Hvordan ønsker du at gå på pension? Arbejdslivet behøver ikke at slutte fra den ene dag til den anden.
En del arbejdspladser giver mulighed for en delvis nedtrapning af arbejdstiden, og lovgivningen har gjort det mere attraktivt at arbejde ved siden af folkepensionen.
Fra 2026 bliver det endnu mere attraktivt at arbejde til sent i livet, da regeringen har valgt at give et ekstra beskæftigelsesfradrag i de sidste 2 år før folkepensionsalder. Samtidig forhøjes den skattefri bonus, du får, for at blive 2 år længere på arbejdsmarkedet.
Uanset, hvilken løsning der er den rette for dig, så kan du finde inspiration til planlægning af din senkarriere her
Din fremtidige økonomi består af 3 hovedelementer:
1. Pensionsopsparing
2. Fri opsparing
3. Evt. friværdi i bolig
Pensionsopsparing er typisk grundstammen i pensionsøkonomien. Du får mest mulig fleksibilitet ved at fordele din pensionsopsparing på både aldersopsparing, livs- og ratepension, da de udbetales og beskattes forskelligt.
Fri opsparing giver god fleksibilitet, men er også dyr i afkastskat. Derfor kan det være en idé at overveje en aktiesparekonto, som har en lavere beskatning, men ligesom almindelig fri opsparing kan hæves efter behov. Som tommelfingerregel anbefales min. 100.000 kr. pr. person i fri opsparing.
Hvis du har ejerbolig, så anbefales det at gælden max udgør ca. 50 pct. af boligens værdi på pensionstidspunktet, så du har bedre mulighed for at omlægge dine lån til afdragsfrie lån.
Det er en god idé, at du får dannet dig et overblik over dine planer og drømme for pensionisttilværelsen. Hvor mange penge har du brug for i dagligdagen, og hvad skal der være råd til ved siden af?
Erfaringerne viser, at vores forbrug ikke falder markant, når vi går på pension. Og særligt i de første år efter pensionering er forbruget nogenlunde ens. Vi anbefaler derfor, at du får lagt en plan sammen med en rådgiver fra PFA, så du får brugt din formue i den rette rækkefølge.
Det kan samtidig være en god idé at få tænkt arvingerne ind i tide, hvis du fx ønsker at give afdragsfrie gaver, familielån eller fx overdrage et sommerhus.
Ring til os på 70 12 50 00 og få hjælp til at lægge en plan for din samlede pensionsøkonomi.
Du får mest muligt ud af dine penge, hvis du optimerer både din op- og nedsparing.
Få overblik over, om du har dyr gæld, som skal nedbringes, eller om du bør øge indbetalingen til din pensionsopsparing. Ved at øge indbetalingen opnår du en slags dobbelteffekt, da du vænner dig til at have færre penge mellem hænderne og samtidig sparer mere op, så du har flere penge, når du går på pension.
Det er samtidig vigtigt, at du optimerer investeringen af din opsparing samt fremtidige udbetalinger, så du betaler mindst muligt i skat, har færrest mulige omkostninger og får mest muligt ud af offentlige pensioner.
Ring til os på 70 12 50 00 og få hjælp til at optimere din opsparing og fremtidige udbetalinger.