Har du en plan for din opsparing?

En god pension handler om planlægning. Uanset om du er i gang med at spare op eller tænker mere på udbetalingen, så giver en god plan dig nemlig et vigtigt overblik. Her kan du finde inspiration og få hjælp til at lægge en plan lige netop dér, hvor du er i livet.

Sparer du nok op?

Er du under 55 år, skal du fokusere på, om du sparer nok op til at kunne indfri dine forventninger til din levestandard som pensionist.
  

 
Dit Pensionstal er din fremtidsudsigt

Pensionstallet giver dig et fingerpeg om, du sparer nok op. Har du fx et Pensionstal på 80, så vil et usikkert skøn være, at du har 80 % af din nuværende løn til rådighed i 20 år, når du går på pension.

For at din levestandard i fremtiden nogenlunde matcher den, du har i dag, anbefaler vi et Pensionstal på 80.

    

 
Din opsparingsplan sætter kursen

Du kan se dit Pensionstal som et kompas, du kan styre efter: 
Matcher fremtidsudsigten ikke dine ønsker, så skal du skifte kurs.

Med opsparingsplanen på Mit PFA kan du nemt se, hvad det betyder for din fremtid, hvis du indbetaler lidt mere til din pension hver måned eller venter nogle år med at gå på pension. 

 

Få styr på de mange spørgsmål

Brug vores tjekliste nedenfor til at få styr på din pensionsordning i PFA. Det er forskelligt, hvad du skal være opmærksom på, hvor du er i livet, og hvor længe du har indbetalt til pension.

Dækker dine forsikringer, som de skal?

Din pensionsordning indeholder typisk forskellige forsikringer, der dækker dig, hvis du bliver syg eller kommer til skade. Ligesom du kender det fra andre forsikringer, skal dækningerne på dine forsikringer i PFA passe til dit liv, og det kan du få hjælp til her.

Tag vores forsikringsguide

Har du den rigtige investeringsprofil?

De penge du indbetaler til pension bliver investeret, så din opsparing med tiden kan vokse sig større. Investeringer handler først og fremmest om at have ro i maven, og det er meget individuelt, hvilken risiko man er villig til at løbe. Derfor skal du finde ud af, hvad der giver dig ro i maven.

Find din risikoprofil

Hvor meget skal du spare op til pensionen?

Det er et svært spørgsmål, for der kan være rigtig mange år til, og det kommer an på, hvilket liv du vil leve som pensionist. Men vi kan hjælpe dig med en prognose, så du kan få en fornemmelse af, hvad dine indbetalinger fører til. Vores anbefaling er typisk at starte med at betale til pensionen så tidligt i livet som muligt.

Få en prognose med Pensionstallet

 
Matcher din opsparing dine drømme?

Det er godt engang imellem at tage en status på din opsparing, så du kan justere den, hvis der er behov for det. Selvom der måske er længe til pensionen, så er du i gang med en langsigtet opsparing, og derfor er det godt med nogle års mellemrum at få et overblik over, hvor stor din opsparing er, når du siger farvel til arbejdet.

Få overblik med Pensionstallet

Sparer du op på flere måder?

Pensionsopsparingen er for de fleste den vigtigste udbetaling ved pensionering, men det er en god idé, at du sparer op på flere måder. Det kan eksempelvis være frie midler i banken, egne investeringer eller friværdi i din bolig. Med en bredere opsparingsplan får du flere muligheder for at optimere dine udbetalinger.

Passer dine forsikringer stadig til dit liv?

Som livet ændrer sig, skal du også tjekke dine forsikringer. Der er stor forskel på, hvordan du bør være dækket, hvis du bliver gift eller skilt, om du har børn, eller du kun er dig. Hvis du er overforsikret går du glip af penge på opsparingen, og hvis dine dækninger ikke matcher dit liv, får du ikke det optimale ud af dine forsikringer. Du skal især være opmærksom på dine forsikringer, hvis du har børn.

Tag vores forsikringsguide

 

Bliver din pensionsøkonomi, som du ønsker?

Er du over 55 år, skal du så småt begynde at få et overblik over din samlede formue, så du eventuelt kan justere pensionsindbetalinger og din øvrige opsparing.
Det er også her, du kan begynde at se på, hvordan dine penge skal udbetales, når du en dag siger farvel til arbejdet.
    

 
Formueoverblik

Din pensionsøkonomi handler ikke kun om din pensionsopsparing men om hele din formue. Det kan være andre opsparinger, investeringer og friværdi i din bolig. Det hele spiller ind i det samlede regnestykke, og et godt økonomisk overblik gør det lettere for dig at planlægge dit liv efter arbejdet. 

 
Udbetalingsplan

Det er ikke ligegyldigt, i hvilken rækkefølge du bruger din formue, når du går på pension. Du kan optimere dine penge, så de rækker længere og bedre. Den optimale rækkefølge afhænger af en vurdering af dine behov, dine midlers afkastpotentiale, skatteforhold og samspillet med offentlige ydelser.

Få styr på de mange spørgsmål

Brug vores tjekliste nedenfor, så du ved, hvad du skal være opmærksom på at skabe den bedst tænkelige overgang fra arbejdsliv til pension. Der er nemlig nogle som er relevante at tage stilling til et stykke tid før pension, og andre spørgsmål når du er meget tæt på pension. Drøm løs – og har du en partner, så grib muligheden for at få styr på jeres fælles drømme.
Hvornår regner du med at gå på pension?

Nogle går og venter på sidste arbejdsdag, mens andre har svært ved at sige farvel til arbejdslivet. Arbejdet behøver ikke at stoppe, bare fordi alderen siger det. Så overvej hvor længe du vil fortsætte med at arbejde.

Få lidt inspiration til sidste del af dit arbejdsliv

Hvordan vil du bo?

Det er en god idé at overveje, om du eller I vil blive boende i den nuværende bolig eller har en drøm om at flytte til noget andet når arbejdslivet er slut. Hvordan vil du/I bo om 5 eller 10 år?  

Få inspiration til din kommende bolig

Har du råd til at følge dine drømme?

Med en god gennemgang af din økonomi kan du vurdere, hvor mange penge du har brug for, når du går på pension. Er der match mellem dine drømme og din nuværende pensionsøkonomi, eller skal du sætte en slutspurt ind det sidste stykke tid?

Hvordan får du styr på din pensionsøkonomi?

Er du ikke verdensmester i tal, så hjælper vi dig gerne med at få styr på økonomien. Tag din partner med til rådgivning, så I får et samlet overblik over, hvad I har – og hvor langt det rækker, når I skal leve af jeres forskellige opsparinger.

Book en rådgivning

Hvem skal arve dine penge?

Uanset din eller jeres familiesammensætning, så er det vigtigt at tage stilling til, hvordan din arv skal fordeles den dag du dør. Gør det i god tid, da det giver ro i sjælen og kan mindske uklarheder blandt familiemedlemmer. 

Få overblik over hvem der arver din formue

       
Har du overblik over din samlet pensionsøkonomi?

Opdatér dine oplysninger på Mit PFA, så du får det fulde overblik over din samlede formue med Udbetalingsplanen.

Log på Mit PFA

Hvordan ser dit budget ud på pension?

Lav et budget, så du ved, hvor meget du har brug for hver måned. Husk, at der måske skal sættes penge til side til gaver, arvinger eller større uforudsete udgifter. Du kan bruge eller lade dig inspirere af denne skabelon til dit budget.

Se budgetskema

Har du brug for hjælp til din pensionsøkonomi?

Få rådgivning i god tid inden du vil pensioneres. Så kan du få lavet en plan for dine udbetalinger og finde ud af, hvor stort dit månedlige rådighedsbeløb er. Der kan være mange penge at spare ved at bruge pengene i den rette rækkefølge, så du ikke bliver unødigt modregnet i offentlige ydelser, eller betaler for meget i skat.

Book rådgivning

Hvem skal arve dine penge?

Det er vigtigt at tage stilling til, hvordan din arv skal fordeles, den dag du dør. Har du ikke allerede taget stilling, så er det en god ide at få styr på det nu. Det giver ro i sjælen og kan mindske uklarheder blandt familiemedlemmer. 

Få overblik over hvem der arver din formue

Hvordan skaber du tryghed i din hverdag?

For at give dig et så godt seniorliv som muligt, har vi en række tilbud, der fokuserer på overgangen fra arbejdsliv til livet, når du er gået på pension. Det handler både om sundhed, livskvalitet og de ting, som skaber tryghed i din hverdag.

Se vores forskellige tilbud

 

Hvornår kan du få udbetalt pension?

Hvornår du kan få din pension udbetalt, afhænger af, hvornår din pensionsordning er oprettet:

  • Hvis din pensionsordning er oprettet før 1. maj 2007, kan du få dine penge udbetalt, når du er 60 år.
  • Hvis din pensionsordning er oprettet mellem 1. maj 2007 til 31. december 2017, vil du som hovedregel kunne få din pension udbetalt fem år før din til den tid gældende folkepensionsalder.
  • Hvis din pensionsordning er oprettet fra 1. januar 2018, vil du som hovedregel kunne få din pension udbetalt tre år før din til den tid gældende folkepensionsalder.

 

Se hvilken folkepensionsalder, som vil gælde for dig.

Født Efterlønsalder Folkepensionsalder Efterlønsperiode Tidligste pensionsalder Levetidsindeksering, antal gange
1953:1 60 65 5 60 
1953:2 60 65 60 
1954:1 60½ 65½ 60 
1954:2 61 66 60 
1955:1 61½ 66½  5 60 0
1955:2 62 67  5 60  0
1956:1 62½ 67  4½ 60 0
1956:2 63 67  4 60 0
1957:1 63 67 4 60 0
1957:2 63 67 4 60 0
1958:1 63 67 4 60 0
1958:2 63 67 4 60 0
1959:1 63½ 67 60½ **) 0
1959:2 64 67 3 61 **) 0
1960:1 64 67 3 61½ **) 0
1960:2-1962:2 64 67 3 64 **)  0
1963-1966 65 68 *) 3 65 **) ***)  1
1967-1970  66 69 *) 3 66 **) ***)  2

 

 

Har du spørgsmål til din pension?

Så kan du ringe til vores rådgivningscenter på 70 12 50 00.