PFA Investerer

Med PFA Investerer kan du selv vælge mellem fire forskellige investeringsprofiler, hvor du blot skal vælge den,
som passer bedst til dig. Resten sørger PFA for.

Tag investeringsguiden på Mit PFA

4 investeringsprofiler – har du den der passer til dig?

Investeringsprofil A, B, C og D har forskellige potentialer for et godt afkast og forskellige grader af risiko knyttet til sig. Profil A har den laveste risiko og det mindste potentiale for et højt afkast. Profil D har den bedste mulighed for et stort afkast, men også den højeste risiko.

Alle investeringsprofiler bliver investeret i aktier, obligationer, ejendomme og alternative investeringer i to investeringsfonde: Lav risiko fonden og Høj risiko fonden.

Log på Mit PFA for at se, hvilken investeringsprofil du har. Dine valgmuligheder afhænger af den aftale du, din arbejdsgiver eller organisation har med PFA. På Mit PFA kan du se, hvilke valgmuligheder du har, og du kan tage Investeringsguiden og finde den investeringsprofil, der passer bedst til dig.

Du kan læse mere om aktivsammensætningen i profilerne på siden her >

 

 

Investeringsprofil A

25 % af din opsparing bliver investeret i  Høj Risiko Fonden. 75 % bliver investeret i Lav Risiko Fonden.

Investeringerne i Høj Risiko Fonden er nedtrappet til ca. 10 %, når du går på pension. Sammensætningen af investeringerne i profil A kan sammenlignes med en traditionel pensionsopsparing til gennemsnitsrente.

Med profil A har du mulighed for at tilknytte en udbetalingssikring. Det anbefaler vi dog som udgangspunkt ikke.

 

Investeringsprofil B

50 % af din opsparing bliver investeret i Høj Risiko Fonden. 50 % bliver investeret i Lav Risiko Fonden.

Investeringerne i Høj Risiko Fonden er nedtrappet til ca. 20 %, når du går på pension.

Med profil B har du mulighed for at tilknytte en udbetalingssikring. Det anbefaler vi dog som udgangspunkt ikke.

 

Investeringsprofil C

75 % af opsparingen bliver investeret i Høj Risiko Fonden. 25 % bliver investeret i Lav Risiko Fonden.

Investeringerne i Høj Risiko Fonden er nedtrappet til ca. 30 %, når du går på pension.

 

Investeringsprofil D

100 % af opsparingen bliver investeret i  Høj Risiko Fonden.

Investeringerne i Høj Risiko Fonden er nedtrappet til ca. 40 %, når du går på pension. 

Gør din pension endnu mere klimavenlig med PFA Klima Plus

Med PFA Klima Plus kan du placere din pensionsopsparing i ekstra klimavenlige investeringer. Aktierne i PFA Klima Plus vil fra start udlede 60 % mindre CO2 end verdensaktieindekset og målet er, at investeringerne i PFA Klima Plus er CO2 neutrale i 2025, og allerede i 2030 vil tage mere CO2 ud af atmosfæren end, de udleder. Ligesom i resten af PFA’s investeringer udvælges de i PFA Klima Plus også ud fra hensyn til sociale forhold og selskabsledelse – samlet kaldet ESG. 

Indbygget nedtrapning af risiko i alle profiler

Jo større dine muligheder for afkast, jo større er din risiko for tab også. 

Jo tættere du er på din pensionsalder jo sværere bliver det at indhente eventuelle tab. Derfor bliver de mest risikofyldte investeringer nedtrappet, når du nærmer dig pensionsalderen – så jo tættere du er på din pension, jo mere sikkert investerer vi dine penge.

Forholdet mellem risiko og afkast

Afkastet på investeringer svinger fra år til år, og både aktier og obligationer kan give et negativt afkast. Der er ofte en sammenhæng mellem risiko og afkast. Jo større risiko du er villig til at løbe, jo større er potentialet også for at få et højt afkast. Typisk har aktier et højere afkast end obligationer. Aktier har dog også de største udsving, og derfor er risikoen højere. 

PFA Plus investeringskoncept - risikonedtrapning

PFA anbefaler investeringsprofil C

Når det handler om risikovillighed er mennesker meget forskellige. Valget af investeringsprofil handler om din pensionsopsparing og dermed din fremtid, og derfor skal forholdet mellem risiko og afkast også være det helt rigtige for dig.

Som udgangspunkt anbefaler vi vores pensionskunder at vælge profil C, da vi vurderer, at den for langt de fleste har den mest hensigtsmæssige balance mellem risiko og afkast.

Når det er sagt, har vi altid blik for, at valget af profil er et temperamentsspørgsmål og afhænger af, hvordan din økonomi ser ud. Derfor kan profilerne A og B være de rigtige profiler til dig, der gerne vil have en lavere risiko – og D være til dig, der gerne vil investere din opsparing med potentialet for et højere afkast. Men dermed også en højere risiko for tab.

I alle profilerne vil afkastet på sigt typisk være højere end i en traditionel pensionsopsparing i gennemsnitsrente. Fordelen ved profilerne er, at vi har mere frihed til at investere – til din fordel. Det er nemlig friheden, der giver muligheden for bedre afkast.

Få en anbefaling med det samme

A, B, C eller D? Hvilken profil er den helt rigtige for dig? Det kan du hurtigt få en idé om ved at svare på et par enkle spørgsmål på Mit PFA om dine forventninger til afkast og din risikovillighed. Alt du skal gøre, er at logge på Mit PFA – guiden finder du under Investering.