Sådan sikrer vi klimamålene
Sådan sikrer vi klimamålene
For at sikre at vi holder os indenfor vores klimamål samtidig med, at vi arbejder for det bedst mulige afkast til vores kunder, så måler vi løbende CO2-udledningen på vores porteføljer og sammenligner med verdensindekset. Som modellen viser, udleder aktierne i PFA Klima Plus 79 % mindre CO2 end verdensindekset, mens alle PFA's aktieinvesteringer pt. udleder 32 % mindre CO2.
Kilde: MSCI - CO2-tallene er gennemsnit for hele 2021 beregnet via månedlige observationer.
Opdateret: 03.02.2022
PFA får tal fra det globale aktieindeks, MSCI
PFA’s arbejde med klimamål er afhængig af, at vi kan måle og overvåge vores aktieinvesteringers CO2-udledning. Det er ikke lige til, da der stadig mangler fyldestgørende data for mange aktiver. Som udgangspunkt måler PFA derfor kun systematisk CO2-udledning fra aktieporteføljen og ikke fra fx obligationsporteføljen eller vores alternativer.
PFA’s vurderinger og benchmark bygger på data fra MSCI ACWI (verdensaktieindekset for aktier), som årligt offentliggør estimater for enkeltselskabers CO2-udledning. Selvom MSCI i dag er markedsstandard for måling af CO2-udledning fra en aktieportefølje, så er datagrundlaget stadig behæftet med en vis usikkerhed. Det skyldes dels, at meget data er bagudrettet og kan være et år eller to gammelt og dels, at er der stadig er mange selskaber, som ikke selv publicerer data om deres CO2-udledning. I sidstnævnte tilfælde vurderer MCSI selv udledningen ved brug af sammenlignelige selskaber i samme industri og geografi.
MSCI’s vurdering tager højde for tre forskellige aspekter af et selskabs CO2-udledning, kaldet scopes. Mens der findes rimelig pålideligt data for scope 1 og 2, er scope 3 behæftet med stor usikkerhed og svær at opgøre. Derfor indgår det på nuværende tidspunkt ikke i måling eller benchmarket i PFA Klima Plus.
• Scope 1 er den CO2, virksomhedens aktiviteter udleder, såsom produktion mv.
• Scope 2 er den CO2, som virksomheden indirekte er skyld i, såsom CO₂ fra energi produceret til virksomheden.
• Scope 3 er den CO2, som virksomhedens andre indirekte aktiviteter udleder, altså kilder virksomheder ikke ejer, kontrollerer eller kan styre. Det kan fx være anvendelsen af virksomhedens produkter.
PFA Klima Plus investeringsprofil A, investeringsprofil B, investeringsprofil C og investeringsprofil D er opsparingsprodukter, der blandt andre karakteristika fremmer miljømæssige og sociale karakteristika.
Læs mereSe mindreDette sker bl.a. ved, at produkterne har et særligt fokus på klima. PFA holder løbende øje med om selskaberne i produkterne overholder internationale normer eller konventioner inden for områder som miljøbeskyttelse, arbejdstager- og menneskerettigheder, udøve aktivt ejerskab via stemmeafgivelse og virksomhedsdialog og ekskludere specifikke selskaber og lande. I PFA Klima Plus er der endvidere foretaget en eksklusion af energisektoren således, at der ikke investeres i udvinding af fossile brændstoffer.
PFA Klima Plus produkterne bidrager ydermere til EU’s miljømål ved at investere i selskaber, som leverer løsninger til stabilisering og reduktion af drivhusgasemissioner og/eller mindsker eller forebygger negativ indvirkning af nuværende eller forventede klimaændringer. Derudover investeres der bl.a. i industriledere indenfor den grønne omstilling, selskaber som har et fokus på at have et CO2 aftryk (inkl. målsætninger) kompatibelt med en maks. 2 graders global temperaturstigning, grønne obligationer, ejendomme, der opføres/renoveres efter bæredygtige standarder og direkte investeringer i vedvarende energiinfrastruktur.
Risikoen i PFA Klima Plus er på niveau med opsparingsmuligheden i PFA Plus. Dog vil afkastet udvikle sig forskelligt, fordi produkterne er investeret forskelligt. Principper, sociale og forretningsetiske forhold følger PFA’s politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab.
Miljømæssige bæredygtige investeringer
Andelen af PFA Klima Plus investeringsprofil A, investeringsprofil B, investeringsprofil C og investeringsprofil D’s miljømæssig bæredygtighed vurderes ud fra om investeringernes økonomiske aktivitet bidrager til et eller flere af EU’s miljømål, ikke væsentlig skader EU’s miljømål, og udøves i overensstemmelse med OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder og FN’s vejledende principper for erhvervslivet og menneskerettigheder.
Læs mere
Opgørelsen af produkternes andel af miljømæssige bæredygtige investeringer i henhold til EU-taksonomiforordningen er præsenteret i tabellen nedenfor. Datatilgængeligheden for den miljømæssige bæredygtighed er særligt begrænset, eftersom selskaber først er pålagt denne rapporteringsforpligtelse jævnfør EU-taksonomiforordningen pr. 1. januar 2023. Andelen af den miljømæssige bæredygtighed er derfor baseret på estimater. Estimaterne er baseret på vurderinger og data fra eksterne dataleverandører og konsulenter, og vil gradvist blive udfaset, når rapportering fra selskaberne er tilgængelig. Nedenstående opgørelse af andelen af miljømæssige bæredygtige investeringer tager derfor ikke højde for EU’s tekniske screeningskriterier, eftersom overholdelse af disse kriterier, i høj grad, ikke på nuværende tidspunkt bliver rapporteret af selskaber.
PFA Klima Plus investeringsprofilers andel af investeringer afstemt med EU's miljøtaksonomi
|
Estimeret for EU's miljømål 1-6 |
PFA Klima Plus investeringsprofil A |
5,2 % |
PFA Klima Plus investeringsprofil B |
6,3 % |
PFA Klima Plus investeringsprofil C |
7,4 % |
PFA Klima Plus investeringsprofil D |
8,6 % |
Note: Tallene er opgjort 31/12/21.
Note: Andelen af miljømæssige bæredygtige investeringer er aftagende alt efter tid til pension grundet nedtrapning af risiko. De opgjorte andele er før nedtrapning påbegyndes.
Note: Taksonomiforordningen definerer seks klima- og miljømål, som økonomiske aktiviteter kan bidrage væsentligt til for at blive klassificeret som klima- og miljømæssigt bæredygtige: 1. Modvirkning af klimaændringer. 2. Tilpasning til klimaændringer. 3. Bæredygtig anvendelse og beskyttelse af vand- og havressourcer. 4. Omstilling til en cirkulær økonomi. 5. Forebyggelse og bekæmpelse af forurening. 6. Beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer.
Kilde: MSCI og analyser foretaget af PFA og/eller eksterne konsulenter.
I PFA Klima Plus investeres der også i grønne obligationer, men disse er endnu ikke indregnet i andelen af miljømæssige bæredygtige investeringer jf. EU’s miljøtaksonomi. Arbejdet med dette pågår. Andelen af grønne obligationer er pr. 29/10/21 hhv. 28 %, 19 % 10 % og 0 % i investeringsprofil A, B, C og D ved 20 år til pension.
Princippet om ikke at gøre væsentlig skade gælder kun for de investeringer, der ligger til grund for det finansielle produkt, og som tager højde for EU-kriterierne for miljømæssigt bæredygtige økonomiske aktiviteter. De investeringer, der ligger til grund for den tilbageværende andel af dette finansielle produkt, tager ikke højde for EU-kriterierne for miljømæssigt bæredygtige økonomiske aktiviteter.
Dette betyder eksempelvis, at PFA Klima Plus investeringsprofil D, som har en andel af miljømæssige bæredygtige investeringer på 8,6 % jf. EU-taksonomiforordningen, godt kan have en større andel af bæredygtige investeringer, dog opfylder de resterende investeringer ikke alle EU-kriterierne for at kunne blive medtaget i opgørelsen af miljømæssigt bæredygtige investeringer i forhold til EU-taksonomiforordningen.
Kategorisering i henhold til EU’s forordning om bæredygtighedsrelaterede oplysninger
PFA Klima Plus investeringsprofil A, investeringsprofil B, investeringsprofil C og investeringsprofil D er produkter, der opfylder kravene i artikel 8 om delvist bæredygtige produkter i EU’s forordning om bæredygtighedsrelaterede oplysninger (SFDR).
Læs mere om PFA Klima Plus, og hvordan vi arbejder med efterlevelse af vores politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab