundsansvar og bæredygtighed.
Derfor arbejder vi systematisk med de såkaldte ESG-faktorer, som omfatter hensyn til klima og miljø (E – Environment), sociale forhold (Social) og virksomhedsledelse (Governance). Afsættet er bl.a. FN’s Global Compacts 10 principper for, hvad selskaber skal leve op til i forhold til fx menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljørettigheder og antikorruption. Vi har derfor skrevet disse principper ind i vores ”Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab”, som er den politik, der danner udgangspunkt for vores arbejde med ESG og ansvarlige investeringer.
Aktivt ejerskab og indsigt er nøglen til indflydelse
Arbejdet med investeringer og ESG-faktorer er drevet af data, som vi får fra enten selskaberne selv, uafhængige leverandører eller via egne undersøgelser. Vi screener løbende vores investeringer ud fra disse data, så vi kan handle, hvis selskaber ikke lever op til vores politikker. De primære redskaber er direkte dialog med selskaber, afstemninger på deres generalforsamlinger og i sidste instans frasalg og eksklusion, hvis vi vurderer, at vores muligheder for indflydelse er udtømte. Kodeordet er aktivt ejerskab, da vi tror på, at vi kan gøre en større forskel til gavn for samfundet ved at forblive investeret i selskaberne og påvirke dem indefra end ved at frasælge og overlade pladsen ved forhandlingsbordet til andre investorer.
Vi følger internationale rammer og regulering
PFA’s rapportering og kommunikation om ESG sker bl.a. i henhold til de tiltag, som er formuleret i regi af EU’s Action Plan on Financing Sustainable Growth, herunder den såkaldte disclosure-forordning. Vi følger ligeledes en række internationale retningslinjer og sanktioner, og har eksempelvis en grundig proces som sikrer, at vi ekskluderer statsobligationer fra lande, som vi vurderer som ikke-investeringsegnede. Endelig har vi formuleret egne krav, som vi sender til vores finansielle samarbejdspartnere i forbindelse med unoterede investeringer, som afsæt for en dialog om de forventninger, vi har til ansvarlig forretningspraksis.
Vi ønsker at være transparente om arbejdet med ansvarlige investeringer og lægger derfor løbende relevante oplysninger frem under samfundsansvar på pfa.dk., så omverdenen kan følge udviklingen.