Bæredygtigheds
relaterede oplysninger

PFA ønsker at investere i en ansvarlig samfundsudvikling. Til det formål tager vi bl.a. afsæt i EU’s regler for, hvordan man kommunikerer, rådgiver og rapporterer om bæredygtighed. Du kan her læse mere om dette arbejde, og hvad det betyder for vurderingen af bæredygtigheden i vores opsparingsprodukter.

PFA’s tilgang til bæredygtige investeringer 

EU har som del af arbejdet med bæredygtig økonomi vedtaget rammer for, hvordan man skal klassificere, dokumentere, rådgive og kommunikere om bæredygtighed i forhold sine finansielle produkter, herunder pensionsprodukter. Disse rammer er nærmere beskrevet i EU’s disclosureforordning. Reglerne udspringer af EU’s green deal. 

Læs mereSe mindre’Bæredygtighed’ skal forstås i overensstemmelse med EU-reglerne om, hvornår en investering må kaldes for bæredygtigt, og omfatter udover klima og miljø også hensyn til en balanceret social og økonomisk samfundsudvikling samt god selskabsledelse. I første omgang har EU’s green deal også udmøntet sig i en miljøtaksonomi, der sætter fælles standarder for, hvornår en økonomisk aktivitet kvalificeres som miljømæssigt bæredygtig.

EU’s green deal har til hensigt at omdanne EU til en moderne, ressourceeffektiv og konkurrencedygtig økonomi ved at sikre:

• at der senest i 2050 ikke længere foretages nettoudledning af drivhusgasemissioner
• at den økonomiske vækst er afkoblet fra ressourceforbruget
• at ingen person og ingen områder lades i stikken 

EU’s rammer giver mulighed for at anvende forskellige grader af bæredygtighed – fra ikke-bæredygtige til delvist og fuldt bæredygtige finansielle produkter. For delvist bæredygtige finansielle produkter vil produkterne som udgangspunkt på forskellig vis fremme miljømæssige eller sociale karakteristika, mens fuldt bæredygtige produkter har et bæredygtigt investeringsmål.
 
PFA kan p.t. ikke opgøre nogen investeringer som bæredygtige. Vi vurderer løbende, i hvilket omfang investeringernes aktiviteter er i overensstemmelse med et miljømål i økonomiske aktiviteter, der kvalificeres som miljømæssigt bæredygtige i henhold til EU-klassificeringssystemet. Dog klassificerer vi ikke disse investeringer som bæredygtige, da disse investeringerne ikke opfylder alle betingelser for at være bæredygtige investeringer. Det betyder, at selvom produkterne under PFA Plus og PFA Klima Plus klassificeres som delvist bæredygtige finansielle produkter i medfør af Disclosureforordningens art 8, da de fremmer miljømæssige eller sociale karakteristika, indeholder de ikke minimumsandele af bæredygtige investeringer.

Integration af bæredygtighedsrisici i investeringsbeslutninger

Dine investeringer i PFA’s opsparingsprodukter i markedsrente (dvs. PFA Plus og PFA Klima Plus) er eksponeret overfor bæredygtighedsrisici. PFA kan ikke undgå bæredygtighedsrisici, men søger at afveje risici mod afkast for det enkelte opsparingsprodukt gennem bæredygtighedsrisikoanalyser og aktiv forvaltning. PFA har en dynamisk tilgang til risikostyring, hvor bæredygtighedsrisici indgår i en samlet vurdering af, om den pågældende investering tilbyder et passende risiko-justeret afkast.

En bæredygtighedsrisiko forstås som en miljømæssig, social eller ledelsesmæssig begivenhed eller omstændighed, som, hvis den indtræffer, kan have væsentlig negativ indvirkning på afkastet af dine investeringer. Som andre risici integreres bæredygtighedsrisici i vores investeringsprocesser ud fra de data og metoder som PFA har til rådighed per aktivklasse (eks. aktier og obligationer) og opsparingsprodukt. De data og metoder vi har tilgængelige til at vurdere bæredygtighedsrisicis betydning for afkastet på pensionsopsparingen er dog på nuværende tidspunkt ikke udviklet til samme niveau som traditionelle finansielle risici. Derfor kan der hverken identificeres eller foretages en ligeså nuanceret og konkret vurdering af forskellige bæredygtighedsrisici på tværs af aktivklasser og opsparingsprodukter som ved traditionelle finansielle risici. 
 

 

Hvordan arbejder PFA med bæredygtighedsindvirkninger?

I PFA er det vigtigt for os at minimere de negative bæredygtighedsvirkninger ved vores investeringer.

Du kan læse mere om det arbejde her i PFA’s erklæring om væsentlige negative bæredygtighedsvirkninger.

Integration af bæredygtighedsrisici i lønpolitikken

PFA’s lønpolitik indeholder oplysninger om, hvordan lønpolitikken er i overensstemmelse med integrationen af bæredygtighedsrisici i PFA-koncernen. PFA’s lønpolitik og -praksis er i overensstemmelse med PFA-koncernens forretnings- og risikostyringsstrategi, mål og risikostyringspraksis, samt koncernens langsigtede interesser og resultater som helhed.

Dette indebærer også hensyntagen til PFA’s løbende arbejde med ansvarlige investeringer som fastlagt i PFA’s politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab gældende for alle PFA’s investeringsbeslutninger, herunder integration af bæredygtighedsrisici i det omfang de er relevante for forretningsenheden.

Oversigt over ændringer i bæredygtighedsrelaterede oplysninger