Gradvis overgang til pension

 Har du overvejet, hvordan du vil gå på pension? PFA står klar til at hjælpe dig med inspiration og rådgivning, når de første overvejelser om den kommende senkarriere og seniortilværelse melder sig. Jo tidligere du går i gang med planlægningen, des flere muligheder har du for at påvirke din økonomiske fremtid og få den seniortilværelse, du drømmer om.

Gradvis nedtrapning mens du stadig er i arbejde

Hvis du ønsker en gradvis overgang fra arbejdsliv til pensionistliv, så kan du fx vælge at starte nedtrapningen af dit arbejdsliv, mens du stadig arbejder eller fortsætte med at arbejde efter, at du er nået folkepensionsalderen. Drømmer du om at gå ned i tid og måske få mere tid til din familie, hobbyer eller andre interesser, så kan en delvis nedtrapning af arbejdstiden måske være en løsning for dig. 

PFA tilbyder tre modeller for en gradvis nedtrapning af dit arbejdsliv. Dine valgmuligheder kan afhænge af, om du er omfattet af en overenskomst og af din arbejdsgiver.

 

Maksimal lønkompensation

Du arbejder på deltid og indbetaler fortsat til din pensionsordning. Samtidig får du en delvis udbetaling fra din pensionsordning for at kompensere for lønnedgangen. Indbetalinger til pension og forsikringsdækninger vil blive fastlagt ud fra din deltidsløn.   

 

Delvis lønkompensation

Du arbejder på deltid og kan i den forbindelse vælge at nedsætte indbetalingen til din pensionsordning.  Indbetalingen skal minimum udgøre 2 procent. Indbetalinger til pension og forsikringsdækninger vil blive fastlagt ud fra din deltidsløn.    

 

Uændret pensionsindbetaling

Du arbejder på deltid, og indbetalingen til din pensionsordning fortsætter uændret. Forsikringsdækninger vil blive fastlagt ud fra din hidtidige fuldtidsløn 

 

 

Gradvis nedtrapning når du er gået på pension

Flere og flere vælger at arbejde efter de har nået folkepensionsalderen, og nu har lovgivningen været med at til at gøre det endnu mere attraktivt at trappe gradvist ned for arbejdslivet, efter man er nået folkepensionsalderen.

Økonomiske fordele ved at fortsætte med at arbejde

 

Du kan få udbetalt en skattefri seniorpræmie

Hvis du arbejder i op til to år efter du er nået folkepensionsalderen, så vil du automatisk få udbetalt en seniorpræmie, som er et skattefri engangsbeløb. Du skal i gennemsnit arbejde ca. 30 timer om ugen i et år, for at være berettiget til seniorpræmien, som udgør 48.555 kr. (2025) i det første år og 28.902 kr. (2025) i det andet år.

Læs mere om kravene for udbetaling af seniorpræmie på borger.dk 



Du bliver ikke modregnet i din folkepension, hvis du fortsætter med at arbejde

Der er ikke længere et loft for, hvor meget man må have af lønindtægt ved siden af sin folkepension. Det betyder, at hvis du ønsker at fortsætte med at arbejde, efter du er nået folkepensionsalderen, så vil arbejdsindtægten ikke give modregning i hverken folkepensionens grundbeløb eller pensionstillægget - og det gælder både for dig selv og din eventuelle partner.

Det er fortsat muligt at udsætte din folkepension til et senere tidspunkt, hvilket vi dog kun sjældent anbefaler at gøre.

Læs mere om mulighederne for opsat folkepension på borger.dk 



Ekstra beskæftigelsesfradrag til seniorer

Hvis du vælger at arbejde helt frem til du når folkepensionsalderen, så vil du få et ekstra beskæftigelsesfradrag i de sidste to år. Beskæftigelsesfradraget indføres i 2026 og vil blive forhøjet yderligere i 2029 og 2030. 

Når det er fuldt indført skønnes det at lette skatten med ca. 4.000 kr. årligt.

Få mere inspiration til det gode seniorliv

Vi klæder dig godt på og hjælper med at skabe tryghed om de mange beslutninger, du står overfor, både når de første overvejelser om dit kommende liv melder sig, og når du skal planlægge og optimere din fremtidige økonomi.