Artikel

Tid til at flytte i mindre bolig?

Er børnene flyttet hjemmefra og huset ved at vokse dig over hovedet? Det gode seniorliv handler også om, hvordan vi ønsker at bo, og mange oplever, at den bolig, der var god til familien og arbejdslivet, ikke dækker behovene senere i livet.

Her får du tre eksperters råd til at komme i gang med dit boligskifte.

1. Start i god tid

Kom i gang med at undersøge dine muligheder og behov lang tid før, du selv tænker, du skal flytte. Det anbefaler formidlingschef i videncentret Bolius, Kristine Virén, der bl.a. har beskæftiget sig med boligbehovet i seniorlivet. Hun er selv 53 og så småt begyndt at kigge sig om efter boligen, der skal danne rammen om hendes og mandens seniorliv. 

”Mange bliver for længe i deres bolig, men vi får det bedste resultat, hvis vi flytter i tide. Det er svært nok at pakke et hjem sammen, men en helt anden faktor er, at det tager tid at skabe relationer og slå rod et nyt sted. Start fx med at bruge dit vennelag og hør, hvad de gør sig af tanker. Brug også tid på at undersøge, hvad der findes af boligtyper og tag ud og kig på de forskellige muligheder.”

Se også Bolius’ temaside 'Hjem til din 3. alder'



2. Tjek kriterierne for en god seniorbolig

Der er også nogle ting, du med fordel kan tage med i dine overvejelser i forhold til boligens indretning og beliggenhed. Det fortæller Jesper Brask Fischer, velfærds- og seniorchef i PFA, der har været med til at udvikle en seniorboligstandard, som alle PFA’s seniorboliger og seniorbofællesskaber bygges efter. 

”Når fysikken er i top, tænker vi måske ikke over, om en kommende bolig fx har elevator, lave eller ingen indvendige dørtrin, kort afstand til transportmuligheder og lignende. Men det er værd at have med i sine overvejelser. I seniorboligstandarden har vi samlet 46 kriterier, som kan være relevante, når man kigger efter ny bolig i seniorlivet. Brug den til at blive klogere på, hvad der betyder noget for dit valg og hav den med som en tjekliste, når du tager på boligbesøg.”

Du finder PFA Seniorboligstandard her 



 

3. Giv væk med varme hænder

Hvordan pakker du hele dit liv ned i få flyttekasser, når beslutningen om en mindre bolig er truffet? Det ved journalist Abelone Glahn, der er forfatter til bogen ’Skal du ta’ det hele med dig – downsizing for seniorer’. Bogen er baseret på erfaringer, hun gjorde sig, da hun flyttede fra en nedlagt skole på 600 m2 til en lejlighed på 69 m2. Her er hendes råd til at downsize.

”Kom i gang med grundoprydningen med det samme, for det tager tid. Lav fx tre bunker: Hvad skal med videre, hvad skal smides ud, hvad skal gives videre? Jeg vil anbefale at stille en papkasse i entréen med ting, du vil give væk. Når du får besøg, kan du tilbyde dine gæster at tage noget med, hvis der er noget, de kan bruge. På den måde kan du give med varme hænder frem for kolde. Og når du er kommet af med de to sidste bunker, er det nemmere at give den første bunke en tur mere og minimere yderligere.”

Du kan følge Abelones blog Downsizing for seniorer her

Få mere inspiration til det gode seniorliv

Vi klæder dig godt på og hjælper med at skabe tryghed om de mange beslutninger, du står overfor, både når de første overvejelser om dit kommende liv melder sig, og når du skal planlægge og optimere din fremtidige økonomi.